måndag 4 maj 2015

Hasselört i blom


Hasselört Asarum europaeum, är en marktäckare med njurformade blanka blad som trivs bra i skugga. Den kan vara lite trög att etablera sig, men har den väl börjat växa så sprider den sig hyfsat bra. Man kan hjälpa till genom att dela plantorna vartannat år eller så om man vill ha dem över en större yta.
Hasselört har ett stort värde som skuggväxt eftersom den i princip är vintergrön. De blanka, djupt gröna bladen är också mycket vackra sommartid eftersom de speglar ljuset.


Det man knappast ser om man inte letar efter dem är hasselörtens blommor. De kommer på korta stjälkar precis ovan jord och man måste lyfta på bladen och kika under dem för att se blommorna. De är inte stora, inte färggranna, men de är väldigt vackra på sitt sätt ändå. Ludna och köttiga, dova i färgen.


5 kommentarer:

 1. Den gillar jag har den också men ska flytta den i skuggan till i år. Tror den gillar den platsen bättre. Har inte fått så många blommor på min.
  En vacker bild på din blomma.
  Ha en fin och skön vecka med mycket sol öskar jag dig
  Kram Meta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Meta. Här verkar det tyvärr mest bli regn, men det var lite torrt ett tag, så det gör väl nytta…

   Radera
 2. Otroligt vacker blomma! Mästerligt fotografi! Nu måste jag ut och krypa bland vår hasselört och speja efter blom!
  Kram
  Laila

  SvaraRadera
 3. Åh, vilka bilder på en fantastisk växt! Jag har några som ska planteras. Sedan kommer jag att krypa runt... Ditt fel! Eller snarare... din förtjänst! Tack, tack! =o))
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...