måndag 13 juni 2011

Veckans vego

Lycka kan vara många saker, en av dem är att "plocka" ingredienser till middagen från sin egen trädgård. Idag fyllde jag korgen med grönsallat, tagetesblommor, basilika och den gode Henriks målla. Det blev en filodegspaj med grönsallad.

Jag tänkte att jag skulle dela med mig av receptet eftersom det är så ruggigt användbart. Man kan ändra ingredienser allt efter säsong och smak, men grunden lyder så här:

Ett halvt paket filodeg (125 g)
1 paket fetaost
1 liten burk soltorkad tomat i olja
100-200 g färsk spenat
2 ägg

Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Koka upp några matskedar vatten och lägg spenaten i det kokande vattnet. Låt den sjuda tills den precis slaknat. Låt spenaten rinna av i durkslag några minuter. Krama försiktigt ur den så att det mesta av vätskan försvinner. Hacka spenaten.

Hacka de soltorkade tomaterna grovt. Obs! Spara oljan!

Smula fetaosten i en bunke. Blanda väl med tomaterna, spenaten och äggen. Smaksätt med lite nymald svartpeppar.

Öppna filodegspaketet och lägg arken mellan två fuktiga handdukar så att de inte torkar.

Ta ett ark filodeg och pensla det tunt med olja från tomaterna.
Lägg filoarket med den oljiga sidan neråt i en kakform med löstagbar botten. Det ska täcka botten och gå upp över sidorna på kakformen. En del av filoarket kommer förmodligen att hänga utanför formen. Så ska det vara just i detta läge.
Ta ett nytt ark filodeg, pensla det med tomatolja och lägg även det i kakformen med den oljiga sidan ned. Lägg filoarken lite i omlott om det behövs. Fyra, fem lager filodeg brukar bli lagom tjockt.

Häll tomat/ägg/spenat/ostblandningen i formen och bred ut den jämnt över botten. Pensla ett sista ark filodeg med olja, vik det dubbelt och lägg det över fyllningen. Vik sedan ner filodegen som hänger över kakformens kanter så att de sluter till över pajens fyllning längs kakformens kant (se bilden ovan).

Grädda i nedre delen av ugnen ca 25-30 minuter, eller tills pajen fått fin, gyllene färg.

Låt svalna några minuter, ta pajen ur formen. Servera med grönsallat.

Receptet kanske verkar lite invecklat när man läser det, men det går i själva verket snabbare att laga än en vanlig matpaj gjord på deg.
Fetaosten kan bytas ut mot annan riven ost. Spenaten bytas ut mot målla, mangold, nässlor - vad man vill. Man kan göra pajen mer mättande genom att ha i hackade nötter eller frön.


Det man sår får man skörda. Plocksallat är ett bra exempel på något man normalt inte kan misslyckas med. Har man inte en egen jordplätt att så i, så kan man åtminstone återanvända sallatsplantan i kruka från mataffären. När alla sallatsbladen är avplockade tar man upp plantan ur den lilla, svarta plastkrukan och planterar den i en större kruka med plantjord. Sätt krukan på balkongen eller i ett soligt fönster och vattna då och då. Någon vecka senare kan man skörda en ny omgång. Plockar man blad kontinuerligt kan sallaten komma med nya blad i en månad. Ibland längre.


I filodegspajens grundrecept används färsk spenat. Jag har den gode Henriks målla i min trädgård, så jag använde den istället idag. Den gode Henrik kallas ibland även lungrot, lungmålla och Stolt Henrik. Gode Henrik är en flerårig växt till skillnad från släktingen svinmålla, som också den är ätbar (och god!). Henrik kan ätas rå också. Då plockar man sidoskotten, eller späda blad, och strimlar till sallader. Mållor var förr vanliga i odling. De är ett billigt och lättodlat alternativ till spenat också idag. De trivs på näringsrik jord.


2 kommentarer:

  1. Pajen verkar smarrig, synd att jag har glutenintolerans, filodeg no no! Gör egen pajdeg med kesella i stället för en del av smöret, den blir också bra så jag ska testa receptets fyllning med den degen!
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera
  2. Hur får man tag på denna pärla, den gode Henriks målla? Har sökt men hamnar bara hos dig!
    Ha det gott!/Laila

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...