fredag 15 juni 2012

Kruksallat från matbutiken

Ett tips som de flesta förmodligen anser överflödigt eftersom det är så gammalt och välkänt, men kanske tål det att upprepas i dessa återvinningens tider.

Kruksallaten man köper i matbutiken är inte förbrukad bara för att man skurit av alla blad på den. Plantera om den i en litet större kruka, vanlig blomjord funkar bra, och ställ den ljust, så kommer nya blad.


Sallaten på bilden köpte vi i mars någon gång. Den helt bladlösa krukan blev stående i ett glas med litet vatten i på diskbänken någon månad innan jag planterade ut den i växthuset när temperaturen där var lagom. Nu är den betydligt större och finare än vad den var när vi köpte den. Men det här fungerar precis lika bra på fönsterkarmen inne eller på balkongen.

Många örter man köper i kruka i grönsaksdisken går att spara de också. Gräslök tar sig allra bäst. Rosmarin och timjan brukar inte fungera lika bra.

11 kommentarer:

  1. Men GUUUU så snygg bild!!!
    Skojar...eller inte, den är fin. Jag håller med, ibland är det lite väl dött här i blogglandia...men jag är en usel besökare hos er andra nuförtiden, hinner liksom inte riktigt med. Och ja, då blir det lite som Anette sa; om jag inte hälsar på andra så hälsar de inte tillbaks heller! :o)
    Men helt seriöst, så himla fin 'header' (heter det så, din översta bild på sidan)...måste vara härligt att kunna rita den själv!
    Så, upp med hakan & ut i det fina vädret,
    kram L

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha Lydia... Tack. :-)))
      /iet

      (Fnissar fortfarande. :-))

      Radera
  2. Sådana här tips gör mig glad. Hade inte alls tänkt på detta! Tackar och trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Trevligt att jag kunde dela med mig av något användbart.
      Toppenhelg önskas tillbaka. :-)
      /i.

      Radera
  3. Vilket bra tips! Här har jag ju vissa problem med den frösådda salladen i lådan, eftersom jag har konkurrens av de äckliga mördarsniglarna! Kruksallad på verandan ska bli min modell hädanefter!
    Lisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Äter du ägg Lisa? Bakar gör du ju iallafall, det vet jag. Testa att lägg krossade äggskal kring plantorna. Det kan hjälpa. (Om du nu har en småskalig odling - annars blir det väl kanske lite knepigt. ;-))
      /i.

      Radera
  4. Bra tips! Såg ditt inlägg på Fb, jag måste erkänna att jag hinner inte, jobbar, jobbar så här års och är resten av tiden i trädgården.
    Läste inlägget innan om tjärblomster, min man har gjort precis samma, han har infört en hel del vilda växter här. Det är fint och intressant att se hur de utvecklar sig från år till år.
    Ditt tjärblomster är fint mot gruset och husets färg!
    kram Sophia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Flera av våra favorit trädgårdsväxter har hämtats från naturen en gång i tiden. Jag vet att jag gjort inlägg om lungörten som varit i familjens ägo sedan femtiotalet, och som grävdes upp som liten rotbit i Småland och sedan flyttat med till nya trädgårdar genom åren.
      Ofta blir det också väldigt fint med en bit av det vilda i trädgården tycker jag. Speciellt om man bor med naturen utanför tomtgränsen. Det blir förstås skillnad nu när vi har en villaträdgård istället för "naturtomt". Men jag har inte riktigt kommit på än hur jag ska förhålla mig till det nya.
      /i

      Radera
  5. Vilken bra idé. Gäller bara att ta tag i omplanteringen snabbt, annars står de där och tynar bort.
    Ha en bra helg
    Johanna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, vissa tynar bort på några dagar. Men andra kan stå ett bra tag. (Kanske beror det på hur länge de lagrats i butiken innan man tagit hem dem?) (Läste på en grönt-sida att de håller för ca två veckors lagring i butik om temperaturen är den rätta.)
      /i.

      Radera
  6. Basilikan jag planterar ut kommer alltid från kruka i matbutiken. Den blir jättefin, rik och grön. Men då får jag ju inte ha knipsat alla bladen av den först... Bra tips om sallaten också, Det ska jag pröva.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...