Här har det tillbringats ganska mycket tid utomhus under helgen. Det ligger lite snö fortfarande, och barmarken är blöt så att det känns som att gå på skumgummi, men det går att pyssla en del i trädgården trots det. Jag håller på att klippa häck och maken gallrar äppelträd.
Förra sommaren sådde jag stockrosor som jag planterade ut i den smala rabattsträngen som löper längs husets sydsida. De växte till sig fint där, men tidigt i höstas såg jag att bladen började se litet konstiga ut.
Jag trodde det var torka först, men efter en titt på bladens undersida så stod det klart att det var värre än så; stockrosrost. Stockrosrost är en svampsjukdom. Tittar man nära så ser man det tydligt. (Klicka gärna upp bilden nedan.)
Läste på litet grann och fann att rådet som ges är att gräva upp och slänga plantorna. Nu är det så att denna rost bara går på stockrosor (och malvor), så jag beslöt mig för att faktiskt prova att behålla plantorna en säsong och se vad som händer.
Ett stort fel jag gjorde sent i höstas var nog att slänga på flera lager löv i rabatten. För att hålla plantorna friska ska man tvärtom göra det så rent kring dem man kan.
Men nu kommer de iallafall... och nu ska jag testa det andra rådet som ges; att plocka bort alla de första bladen som visar sig. Känns rätt grymt att pilla bort allt spirande grönt, men...
Även ett tredje råd kan man läsa sig till på nätet; att spruta plantorna med åkerfräken under sommaren. Det återstår att se om det blir aktuellt att prova det.
Nu blir det mer häckklippning ute!
STockrosor är bladn de finaste blommorna tycker jag (och framför allt maken). Visst är rosten trist men den finns tydligen i hela världen och det är nog bara att gilla läget. SOm du säger så sprider den sig inte till annat än malvor och det är olika från år till år hur mycket rost men får. Vissa år kan de vara hur fina som helst jättelänge och sen andra år så blir de fula ganska snabbt.
SvaraRaderaJag har provat att spruta med atamonlösning och även att knipa av de första bladen men jag kan itne påstå att det gjorde någon skillnad precis.
Så vi har helt enkelt valt att gilla läget och hoppas på att de får ha fina bld så länge som möjliget. (slänger så klart inte de rostangripna bladen på komposten)
Ha en bra dag!
Trist med rost på stockrosorna! Jag har inga längre - hade under några år, bl.a. en svart, såååå vacker den var! Men vilka fina tips! Jag kanske ändå ska satsa på dem i år igen - de passar så fint i en gammal trädgård!
SvaraRaderaDin blogg är förresten tipsad som en av flera bra trädgårdsbloggar, i Aftonbladets trädgårdsbilaga (kom ut igår)!
Njuter för fullt på torpet och snorar ikapp med solstrålarna!
Ha´t fortsatt gott!
Kram
Lisa
Marina:
SvaraRaderaTack för atamon-tipset Marina! Jo, jag tänker lite som du, jag testar att gilla läget bara för att få njuta av blomningen. (Och ska planera redan från början att ha några lite högre ettåringar på lut som jag kan sätta vid "fötterna" av stockrosorna om de nu skulle bli väldigt fula i bladen.)
En annan sak jag ska göra är att kvickt som tusan flytta några perenna malvor jag har i en rabatt direkt på andra sidan grusgången. De har knappt etablerat sig ännu. Synd om de skulle råka illa ut.
Lisas torp:
Håller med dig om att de är få saker som klär gamla hus och trädgårdar så bra som stockrosor. Jag hade svarta i kryddträdgården vid ateljén, men de försvann efter bara en säsong, trots att jag var duktig o klippte bort blommorna så fort de blommat över. Men jag tror att det var sorken som var boven då, ALLT på samma plats försvann nämligen den vintern.
Åhåå! Då får jag inhandla ett ex av Aftonbladet då. :-)
Kram!
/IET
Tack för jättebra tips. Jag sitter nämligen i exakt samma båt som du. Planterade ut ett gäng plantor som jag drivit från frö och som också råkade ut för rost. Jag klarade inte av att gräva upp och slänga, för jag hade ju vårdat dom så varsamt sen 'födseln' Men då vet jag att jag ska testa att knipsa av dom första bladen som visar sig. Vad bra!
SvaraRaderaJa det blir nog till att knipsa av dom första bladen fast det känns grymt, man får ju tänka som så att dom mår bättre av det en att man låter bli.
SvaraRaderaÅkerfräken brygd har jag missat att man kan ha, men varför inte?!
Så härligt det låter med fika ute i trädgården, ja det är livat nu igen när våren är på G.
Kramar Marie:)