tisdag 4 september 2012

Astrar i Skärholmens Perennpark

Astrar i offentlig miljö, inte dumt alls. I Skärholmens Perennpark har de en av huvudrollerna just nu. Enligt plantförteckningen ska det finnas fyra olika sorter där, jag har tyvärr bara lyckats fånga två av dem på bild. Nedan vad jag tror är (vet ni bättre så rätta mig gärna) Aster 'Harry Smith', balsamaster.




Otroligt stilig med de mörka stjälkarna, tyckar jag. Nästa gång jag går dit ska jag lukta på den. Jag antar att den heter balsamaster av en anledning.
Uppstickare i planteringarna är den grekiska vädden, Knautia maccedonica.


Parken verkar vara välbesökt av de som bor i området. Medan vi var där kom och gick det folk hela tiden. Vissa satte sig under träden vid skuggplanteringarna och pratade. Mammor med barn drogs till det öppna mittpartiet med vattenspegeln, där de hade utsikt över vad barnen tog sig för. Många tog fram sina kameror och fotograferade varandra framför växterna. Jag tror knappt jag såg en enda människa som bara passerade genom på någon av gångstigarna. De flesta stannade upp och ställde sig vid något tillfälle och såg sig omkring.
Visst måste sådana här blommande oaser ändra livskvalitén för de som bor där? Jag kan inte tänka mig annat. Tänk att promenera vägen nedan varje morgon till tunnelbanan. För en kort tid sen var det en asfalterad gångväg över en stor, tom gräsmatta, och se nu...


Trädgårdssolbrud, Helenium, är en annan växt som verkligen tar för sig i parken. Ni ser den i bakgrunden i bilden nedan. Underbar. Och fackelblomster stod för den mesta färgen just nu. Rosalila vart man än såg.


En aster åt det blåare hållet. Enligt uteslutningsmetoden när jag tittar på växtförteckningen tror jag att detta är en Aster macrophylla 'Twilight', oktoberaster. (Men rätta mig gärna om jag har fel.)



Oktoberaster, bolltistel och fackelblomster nedan. Så fint, så fint.

Jag är ett fan av Piet Oudolf ända sedan hans bok Drömplantor kom ut i början av 90-talet, så jag köper nästan rätt av hans idéer och planteringar per automatik. Och när jag steg in i Skärholmens Perennpark kände jag hur ögonen var på väg att börja tåras. Hans växtval, så nära hur naturen själv ser ut, är som ren poesi i mina ögon.


Ändå är det något som fattas i Skärholmen. Något som finns i Enköping som saknas här. En grundstruktur? De gröna väggarna? Jag skulle vilja ha upp några gröna skärmar i form av klippt bok eller något liknande, så att allt inte blev så överskådligt på en gång.
Men så tänker jag att det måste finnas en mening med att det är så öppet som det är. Att man inte ska behöva känna sig rädd när man går genom området kvällstid kanske? Att mammorna i de omgivande höghusen snabbt ska kunna lokalisera sina barn när de tittar ut genom fönstren?
Värt ett besök är den iallfall. Bara några minuters promenad från Skärholmen Centrum, så har ni vägarna förbi tycker jag att ni ska ta er tiden att besöka den. Mer info och karta hittar ni här.

PS. Idag visade jag ju bara astrarna. Visst vill ni ser fler bilder? Det kommer om någon dag eller två.

8 kommentarer:

  1. Jag var ute och luktade på min, som jag tror är, balsamaster, (och ser ut precis som den du visar), men den luktade inget speciellt. Den är förstås på väg att bli utblommad och då kanske den inte doftar, eller den kan ju doftar på kvällen också. Jag gned även på bladen, men ingen doft där heller. Den ljusblå astern har verkligen en fin färg, jag har en liknande, men den känns lite mörkare. Astrar är allra vackrast i riktigt stora grupper, såsom Piet plägar plantera dem i.
    (Nu fick jag till det)!
    Håller med dig om att det behövs "landmärken" i rabatterna. Utan dessa skulle inte Drömparken vara så fin som den är. I Skärholmen har jag inte varit, men nu blir jag suktad!

    Ha det gott!
    /Ruben

    PS Säg till om du vill ha asterfröer!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ruben: Jag har tre olika sorter, gamla allihopa, som jag gärna byter mot de du har? Men en fråga; kan vi inte byta rotbitar istället? Det är inte mycket som behövs för att de ska ta sig.
      Jag ska fota mina vid tillfälle och visa dem så får du säga till om det är någon du gillar.

      Ja, där fick du till det; Piet plägar plantera... :D
      /i.

      Radera
  2. Har sett många bilder från skärholmens perennpark men inte sett den i verkligheten, börjar verkligen bli dags:) Har tyckt hitills att det är de långa siktvyerna som är det starka här, men kanske jag reagerar annorlunda när jag ser den i verkligheten. Ser gärna mer!

    För mig är astrar mest mjöldagg från barndomens Stockholm, men jag får nog tänka om. Får hitta tidiga till mitt klimat antar jag...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marie,
      jomen jag håller med, att man ser mängden - som en äng nästan - är absolut en av de saker som gör planteringarna så maffiga. Men, det blir en aning för likformigt eftersom det också är ganska symmetrisk planterat. Jag saknar en liten obalans. Bara på något eller ett par ställen skulle det gärna kunna få bryta av.
      (Jag låter som värsta trädgårdsrecensenten... ;-))

      Samma här. Mjöldagg och icke utslagna blommor. Men det verkar ha kommit många nya sorter.
      /i.

      Radera
  3. Står med på att-besöka-i-huvudstaden-listan. Jättefina bilder!

    Go´kväll,
    Rebecca

    SvaraRadera
  4. Så otroligt vackra bilder!! Jag har själv inte hunnit besöka parken, men ser ju att det är ett måste. Att närbefolkning använder den som sin känns rätt. Då har politikerna satsat pengarna rätt. Hoppas att du har en bra helg
    Johanna

    SvaraRadera
  5. Så osannolikt vackra bilder!
    som är mycket bra, verkar det att presentera den goda,
    Soffor

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...