fredag 6 augusti 2010

Förra årets sådder

Jag hade lite otur med lejongapen förra året, alla utom en torkade bort innan jag hann få ut dem i rabatten. Men den som överlevde blommar för andra året nu. Spretig och busklik, men så vacker i färg mot vår grå husgrund.


Jag har periodvist dille på malvaväxter. Förra året sådde jag inte bara vanliga stockrosor utan också den här skönheten, Alcea pallida, ungersk stockros. Naturligtvis förväxlade jag några plantor, och här nedan står en ungrare ihop med vanliga (Alcea rosea) stockrosor.


Nästa gång jag sår den ska jag plantera många ihop och med något helt annat som sällskap, så att den verkligen framträder. Den blir ca 150-175 cm hög. Den är lite sirligare, glesare i växtsättet, än vanliga stockrosor och blommorna är blekt rosa. Det är något så sympatisk med dessa till formen enkla blommor.


En vanlig, rosa stockros som jämförelse:


Lite stockrosrost på bladen också förstås, som ni ser. Men det visste jag skulle dyka upp eftersom plantorna var angripna redan i höstas. Och farligt har det inte varit...

Det mest originella som är kvar sedan förra sommaren torde nog petunian vara. Jag satte in hela krukan i källaren för vinterförvaring i höstas eftersom det växte en pelargon i den också. I våras tog jag upp pellisen och planterade om, och resten ställde jag bakom vedboden eftersom det även fanns en plister i krukan som jag inte kunde bestämma mig för om jag skulle spara eller slänga.
Och så en dag upptäckte jag att också petunian hade överlevt vintern:


Jag är lite nyfiken; är det någon som brukar spara sina petunior över vintern? Jag har aldrig kommit på tanken måste jag erkänna.

10 kommentarer:

 1. Kul med petunian... Har aldrig sparat sådana, men har en kompis som lyckats med det.... Så uppenbarligen går det.....

  Riktigt söt den ungerska stockrosen var... men också den vanliga....

  Ha en fin helg!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 2. Tjusig malva! Verkligen skir och härlig. Skulle passa här... Petunian var ju en kul överraskning. Själv hittade jag självsådd lobelia i rabatten, överraskning, men nej petunior brukar jag inte spara. Ska dock göra ett försök att övervintra chokladblomman i år.
  Eva

  SvaraRadera
 3. Vilken jättevacker stockros både den ungerska och den vanliga! Har bara haft en svart stockros en gång- den var också något alldeles extra!

  Nej, jag har aldrig hört talas om att petunier överlever - men det gör det tydligen då, eller kanske förutsättningarna var extra goda hos dej!:)
  Alltid kul när man blir överraskad på det sättet!
  Däremot har jag haft penséer som överlevt vintern, då var inte vinter så kall förstås. I vintras hade det nog inte gått!
  Ha en skön lördag!
  Lisa

  SvaraRadera
 4. Håller med dig om att den ungerska stockrosen är en skönhet!
  Snygg färg på lejongapen! Här har de inte blivit något vidare i år (jämfört med i fjol). Men, de överlevde vintern i alla fall.
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 5. Du är så duktig med dina blommor. Jag har ju "ärvt" en underbar trädgård där allt avlöser varandra med blomningstider, men allt åldras ju och behöver underhållas och planteras nytt, så jag skulle kanske behöva gå på kurs hos dig eller något :) Lejongap är oerhört vackra.

  SvaraRadera
 6. Ljuvliga malvor du bjuder på.
  Övervintra petunia??? Det var första gången jag sett och hört att det har lyckats.
  Grattist till det.
  Annika

  SvaraRadera
 7. Fina malvor och stockrosor är ju bara så fina!!! Mina har blommat fint i år....vad glad man blir! Kram fr C

  SvaraRadera
 8. Nej jag har inte heller kommit på tanken att övervintra petunior, men vad kul att det gick så bra för den.
  Mmmm Malvor är verkligen underbara blommor, börjar att tycka om dom mer och mer förut var det stockrosor som gällde men nu får även andra malva sorter chansen att bo hos mig.

  Lejongapet är jätte snyggt där i mot eran husgrund, en riktigt mustig färg.

  Kramar:O)

  SvaraRadera
 9. Lejongapen är underbara i färgen, är väldigt förtjust i rött i år..
  Malvor är alltid fina, har som du haft dille i perioder och sedan kommer de lite här och var på tomten.
  Du undrade om jag sköter min köksträdgård själv, ja det gör jag, även om M ibland säger att han ska gräva och rensa, det blir någon timme då och då, så det är mest jag, men jag tycker det är kul och jag har en mkt lättarbetad jord annars hade det var helt omöjligt.
  ha det gott/sophia

  SvaraRadera
 10. oj. ungersk stockros var en nyhet för mig. väldigt fin!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...