måndag 19 oktober 2009

Regnig planteringshelg

Stod och tittade ut genom fönstret på trädgården i regn och kunde konstatera att det är bra brunt nu... När jag sen gick runt såg jag att det blir mer variationer i färgskalan när man flyttar sig nedåt i trädgården, dit man inte ser från fönstren. Som här nere vid blivande nyttodelen. Det är ju inte jämnbrunt iallafall...


Vi åkte en sväng till plantskolan för att leta någon liten färgstark buske. Lysande illröda eller gula blad hade jag i tankarna. Men det var tji att hitta något.
Det vi däremot hittade var en klätterhortensia (nedan). Klätterhortensia pratade vi redan om i somras maken och jag. Det skulle passa fint att klä in vedboden i. Nu reades den till halva priset och vilken härlig höstfärg på bladen. Perfekt!


Så upp ur jorden mellan skjuldörrarna åkte tre geranium och en Jakobs stege. Kvar sitter lungörten (och en av nävorna sattes tillbaka ner). Passade på att gräva ner 10 tulpanlökar på en gång. En knippblommande tulpan som heter Orange Toronto. Tror det kan bli bra till falurött och blommande lungört.

Även i jorden under glanskörsbäret Prunus serrula (nedan) jag planterade i våras grävde jag nu ner tulpanlökar. En smäcker och långstjälkad kaufmannia tulpan som heter Ice Stick. Den borde stå fint färgmässigt mot serrulans vackra stammar.
Det gula i tulpanen Ice Stick plockar jag upp i gul kejsarkrona. Hela en lök lyxade jag till det med. (Styckpriset för kejsarkronor är sådant att det får bli en lök om året tror jag.)
Förresten - titta på bilden nedan ordentligt. Ser ni att gullvivan har börjat blomma igen!?


Under näverhäggen Prunus maackii (nedan) - även den inköpt och planterad i våras - grävdes ett par nävar vintergäck ner. Enligt påsen är det alldeles för sent att plantera vintergäck nu. Vi får se hur det går.


För att få en riktigt sensommarexplosion av färg här i nedre delen av trädgården så planterade vi även tre plantor av Rudbeckia fulgida 'Goldsturm' under häggen. 
Häggen har tappat sina blad redan som ni ser på bilden ovan, men för två, tre veckor sedan var bladen självlysande ljusgula. Och för tre veckor sedan blommade också Goldsturm så fint som ni kan se på bilden nedan. Om det blir som jag ser framför mig kommer man att behöva solglasögon när man går förbi här en solig septemberdag.


Rudbeckior är väldigt trevliga eftersom de lockar till sig fjärilar och fröhusen står snyggt hela vintern. Eller åtminstone så länge som inte fåglarna har upptäckt dem. 
En perenn som lockar till sig fåglar - kan det bli bättre?
Fler bilder på Goldsturm finns på makens fotoblogg, titta här.

Det grävdes också ner en stor förpackning botanisk tulpanturkestanica bredvid bambun och under forsythian satte jag gulblommande viridiflora tulpan. Viridiflora tulpaner är de som har gröna strimmor på blommorna.
Halva priset på perenner var det i plantskolan, och eftersom det var plantor som såg väldigt fina ut och i stora krukor så blev det även en vit rudbeckia, Echinacea purpurea 'White Swan'. Den satte jag i gräsrabatten.

Resten av dagen krattades och skyfflades det äpplen...6 kommentarer:

 1. Och jag tror att jag ska stampa runt lite i trädgården och se om jag hittar någon ... till dig!

  SvaraRadera
 2. go kväll kära iann..:)
  tack för fotos å mysig text..
  så härligt med rea på växter.. ja då får man passa på..
  jag ska åxo lyxa mig en kejsarkrona nästa vecka.. då det blir utflykt till handelsträdgård..
  tack för fina fotos..
  vad massor med äpplen du fick.. trodde en stund det var tulpanlökar:O ..
  du skulle sätta
  -men hejdade mig.. å såg det var äpplen..
  aja. :) ha det så bra..
  kram

  SvaraRadera
 3. Ja det var vad jag kallar en planterar helg och en ordentlig sådan.
  Gillar tanken med solglasögon nästa höst...
  Många läckra tulpanlökar som kom ner i jorden.
  Klätterhortensian är ju så fin och vilken fin höstfärg den har.
  Ops va äpplen!
  Kramar Marie:)

  SvaraRadera
 4. Hej hopp!
  Jag sliter fortfarande gatstenarna i Sthlm, men bladen på träden utanför blir färre och färre och en del träd är helt nakna nu.

  Så härligt det låter med ditt planerande med växterna, och det får en ju att tänka framåt -på VÅREN igen!
  Men så mycket äpplen ni har!!!! Själv hade jag äppelår förra året då jag körde bort 100-kilovis! I år är det precis lagom dvx ett och annat och lite större.
  Ha en härlig dag trots grårugget!
  Lisa

  SvaraRadera
 5. Vad flitig du har varit.
  Glanskörsbär är så vackert och rubeckiorna!!
  Sniglarna äter upp mina så fort de kommer upp så jag har gett upp.
  Vackert med fallfrukt.
  Ha en skön helg
  Annika

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...