fredag 4 februari 2011

Planer (dagbok)

Häromveckan visade jag en skiss på hur det såg ut hemma hos oss för tre år sedan. Tänkte att jag skulle dela med mig av vad som hänt sedan dess, vad som ska hända och hur jag funderar också.

Hösten 2010:
Det ser på intet sätt mindre plottrigt ut nu, men jag lovar att det finns en plan - eller åtminstone orsak - bakom varje sak jag ändrar eller tillför.

De första två åren handlade mest om att känna in tomten och komma underfund om hur vi vistades i den. Var är skönast att sitta, hur går vi när vi ska till komposter och vedbod. Vad vill vi se från fönstren, var är mest respektive minst sol.
Det fanns egentligen inga redan uppgrävda rabatter när vi flyttade in heller (bortsett från en sträng av ogräs som en gång innehållit fleråriga grönsaker och gammeldags perenner som gullris, gullboll och kärleksört) och därför har jag varit tvungen att börja gräva både här och där - för att få ner saker i jorden - utan att jag haft en färdig plan hur det ska se ut när jag blir "färdig".

I somras kände jag äntligen att jag började få en klarare bild av hur jag skulle vilja ha det för att trivas. Och därför lades krutet på att fortsätta (eller börja) på de delar där jag har tydligast målbild i mitt inre.

De synligaste aktiviteterna i somras:
a: Gräsrabatten förlängdes med en meter och en buske (rödbladig smällspirea) planterades i den.

b: En stubbe (fruktträd) mitt på gräsmattan tog bort och spaden sattes i jorden för att gräva upp en första del av blivande kryddlandet.

c: Den gamla perennrabatten grävdes upp redan för tre år sedan, men i somras förstorade jag den ganska ordentligt. Jag har slitit med jordförbättring (kompost, lövtäckning, gräsklipp) och i år odlade jag squash och pumpa i det som är mitt blivande grönsaksland.
Den lilla rektangeln till höger om långa grönsakslandet innehåller nu krusbär på stam. Där stod tidigare en klunge gullboll mitt i gräsmattan.

d: När vi flyttade in stod det en död lavendelbuske ensam vid grusgången. Det första vi gjorde på tomten efter att vi hade klippt gräset var att gräva upp den och samtidigt göra plats för gräslök, salvia och persilja.
Örtcirkeln har utvidgats varje år för att ha något ställe att snabbt få ner perenner på. På sensommaren i år blev det en kvadrat av det hela. Här växer tillsvidare allt möjligt i en salig röra.

e: Skuggiga hörnet. Rhododendronbuskar och kaprifol. Ett vildkörsbärsträd som växte mellan häck och skjul togs bort. Marken sluttar omotiverat mycket där ni ser att jag gjort streckade linjer i skissen. All jord som jag får över när jag gräver har jag burit hit hela sommaren. Och grässvålen från det uppgrävda kryddlandet ligger också utspridd här. Om ett par, tre år kan det vara läge att så ny gräsmatta eller kanske göra en riktig skuggrabatt här.
Jag har också haft en del småplantor från ormbunke vid ateljén som jag flyttat hit i omgångar.

f: En sandlåda med örter, en tillsvidare lösning. Vi köpte en montera-själv sats och ställde så nära ytterdörren som möjligt. Lätt att komma åt.

Planer sommaren 2011:
a: Grusgången/parkeringen måste breddas med någon halvmeter.

b: En av de röda vinbärsbuskarna ska flyttas ner till "grönsaksdelen", förmodligen till g i skissen. En rödbladig fläder ska planteras istället. (Jag har ett mörkbladigt tema närmast huset, och jag gillar fläder.) (Flädern är också snabbväxande, och jag vill ha mer insynsskydd.)

c: Måste gräva upp en, en och halv meter, till för att utöka gräsrabatten.

d: En till triangel i blivande kryddlandet ska grävas.

e: Det långa grönsakslandet ska delas upp i tre mindre odlingsbäddar och sten ska läggas runt om.

f: Hallonlandet ger nästan inget. Vi har bestämt att gräva upp det, och att så småningom köpa nya plantor. Är inte riktigt säker på att det kommer att bli av i sommar, men det står med på att-göra-listan ändå.

h: Skuggiga hörnet kommer pysslas om precis som tidigare. Sänkan ska fyllas ännu mer, och kanske borde jag läsa på om rhododendron och se vad jag behöver göra för att de ska trivas bättre.

x: Ser att jag glömt att sätta en markering vid uteplatsen med tak strax nedanför huset. Den är skyddad på två sidor av en gänglig och förvuxen syrenberså. Vi sågade ner en liten del av den i somras som test, och det verkade funka bra, så den ska föryngras ända nerifrån marken. Eventuellt tar vi varannan buske så att inte allt försvinner på en gång.

Självklart håller jag på med hundra mindre projekt också. Jag försöker att få fart på buskarna ut mot gatan till exempel. Jag planterar självförökad hasselört vid kökskomposten. Jag förökar lavendel till en lavendelhäck (misstänker att alla plantor har dött i sina krukor nu eftersom jag aldrig hann få dem i jorden innan de täcktes av snö). Jag planterar lungört under häcken. Och i somras blev det också mycket vattning av de nyplanterade buskarna och träden.

Om tre år:
Jag borde ha hunnit så här långt om tre år. Inte så mycket att kommentera, men några få saker kanske jag kan förklara närmare:

a: Anledningen till den konstigt liggande lilla rabatten vid grusgången är att det är tänkt att bli en plank som insynsskydd ut från huset så småningom. Det bestämde vi ganska snart, och jag skulle förstås gärna utnyttja planket till någon klängväxt. Därför grävde jag upp just där planket kommer att sluta när jag var tvungen att ta upp lite mer gräsmatta för att få ner plantor i jorden för två år sedan. Det ser helt absurdt ut nu. Men en dag blir det bra.

b: Mina konstiga trianglar mitt på gräsmattan kommer så småningom bli ett rektangulärt kryddland som ligger i anslutning till växthuset. Växthuset med stenläggningen utanför kommer att ligga något under kryddlandet i nivå, kanske 40 cm. Söder om växthuset en liten grobänk för sticklingar och sådd. Den snickrade maken åt mig i somras, av vårat gamla garagefönster.
Väster om kryddlandet bokhäcken som ska ersätta de gamla vinbärsbuskarna. I bokhäcken en båge in till grönsaksdelen.

d: Eventuellt ökar jag på grönsaksdelen så att jag får sex odlingslådor istället för tre. Det skulle ge mig möjlighet att odla massor av snittblommor också. Snittblommor är något jag uppskattar mer och mer.

c: Vi hamnar alltid under det här äppelträdet när solen skiner för starkt. På sensommaren när grenarna är tunga av frukt får man lyfta på dem för att kliva in, det är nästan som en grotta.
Det är inget stort utrymme, man får plats med två stolar och ett bord. Marken sluttar för mycket för att man ska kunna sitta bekvämt, så en intim liten iordninggjord sittplats är inplanerad här. Trädäck skulle vara skönt för fötterna...

11 kommentarer:

 1. Fint kommer det att bli! Att tänka ut och planera är kul och svårt, men du verkar ha gjort noggranna undersökningar om var vad bör vara, klokt. Så klok var jag inte i början av mitt trädgårdsliv, nu håller jag på att göra om mycket och tänker mera i ramar och strukturer och var det är bra att vara och var vad trivs. kram Sophia

  SvaraRadera
 2. Vilken plan! Det kommer säkert att bli toppen, särskilt när ni gett er tid att känna in trädgården.
  Själv vågar jag inte sätta ner planer på pappret för tänk om de inte blir av... Men en skiss över bef trägård ska jag i alla fall göra. Snart...
  Eva

  SvaraRadera
 3. Så alltigenom ljuvligt att läsa om dina planer för trädgården. Särskilt som snön fått återfall och häver ner ute. Men jag hittar inget inplanerat... gullregn...

  SvaraRadera
 4. Kul att följa dina planer och att se lite hur du tänker också.
  Jag känner igen mycket, även om inte alls varit så metodisk som du, så har min trädgård mera förändrats hela tiden i 15 år som jag har haft stället. Här fanns absolut ingenting när jag fyttade in, så här fanns en hel del att göra..ha-ha!!!
  Din trädgård jättespännande ut och om tre år har du säkert nått din plan här! Växthuset låter jättekul tycker jag! Tänk, så mycket mera man kan ha då!

  Ha en härlig helg och tack för alla fina planer - inspirerande för en sån som jag...!
  Lisa

  SvaraRadera
 5. Mira:
  He, he... jag funderade faktiskt ett tag på att rita in det. :-)
  Men jag har inte ritat in rönn-lunden, apotekarrosen, enen, eller vintervackra klungan vid infarten heller.
  Men gullregnet hade som plan A platsen mellan a och c på nedersta skissen, men in mot häcken så att säga. Utsikt när man drar upp rullgardinen på morgonen. :-)
  Alternativ B är nere vid vedboden, i "gula hörnet".
  Har ju inte behövt bestämma mig ännu... ;-)

  Eva:
  Jo, jag vet, sen får man stå där och skämmas över att man är lat eller velig när inget blir gjort. Men samtidigt är det ett bra sätt att testa sina planer. Är de inte "på riktigt" så skulle man knappast dela med sig av dem, eller hur?

  Sophia:
  Nu när jag redan har en trädgård i bagaget så vet jag vilken tid allt tar, och därför blir det viktigare att göra så rätt som möjligt från början. Perenner och sånt kan man ju alltid flytta. Men om jag ska lägga sten, plantera träd, jo... det skulle vara bekvämt om de sakerna kunde hamna där de ska vara på en gång...
  Kram!

  /IET

  SvaraRadera
 6. Vilket underbart tålamod du har som planerar och fixar i etapper. Du hann ju med en hel del förra sommaren ser jag på skissen.
  För att inte tala om vad fint det är om tre år med växthus och ett färdigt kryddland så där fint planterat så det blir en kvadrat att gå i.
  Grönsaksland kan man nog aldrig få för mycket utav och tänk att kunna få plats med snittblommor. Det är ju så mysigt att kunna plocka och göra små buketter av sina egen odlade blommor, vilken känsla av lycka och rikedom. Vardagslyx och livsnjut i dess bästa bemärkelse.
  Så skönt att ni har ert äppelträd att att sitta under när det blir för gassigt.
  Kramar:)
  Apoteksros lätt härligt men var skall du få plats med rönn-lunden?

  SvaraRadera
 7. Underbart med en sån överblick! Det ser väldigt snyggt och inspirerande ut! Jag gillar också att rita och planera men har inte fått ur mig planerna på papper. I huvudet finns det desto fler planer... ;) Blev sugen på att ta tag i det nu...
  Ha en fin helg!
  //Anna-Karin

  SvaraRadera
 8. Vad fina planteckningar, och vad pedagogiskt och lätt det var att följa dina tankegångar! Det var en rejäl omdaning vill jag säga! Beslutsamheten verkar det inte vara något fel på! ;-)
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 9. Oj, vad imponerande, och inspirerande. Önskar jag hade en gnutta av din planeringsförmåga.
  Kram

  SvaraRadera
 10. Åh, vilken fin plan! Ska bli skoj att följa.

  Ha en finfin helg,
  Rebecca

  SvaraRadera
 11. Tittar in för att önska dig en bra alla hjärtans dag. Jodå jag vet att jag är en dag sen men jag tycker man kan ha alla hjärtans dag lite oftare och inte bara en dag per år.
  Kram:)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...