Har gått bärsärk med sekatören idag. Dags för det nu. Det är alla ängs- och brunnävor som klippts ner. Jag får väl tillstå att nävor är något av ett problem när det sitter många av samma sort på samma ställe. Det ser ut som om en orkan har gått fram just nu, och kommer så att förbli ända tills de bildat nya, fina kuddar av blad.
Eftersom det mesta i den hår långa rabatten bara är planterat "tillsvidare" så har jag inte ägnat så mycket tid åt att försöka få en fin blomning över hela säsongen. Huvudsaken är att växterna överlever. Men lite irriterande är det ändå. Förra sommaren planterade jag några stormhattar som gör att det åtminstone händer något ett tag till. Och sensommarblomning löser jag tillsvidare med ettåringar som sommarrudbeckia. (Fast rudbeckiorna är pyttesmå i år, de har nästan kvävts av nävorna som fullkomligt löpte amok av allt regnande.)
Så, även om detta bara är "jordslagnings-rabatten" så tror jag nästan att jag måste försöka hitta en fin perenn med lagom höjd (60-80 cm) som har ett fint uttryck under högsommaren. Något blommande som står fint i juli, eller kanske framför allt i augusti - och som passar ihop med den bulliga bladmassa som snart blir av alla nävorna. Vilken färg som helst utom vitt, gult och rosa. Vad har vi kvar då? Rött, blått eller lila. Några förslag?
Undrar hur långt ner du klipper nävorna - det börjar bli dags här också men hittills har jag bara klippt så att de spretiga fröställningarna försvinner.
SvaraRaderaEtt förslag till undantagsrabatten är Phlox 'Blue Paradise, börjar blomma vilken dag som helst här och blommar hela augusti och en bit in i september med härlig blå färg. Bekymmersfri.
Kram/Laila
Halloj Laila, ursäkta sent svar...
RaderaJag klipper vid fötterna. Vet att jag har haft ett blogginlägg om det men det måste ha varit i min gamla blogg, för jag kan inte hitta det här, synd. Men jag klipper som sagt av vid marken. Hur mycket blad jag sparar beror på hur de ser ut. Oftast tar jag bort alla gamla blad men försöker spara de halvhöga. Det tar förstås lite längre tid att sitta och "selektera" på det viset, men ibland är det värt det för att få lite grönt kvar i rabatten...
På brunnävorna tar jag däremot alltid rubbet. Med typ häcksaxen. De blir bäst då.
Tack för Phloxtipset. Den ser fin ut.
/iet
Glöm inte mig o nävorna!! :D
SvaraRaderaHör av dig ...
Har inte glömt. Jag hör av mig.
Radera/i.
Agastache, kanske? 'Blue Fortune' är en pålitlig fjärilsfavorit, jag gillar också 'Black Adder's mörkare blommor.
SvaraRaderaHa en finfin kväll,
Rebecca
Hej Rebecka,
Raderasuperbra tips! Jag har alltid haft agastache förut, gillar dom. Men de brukar inte bli långlivade hos mig tyvärr. Sådde nya förra sommaren men de blev aldrig något. Ska så igen. (Och Black Adder du tipsar om ser underbar ut. <3)
Kom på att jag har flera temyntor som står på tillväxt också. Säkert kan de passa riktigt bra också, tror du inte?
/iet
Hej, ja det är lite glest med blommande perenner i juli, men röllika Achillea millefolium blommar från juli och sommarn ut, 60 cm hög. Finns i flera färgställningar, jag har Cerise Queen, men fröpåsen gav även några ljuslilarosa och lite rödaktigare än cerise. Röllika har alla fördelar, tålig, fin i bukett och blommar länge. En del liljor är också ganska tidiga spec Lollypop, fast den är ju rosavit/ Monica S
SvaraRaderaJa... kanske skulle rölleka passa... hmm... DEt finns ju en del lite rödare också. Nu är det rätt tung och kraftig jord just här, men det är ju bara att prova. (Googlade på bilder nu... ju mer jag funderar desto mer tycker jag att det skulle passa. Jag har ju många medicinalväxter, så den skulle fungera fint i temat.) Tack Monica!
Radera/i.
En augustiblommande perenn är Soligado "Leraft". Har haft den i fyrtio år på samma plats i trädgården. Ljusgula plymliknande blomställningar. Lockar insekter.- En annan sensommarblomma jag haft lika länge är en Coreopsis inte helt säker på arten men troligen verticillata - höstöga. Gula blommor.
SvaraRadera(Vildblom)
Erik: Coreopsisen gillar jag väldigt mycket. (Dessutom en minnes-växt från barndomen.) Solidago måste jag däremot erkänna att jag försöker att utrota - eller åtminstone "snöpa". Den hotade med att ta över hela nedre delen av vår lilla tomt. Jag har grävt upp och grävt upp, och nu har jag lyckats begränsa den till en stor rugge i en hörna. Trots allt grävande dyker den upp här och där i landen. Samtidigt som jag klippte ner nävorna drog jag upp några strån som plötsligt stod i knopp mitt i rabatten. Därmed inte sagt att jag inte gillar den. Det hade bara blivit för mycket av den. Stort tack för förslagen iallafall, det uppskattas mycket!
Radera/i.
Min Solidago "leraft" håller sig snällt där den planterats. Har du förväxlat den med det vildväxande gullriset. Leraft blommar något senare.
RaderaHälsn. Erik
Erik: Jag förväxlar dem säkerligen, för mina håller sig allt annat än snällt på plats. Såg en väldigt fin variant av Solidago på Bergianska Trädgården för två veckor sedan också som jag blev enormt förtjust i. Den såg däremot ganska annorlunda ut, så den gick inte att förväxla.
RaderaJag ska kolla upp din namnsort närmare. Tack!
/iet