söndag 26 augusti 2012

Oplanerat sällskap

I rabatten närmast huset växer bla gräs, bambu och kärleksört. I våras utökade jag den på djupet med 50 centimeter längs hela för att få plats med fler plantor och sära lite på några av perennerna som redan sitter för tätt. Då blev det istället för gott om utrymme på sina ställen, och jag planterade ett par av dahliorna som jag drev upp från frö förra sommaren som utfyllnad.


Eftersom det redan sitter mörkbladiga plantor i den här rabatten, bla kärleksörten 'Postmans Pride', så passar dahliorna fint in. Jag planterade också ett par plantor av en aster som fanns vid huset när vi flyttade in. Jag vet inte namnet, men jag tror att det är en ljungaster. Vi hade en jättestor rugge astrar av tre olika slag men också snårvinda, som växte betydligt bättre än astrarna. Jag grävde upp det mesta och sparade bara några rotbitar av astrarna i olika krukor. De stod på tillväxt hela förra sommaren och hade tagit sig fint, så de hamnade i gräsrabatten nu.

Jag har tyckt att den ena vuxit väldigt dåligt. Bara 25-30 cm hög... efter att ha stått i jorden hela sommaren... Men så när jag fotograferade dahlian för nån vecka sen upptäckte jag att större delen av astern hade gömt sig dahlian. Det var därför jag inte hade sett den. Jag längtar efter att få sen den i blom på det här stället. Ljuslila och orange... Det kan bli hur bra eller hur hemskt som helst.


Astrar är lite på modet märker man. Och precis som jag spådde för ett par år sedan att sommarastrarna skulle komma på bred front så tror jag att vi ännu bara fått en föraning om hur gigantiskt populära höstastrarna kommer att bli igen. Så ett tips till alla som har gamla fina sorter i trädgården - spara dem!

6 kommentarer:

 1. Det ser väldigt fint ut, och dahlian kan du ju flytta litet på nästa år!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ruben - jag är inte säker på att dahliorna får plats där nästa år. Trots att jag tyckte att jag hade satt allt så luftigt i våras så var det alldeles för tätt. Jag måste gräva upp en bit till på djupet i vår. Och flytta fler av de gamla växterna. Det är gräsens fel - attan vad de vuxit i sommar!
   (Och jag klagar inte - jag är jättenöjd. :-))
   (i.

   Radera
 2. Bilderna är fina men tyvärr kan jag med min dåliga syn inte läsa det du skriver, de grå eller ljusblå bokstäverna försvinner.
  Kram/laila

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser det annorlunda ut än vanligt Laila?
   Jag har kollat i två olika webläsare men hos mig ser det ut som det brukar.
   Om det ser annorlunda ut mot vad du van, skulle du ha tid så får du gärna ta en skärmdump på din skärm och mejla över så ska jag se om jag kan komma fram till vad problemet kan vara.
   /iet

   Radera
 3. Det är möjligt att det sett ut såhär tidigare också men jag ser inte texten så bra längre - det är säkert mina ögon det är fel på. Har ingen aning hur man tar en "skärmdump"! Du får gärna komma hit och lära mig - förslagsvis innan trädgården lägger av och vintern anfaller!
  Kram

  SvaraRadera
 4. Hej, trevlig blogg, hittade hit när jag googlade på elefanttunga för mitt inlägg. Kommer tillbaka, /Irene

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...