måndag 16 november 2009

Läge för trial and error tänk?

Jag sitter här och funderar på om det finns någon lärdom att dra ur detta; mina två amyllislökar från förra året.


De köptes samtidigt och de planterades samtidigt. Lökarna var ungefär jämnstora. Löken till vänster sattes i en glaserad, långsmal lerkruka ihop med två murgröna. Löken till höger i en vanlig lerkruka. Den vänstra löken blommade till jul som jag hade tänkt, den andra tog tid på sig och blommade först i slutet på januari.

På försommaren upptäckte jag att murgrönan hade fått spinn så jag ställde ut krukan på uteplatsen (halvskugga). Den andra amaryllisen hamnade på glasverandan (österläge) ihop med pelargoner.

Den långsmala krukan (stora löken) har stått ute hela sommaren och saknar hål i botten. Ibland har jorden varit så sur att den varit rinnande. (Jag är inte alltid i trädgården regelbundet så att jag kan se till allt.)
Krukan på verandan har haft ett fat och har varit lättare att hålla lagom fuktig, speciellt som den stått skuggigt. Den har också fått regelbunden gödning (!).

Hur kan det vara en sån enorm skillnad på dem?
Den stora löken har fått rediga rotvätor och mer sol.
Den lilla löken skugga, jämn vattning och gödning.

Beror det mest på lökarnas inneboende egenskaper (kanske var den högra löken inte lika livskraftig från start?)? Eller beror det på hur jag behandlat (eller misshandlat) dem? Jag blir så himla nyfiken!

9 kommentarer:

  1. Ja, förklara detta den som kan!
    Jag har nog aldrig sparat några amaryllislökar, så jag har faktiskt ingen aning. Men KAN det vara så att själva lökarna har olika egenskaper?

    Vilka härliga novemberbilder du visar i förra inlägget! Det kan ju vara riktigt vackert denna månad om man bortser från att det nästan är mörkt och blött varje dag....!

    Något helt annat - din blyertsteckning på tulpanen här bredvid är helt, helt underbar! Jag kan bara sucka!
    Ha en bra dag!
    Lisa

    SvaraRadera
  2. Lisas torp:
    Ja, man undrar ju... Jag får göra om det med två nya lökar och se vad som händer.

    Tack för snälla ord om min tulpan. :-)
    Har några hemma nu jag skulle vilja rita av oxå men hinner inte. (Vart tar tiden vägen egentligen?!)
    Iann

    SvaraRadera
  3. Ja, det är många gånger man blir förvånad över växter. Amaryllisen som periodvis stått i väta under sommaren borde ju inte ha gillat det. Det är väl bland annat med tanke på för mycket väta som man sätter amaryllislökarna med en tredjedel ovan jord.
    Själv blev jag litet förvånad över mina tre ageratum som planterades med ca 15 cm avstånd ute i rabatten. Två utsattes för ideliga snigelangrepp medan en klarade sig utan angrepp. Spooky!! Fin blogg du har! /Ruben

    SvaraRadera
  4. Spännande! Du får testa igen och se hur det blir då... men visst kan det kanske vara så att lökarna var olika från början på något vis. För det var väl samma sort?
    Men jag vet av tidigare erfarenhet att de trivs om man ställer ut dem och 'glömmer bort' dem. Dock lät det där lite väl blött förstås...
    Ha det gott!
    Nanna

    SvaraRadera
  5. Ruben:
    Tack, tack.
    Ja, det var spooky..! Hmm... lova att du skriver om det ifall du kommer på anledningen!?

    Fundera grönt:
    Samma sort, yes.
    Men nu är det något som börjat snurra i bakhuvudet på mig, nämligen hur de stod hela våren. Den stora löken stod kvar på fönsterbrädan i väster med mycket ljus. Den andra stod i mörkaste köksfönstret...
    Absolut läge för att göra nytt experiment.

    SvaraRadera
  6. Hejsan!
    Tackar för kommentaren och så hittade jag hit till din fina blogg! Läser att du är bla illustratör; jag har lagt mina konstnärliga förhoppningar, som jag hade tidigare i livet, på hyllan. Numera vågar jag inte ens närma mig en vit duk...prestationsångest kallas det visst, eller så är det ett omodernt modeord. :)

    SvaraRadera
  7. Ja, jag undrar också! Snygg bild, övervägde själv att fota mina amaryllis-lökar (bäst att förtydliga vilka jag menar)XD men jag tyckte de såg för alien-aktiga ut. Du får dem däremot att se tjusiga ut.

    Har själv tre översomrade lökar på gång och en av dem är sådär liten. Inbillar mig att jag har gett dem samma torra, svala övervintringsbetingelser men ändå dessa skillander. Den lilla löken verkar å andra sidan mera livfull. De två stora har inte riktigt vaknat än. Vad kan det bero på, sort, förutsättningar i löken, ljuset, jorden? Väntar med spänning på svaret:)
    /U

    SvaraRadera
  8. Det borde vara de inneboende egenskaperna som styr det hela efter som den ena har fått så omildbehandling och den andra torrt om fötterna.
    Kramar :)

    SvaraRadera
  9. Hej Leva Grönt,
    är det samma sort? Sortegenskaperna skiljer blomningstid mycket. Vissa sorter är svåra att få i blom till jul, speciellt i specialsortimentet.(udda sorter)
    Det kan skilja på samma sort om den är odlad i Brasilien, Portugal eller sydafrika. (försa inköpsåret.)Sen sälj lökarna via Holland.
    För att driva om en lök med gott resultat i många år behövs ordentlig vattning och näring från januari till augusti. (Rinnande blöt är förstås att ta i:)
    Lycka till med julen från oss som odlar över 40 sorters amaryllis och älskar dem.
    Tyresö Handelsträdgård

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...