tisdag 23 februari 2010

Häckar om vintern

Jag har fått mina fröer från Konässörsklubben nu, men vad besviken jag blev. Nästan varenda sak jag beställt av var slut. De träd och buskar jag kryssat för var defenitivt slut. Nu kommer ju inte det att påverka mitt trädgårdsår på något vis eftersom träd-sådd minst sagt är ett långtidsprojekt. Men jag hade liksom sett fram mot att få pyssla lite med något för mig helt nytt. Men jag får väl ägna tiden åt planering och förkovring istället.

Det här (nedan) är vår grannes häck.
Det framgår nog inte riktigt av bilden, men den är mer än manshög och brukar klippas stående på en stege. Jag är grymt imponerad av hur tät och fin den är. Det är åtminstone 50 centimeter snö som ligger ovanpå, men häcken klarar trycket utan några som helst problem.

Det här är vår häck:
Inte några problem att klara trycket från snön här heller, eftersom den är så gles att det mesta av snön (och vind) bara far rätt igenom. När vi flyttade in för snart tre år sedan var häcken ca 5 meter hög på sina ställen och inte klippt på flera år. Det var bra bullerskydd mot järnvägen en bit bort, men den tog väldigt stor plats. Första sommaren ansade jag bara in mot tomten, men året efter klippte jag ner allt till ursprunglig höjd. Och den där ursprungliga höjden är som ni kanske ser lite flytande.
Jag funderar på om jag ska våga mig på att såga ner den helt så att den blir mer lätthanterad. Jag har slagit i böcker och sökt på nätet men hittar egentligen ingen information alls om ifall det skulle kunna vara en bra idé. Så återigen sitter jag och undrar över varför, varför ingen kan skriva en riktigt bra träd- och buskbok. "Buskar och småträd för svenska trädgårdar". Med massor av bilder, utförliga skötsel- och föryngringsråd, och riktiga beskärningstabeller. Jag erbjuder mig här på stående fot att göra beskärningsillustrationerna. Kom igen nu! Någon skrivsugen busk- o trädexpert finns det väl därute?

*

Det här är utsikten vi har över trädgården när vi är inne i huset. (Bilderna är från förra vintern och jag har visat dem tidigare i ett annat sammanhang, så det blir repris för vissa av er som hängt med ett tag.) Vid tomtgränsen finns en låg ligusterhäck som grannen mot det hållet brukar ansa. Den är för låg för min smak.

Jag har roat mig med att undersöka i photoshop hur det skulle kunna se ut istället:
Istället för raden av vinbärsbuskar som stått utspridda på gräsmattan (några av dem är redan uppgrävda) så vill jag ha en bokhäck. Den går att klippa tunt, så att den inte tar så stor plats i vår bara 780 kvadrat stora trädgård, och den är vacker om vintern. Bakom bokhäcken ligger "nytto-delen", dvs det är där som hallon- och grönsaksland finns. Där finns komposterna, och jag tänker på sikt flytta de bärbuskar vi vill ha kvar dit ner också.
Hitom bokhäcken kommer jag att anlägga min kryddträdgård.

Jag funderar just nu väldigt mycket på vad jag kan göra för att "bädda in" oss mer. Jag vill ha tydliga former som tecknar ut sig även på vintern, samtidigt är trädgården så liten att varje växt jag planterar bör ha flervärden. Helst fylla funtionen både vacker och praktisk.
Det här är en väldigt bra tid att sitta och titta på foton från olika årstider och försöka se vad man vill ändra, vad som fattas, vad som är bra som det är. Jag har kommit på flera saker i vinter som jag inte tänkt på förut; hur viktig kronans form i ett träd är till exempel. Och att träd och buskar med fröställningar och/eller bär är minst lika viktiga som perennernas fröställningar för en levande och vacker trädgård året runt.
Jag vill inte låta överdrivet hurtig, men nog finns det ändå en fördel med denna djupa vinter? Vi har tid till tankar.

11 kommentarer:

  1. Dina planer klingar som musik i öronen i denna bistra vinter!
    Tyvärr kan jag inte bistå med någon busk-och trädkunskap som du söker, men det borde väl finnas någon!
    Så trist att du inte fick någon utdelning på beställningen.

    Så klokt att titta på gamla bilder och genom dem komma på saker man vill ändra.
    Vilken skillnad det blev med bokhäcken och portalen.
    När det gäller träd hos mej har jag det mesta - tre gamla äppelträd, ett päronträd, ett bigarråträd (gigantiskt) och ett nyinköpt plommonträd för två år sedan (om inte älgarna har ätit upp det den här vintern!)
    Men ett valnötsträd drömmer jag om....! Men det kanske stannar vid drömmar - vem vet.
    Ha´t så gott i planeringen!
    Lisa

    SvaraRadera
  2. Vet du Lisa, ett valnötsträd köpte jag i somras. :-) Jag blev kär i de stora, glesa bladen. Undrar just hur det mår nu... under snön...
    /IET

    SvaraRadera
  3. Det är en ypperlig funderar-vinter:)

    Rebecca

    SvaraRadera
  4. Kan inte bli än bättre vinter på alla sätt och vis. Tankarna får flyga fritt utan någon som helst stress av att jag borde nog fundera på vad jag ska ha för vårlikt på balkongen.
    Ska bli jätte spännande att se vad som har överlevt denna vinter...?! Fast lite läskigt är det också, skulle bli ledsen om mitt syrenträd har frusit bort.

    Åh om man bara vore duktig på träd och buskar.
    Skulle vara jätte kul att få jobba ihop med dig, för jag kan inte tänka mig någon annan som skulle kunna illustrera boken bättre än dig!!!

    Visst blir det bra om du skulle plantera en bokhäck där du har fotoshopat. Mer inbäddat och mera spännande, vad är det där bakom?
    Ditt valnötsträd ska bli så spännande att följa.

    Vilken häck grannen har, så tät och hög vad är det för buske?
    Så synd att det du beställd inte fanns tillgängligt, man blir ju besviken när man har väntat och längtat.
    Fick precis min faktura på pelargoner som jag har beställt, pellisarna kommer inte förrän slutet på mars, början på april och det verkar ju vara rimligt i denna kyla.

    Kramar:)

    SvaraRadera
  5. Hej!
    Jag gillar verkligen vintern.
    Trött på alla som klagar. Hade vi haft snö nu tex hade ännu fler klagat det är ju sportlov. När jag var barn hette det Vårvinterlov här i Skånde en form av gardering liksom.

    Ja det låter klokt att fundera över man verkligen skallplantera. Växter som har allt är ju perfekt.
    Jag gillar tex prydnadsäpplet Malus Hopa som är ett´relativt lagon stort tr´äd som blommar fint och har fin frukt som blir bra till fåglarna. En ren gladje att titta på.
    Nytta... ja det skall väl vara för själen också???

    Ha de gott och fundera vidare
    Annika

    SvaraRadera
  6. Vilken skillnad med bokhäcken! Jag skulle plantera direkt om jag var du. Men så är jag partisk, också. Har själv en ca två meter hög bokhäck och jag älskar den. Är så glad att jag inte satte avenbok, som inte håller bladen på vintern lika bra som boken. Vår tomt gränsar till en ganska trafikerad bygata, så vi behöver en vägg även på vintern.
    Beskärningstips för din häck kan du säkert hitta i "Nya beskärningsboken" av Klaus Vollbrecht mfl. (Han är min träd- och beskärningsgud!) Längst bak i boken finns en schematisk beskärningsnyckel för ett stort antal träd och buskar.
    Må så Gott!
    Ester

    SvaraRadera
  7. Spirande grönt:
    :-)

    Tekla Maräng:
    Hoppas att din fina syrenträd har klarat sig! Mitt valnötsträd får vi däremot vänta länge på (om det klarat sig). Köpte det som en liten bebisplanta i en privatträdgård. Ca 40 cm högt.
    Kommer inte ihåg vad grannen har för häck. Ska kolla om jag har bilder som visar blad någonstans. Får återkomma om det.
    Du visar väl pellisarna på bloggen sen när de anländer? :-)

    Annika:
    Nu var jag tvungen att fundera till ett tag Annika. Nytta, och bra för själen... hmm... Jag tror nog att de saker som INTE är bra för själen liksom sorteras bort på en gång. Är de inte bra för själen så spelar det ingen roll hur mycket vindskydd eller vitaminer de erbjuder.
    Regel nummer ett vid växtval: Bli glad och full av kärlek
    Regel två: Välj en växt som fyller ytterligare en funktion. Ätbar, vindskyddande, färgklick där det behövs/klättrare/vackra fröhus att ta in i vas/mat till vinterfåglarna osv, osv.

    Det ultimata är om det kan vara en klättrare som bildar insynsskydd och har blommor som tål att stå i vas, ätbara bär till morgonfilen, vackra fröhus för fåglarna att sitta och smaska bland, och ett slingrande grenverk som om vintern är perfekt att klippa av till kransar. Ungefär så...

    Du skulle förresten se plocksalladen i blom som jag plockade in på senhösten när inget annat fanns i trädgården att ta in i vas. Den har torkat i sin vas, och är hur tjusig som helst.
    /IET

    SvaraRadera
  8. god afton kära lilla iann:)
    vad duktig du är på photoshopp:)
    det blir jätte fint med en sådan bokhäck där..för att avgränsa.
    hoppas ditt valnötsträd överlever..
    i dag har det varit plussgrader här.. så nu får vi hoppas på vårtecken:)
    stor kram

    SvaraRadera
  9. Nu längtar jag efter att ta tag i trädgården........ snart så ... Jag har en liten utlottning inne hos mig, välkommen att deltaga! Kram fr C

    SvaraRadera
  10. Min vän Slottsträdgårdsmästaren kanske har något matnyttigt att erbjuda på sina beskärningssidor... http://gardener.blogg.se/category/beskarning.html

    Smart att photoshoppa för att se hur saker och ting kan te sig i trädgården...

    SvaraRadera
  11. Underbart att kunna leka i photoshop, för vilken skillnad det blev! Skulle också behöva få leka till vår tomt. Den är för ödslig o behöver mer träd.

    Vi har en häck av sibirisk ärtbuske. Den blev gigantisk o skymde vår utsikt ner mot sjön. Vi tog ner den till fotknölarna sen höst. Vet inte om det var fel el rätt, men "alla" säger att det är bara att kapa buskhäckar, de kommer bara än bättre igen. Så vi gjorde det... *skrattar*

    Vi får väl se vad som händer i vår... ;)

    Kram

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...