Jag läste aldrig Det susar i säven själv som barn, men jag har ett vagt minne av att den gick som radioföljetong vid något tillfälle. Den fångade mig aldrig, men som vuxen har jag tagit igen vad jag gick miste om då. Favoritupplagan är den med illustrationer av Paul Bransom. (Bildgoogla gärna på namnet, det är en fantastisk illustratör med djur som specialitet.)
Fast råttan är ju egentligen inte alls en råtta, han är en vattensork. I en svensk översättning kallar mullvaden honom Sorkis när de är lite avslappnade och har det trevligt i all gemytlighet.
Vattensork...
Och åkersork...
Jag tror att vi har båda sorterna här. De små sakerna som katterna tar ibland är åkersork. Och de stora marsvinsaktiga djuren som rör sig som robotar är vattensorkar.
En liten rundvandring med kameran nu när snön försvunnit; här har vi sydgaveln av huset. Här hade vi skottat upp en vall med snö. Bra isolering tyckte sorkarna.
Och här - vi höll allvarligt på att nästan svimma när snön försvann - här har de gångat upp så mycket av gräsmattan att det ser ut som om det är plöjt nästan.
Det går inte att gå på marken, man faller ner med fötterna i gångarna, så när man ska in i växthuset får man hoppa mellan de fasta punkter som finns i något slags hela-havet-stormar.
Självklart blir man speciellt uppiggad av att se gångarna som leder rakt in i kärnan av de få buskar och perenner och som finns kvar. *ironi*
Och här, mellan det som en gång var sparrisbäddarna, låg det så sent som förra sommaren en plattgång. Plattorna finns väl där fortfarande, men under 15 cm jord...
Och för att riktigt spä på eländet hittade jag en gammal diabild häromdagen från år 2000 när det större kryddlandet var ganska nyanlagt. Man började se ungefär hur det skulle bli. Träden och buskarna hade börjat få höjd. Och inte en sork i sikte. (Inte någon mullvad heller, men gott om paddor och grävlingar.)
Bland det första som "rasade" var förstås humlestörarna som är helt nyuppsatta på bilden. Sork gillar inte störar i marken. Inte pergolor heller.
Men vad man nu än tycker om sork i trädgården så finns det alltså trevliga sorkar i litteraturen. The wind in the willows finns illustrerad (av Paul Bransom) på Project Gutenberg. Bläddra i den här.
Jösses jag har inte ord som räcker till när jag ser dina bilder. Det är verkligen som att dom har haft en plog och kört där under snön.
SvaraRaderaAtt ni nästan svimmade kan jag mycket väl förstå när bilderna känns ända in i hjärteroten och ni lever i den verkligheten.
Kramar.
Först inga sorkar men väl paddor och grävlingar. Sen sorkar men inga paddor och grävligar? Att grävling är en naturlig fiende till sork kan man ju förstå, men sorkätande paddor???
SvaraRaderaMira:
SvaraRadera:-) Du menar väl paddätande sorkar...?
Det finns grävlingar fortfarande, för jag brukar hitta spillning i gropar. Men paddor har jag inte sett på ett tag. Eftersom orm har ökat i antal de senaste två åren (kan man tänka sig att ormen kommit eftersom det finns gott om mat?) så undrar jag om paddorna kan ha försvunnit för att de också ingår i ormmaten...?
Iann tycker inte om att ha gott om orm i sin trädgård. Isch!
Marie:
Men vi har vant oss, det ser hemskt ut, men jag håller ju ändå på att gräva upp allt som kan räddas, så det gör inte så ont i själen som man kan tro. (Utom när man tittar på gamla bilder och funderar på hur det skulle sett ut idag om allt man planerade för hade blivit som det var meningen.)
Jag kan bara inte låta bli att gnälla litet. ;-)
/iet
Ja usch och fy för riktiga sorkar (de tecknade kan jag tycka om lite). Här har de också roat sig hela vintern lång och en hel del växter tror jag gått hädan. Avskyvärda små kräk!!!
SvaraRaderaHa en fin helg - ändå..
Jag har aldrig läst den boken heller som barn :) borde kanske göra det nu då :) trodde jag hade haft mycket sork gångar i min trädgård men nu ser jag att ni haft det värre :) hoppas ni får ordning på gräsmattan och att de inte ätit upp för mycket växtlighet Kram Suss
SvaraRaderaMen, oj - vilken vandalism!! Vet inte vad jag skulle göra om det hände något sådant här, men jag skulle bli väldigt bekymrad, minst sagt.
SvaraRaderaJag skrev ett inlägg om incarvillea, som ett medel mot sork, för ett tag sedan. Men hur effektivt det verkligen är, vågar jag inte uttala mig om.
Ha det gott!
/Ruben
PS Sök på "sork" på min blogg.
SvaraRadera/R
Fromedposten.se säljer incarvilleaknölar för 59 kr för 2 st. Då kan man kanske lika gärna köpa den som krukväxt?
SvaraRaderaI annonsen i den tyska tidningen står det, att knölen skall planteras på 12 cm:s djup. Det framgår inte om det är en speciell incarvillea, men blommorna ser ut som på krukväxten. Incarvillean lär kunna övervintra ute om det är väldränerat.
/Ruben
länk
SvaraRaderahttp://www.fromedposten.se/varumarken/nelson/lokar/incarvillea-rosa.html
Ooops, det var visst 3 lökar i förpacknningen.
/R
Oj, vilken racerbana de har gjort under snön. Inte bara positivt med att snön försvinner för då får man se elände också. Så trist för dig. Här har de varit " duktiga och hållit sig ute på fälten.
SvaraRaderaJa, det gör sig nog bäst i sagornas värd.
Kram Pella
Nämenvaf... Det är inte sant! Vilket djä-a jobb de har gjort, va!!! Välisolerat under snön har de kunnat hålla på. Vilka fulingar.
SvaraRaderaHoppas det går att "rädda" det mesta.
Kram från Eva Linnea