söndag 20 mars 2011

Första skörden för i år

Kryddlandet närmast huset är en gammal sandlåda som fyllts med jord och där har de mest använda matkryddorna planterats. Piplök, gräslök, salvia, timjan, dragon, basilika och mynta.


Under flera månader har man inte ens sett konturerna av sandlådan under snön, men nu med de senaste dagarnas plusgrader dagtid tinar snön med en rasande fart, och igår dök det till och med upp litet grönt.


Djupfryst timjan. Hur fin som helst och med en fullständigt bedövande doft när jag plockade några kvistar av den.


Till middag blev det alltså mat som smakade och doftade som riktig sommar. Jag rörde ihop en marinad av ett par matskedar rapsolja, repad timjan, flingsalt med röksmak, rikligt med grovmald svartpeppar och ancho style chilipeppar, och sedan fick köttet ligga och dra 45 minuter innan jag stekte på det. Vispade ur stekpannan med ett par matskedar vatten, ett par matskedar grädde och en matsked grönpepparkorn i lag. Serverade med en grönsallad. Åh vad gott det var!

10 kommentarer:

  1. Brukar också plocka in tidigt på våren, det är så ljuvliga dofter. Men i år blir det inget. vi var tvungna att "sanera" hela örtagården. Myntan o oreganon hade rymt fr sina hinkar. vi har börjat på ny kula igen. Myntan får nog stå i helt egen rabatt o ska i år plantera den grekiska oreganon istället. Den växer som gröna bollar istället för den okontrollerade andra varianten ;).

    SvaraRadera
  2. Visst är det härligt att kunna plocka lite kryddor såhär års.
    Jag såg också att jag hade timjan i mitt kryddland, samt en del lökar som börjat sticka upp, men sen fick jag väl en smärre chock när den myckna snön kom i fredag, så jag kom av mej alldeles....!
    Vilket jättehärligt kryddland du har, och så gott det låter med din marinad!
    Ska nog prova ngt liknande!
    Ha en fortsatt skön och solig söndag!
    Lisa

    SvaraRadera
  3. Så frächt! Och vad gott det låter. Rosmarinen fick jag klippa ner och jag vet inte om den klarar sig. Alla andra kryddor har tagit farväl. Det får bli nya och fina sen.
    Jag för min del går och väntar på att sonen ska säga att han inte tycker att sandlådan är kul.....
    Ha en fin söndag.
    / Pella

    SvaraRadera
  4. Nu blev jag hungrig. Gu så gott det låter.
    Eva

    SvaraRadera
  5. Snyggt att göra kryddland av en gammal sandlåda! Det smakade gott kan jag föreställa mig med egen färsk timjan så här års! En bra vecka önskar Eva Linnea

    SvaraRadera
  6. Det lät väldigt gott, ska ut och kolla min timjan i morgon.
    Ha det fint.

    SvaraRadera
  7. Egen skörd är verkligen guldvärd och särskilt så här års när det inte har blivit barmark på riktigt än.
    Låter jätte gott, mums.
    Kramar:O)

    SvaraRadera
  8. DET lät mycket gott!!! Så fint att kunna skörda nu.... lycka!!! I dag har jag skymtat en brun jordfläck :-) HURRA!!!

    Kram
    Charlotte

    SvaraRadera
  9. Trädgårdsflow:
    Är glad med dig.
    Känner likadant - hurra! :-)

    /IET

    SvaraRadera
  10. Vilken vacker och sommardoftande bild!

    Go´kväll,
    Rebecca

    SvaraRadera