tisdag 31 augusti 2010

Tigeröga

En av de ettåringar jag sådde i år var Coreopsis tinctoria 'Seashells Red', Tigeröga. Det gick inget vidare, bara några få kom upp och det blev inte mycket av dem heller. Enligt frökatalogen ska de bli 65 cm höga och, om man gallrar dem till 20 centimeter, ska de bli buskiga och fina. Mina plantor är hälften så höga och taniga och skrangliga. Men jag ska så dem nästa år igen. Jag gillar dem. Jag ska så många och de ska få växa upp igenom gräsen och silverväxterna i kryddlandet. (Och så ska jag stödja dem redan från början så att de inte går av som de gjort i år.)

Tigeröga framför och i bakgrunden Cleome.

Lustigt det här att man redan tänker på nästa år. Jag märker när jag går runt i trädgården att tankarna har väldigt svårt att sysselsätta sig med nuet, de vandrar hela tiden iväg till vad jag ska ändra till våren, vad jag ska så, vilka färger jag vill ha i krukorna, vilka nya perenner jag ska skaffa.
I vissa plantskolor är det redan utförsäljningsrea. Jag brukar ha tur med det jag köper o planterar på hösten, men i år har jag inte hittat någonting som lockat mig. Än. Däremot har jag några påsar med frön som ska höstsås som ligger i en låda, så lite att pyssla med har jag i alla fall.
Jag har också tagit första spadtagen i gräsmattan där mitt nya kryddland ska ligga. Det blir inte större än ca 35 kvadratmeter, så de vildaste (och mest romantiska) planerna har jag lagt åt sidan. Det blir istället en ganska konventionell plantering med krysslagda gångar som gränsar av kvarteren.

I ateljéträdgården, den med vattensork, åkersork och mördarsniglar, är det grönare nu än vad det varit på hela sommaren. Idag var det en sån där riktigt, riktigt härlig sensommardag då jag bara inte kunde förmå mig att gå in igen när jag släppt ut katterna. Jag har inga reserver för sådana här dagar. Det borde jag ha; något jobb som man kan ta med sig ut när man bara vill sitta och njuta av vinden och solen och ljuden och dofterna. Bara få vara utomhus, men ändå inte vara lat.


"Gamla" kryddlandet - det jag håller på att gräva upp och så småningom antagligen kommer att så igen.


9 kommentarer:

 1. Vilka läckra blommor det blev ändå!
  Det verkar höra till att man hela tiden planerar framåt - det är samma sak här - jag tänker redan på våren och nästa sommar...!
  Själv tar jag frön av ettåringarna och samlar tills nästa vår! Fick en så vacker rosenskära - sent omsider - den ska jag så om.

  Ja, vilken helt underbar dag det var igår! Det var lite som grädde på moset, efter augustis lite griniga och trista regnväder.
  DEt ser otroligt vackert ut i din ateljéträdgård!
  Tycker väl att din blivande kryddträdgård låter jättestor...min är säkert bara ca 6 kvm eller så...! Det låter jättefint med avgränsade delar - det var min tanke här också, men ännu (efter 14 år) har jag inte kommit dit..:-)!
  Det verkar ju bli en vacker dag idag också!
  Hoppas du hinner njuta lite!
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Lisa:

  Mitt nuvarande kryddland, det du ser liksom i mitten av bilden ovan, är på 35 kvadrat det också, och det har varit proppfullt. Men det jag ska göra nu är att flytta ut de största växterna (rosenflockel, ålandsrot osv.), så jag hoppas att det ska bli lite lättare att planera den nya planteringen. De höga får växa vid sidan om.

  Jag var uppe med solen i morse och har redan jobbat undan en del så nu sitter jag och förbereder så att jag kan tillbringa några timmar ute idag. Det är så skönt (!), jag har ryggskott, så jag slipper hålla på med att flytta växter och gräva. :-)
  Ha en toppendag du också Lisa, nu njuter vi av solen!

  /IET

  SvaraRadera
 3. Oj, nu kom jag på, det kom något emellan så jag glömde att svara på din fråga. Nej jag har försökt googla litet, men jag vet inte var man får tag i fröer på gulbladig citronmeliss.Kanske säljs den endast som planta?

  Coreopsis lyckas jag inget vidare med, och speciellt inte i år!!! Vet inte vad jag gör för fel, men den verkar vara lite kräsen.
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 4. PS
  Vilken härlig utsikt du har från ditt ateljéfönster!!!!
  /R

  SvaraRadera
 5. Jag är också inne på våren redan, det verkar ju inte klokt. Har ju inte börjat höst pynta balkongen för jag tycker det är för tidigt.

  Trädgården med vattensorken är ju hur läcker som helst. Synd att du inte har något jobb på gång som du kan ta med dig ut.
  tigerögat var en riktig skir liten blomma.

  Har du varit på Höstträdgårds mässa i Taxinge någon gång? Jag undrar hur det är?
  Kramar:)

  SvaraRadera
 6. Jag tror att bara drälla i trädgården hör till yckliga stunder som man kommer uppskatta på dödsbädden att man tog vara på./Frida

  SvaraRadera
 7. Hej!!!
  Vi har blivit bloggkapade så om du vill kika in till oss så får du söka på denna adress
  trädgårdsdrömmar.com
  Ha det gott
  Carina

  SvaraRadera
 8. Hej!
  Hoppas du hann göra dina arbeten i helgen i lugn och ro.
  Jag kom aldrig iväg på T-s mässa, gjorde du?
  Jag var för ledsen för att åka för nu i helgen som var, så var det ett år sedan Yuna dog:(
  Kramar Marie:)

  SvaraRadera
 9. Samma här: halva jag är här och nu och njuter av den fantastiska skörden i år, halva planerar redan för nästa år!
  Vilken fin trädgård du har!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...