torsdag 24 maj 2012

Odlingslådor på plats

Nu står de nysnickrade odlingslådorna på plats. De står precis över det gamla grönsakslandet, så trots att lådorna bara är 25 cm höga kommer grönsakerna få rejält med utrymme nedåt eftersom jag anlade första grönsaksbädden på samma ställe som en gammal ogräsfylld perennrabatt fanns. Grävdjupet var nog mellan 40 och 50 centimeter.


Det var riktigt tung lerjord, då, och jag har ägnat fyra år att jordförbättra varje höst, främst med rejäl lövtäckning. Nu när jag testar med grepen så får jag belöningen för allt slit (och gödslande med gräsklipp också), genom att hitta mängder med mask i jorden. När jag började gräva upp perennrabatten kunde jag räkna maskarna.
Odlingslådorna har jag varit tvungen att fylla på med köpejord. Jag hade kvar från fjolårets rabattanläggning. Egentligen vill jag vara självförsörjande på jord, men med ett två-personers hushåll finns det gränser för hur mycket kompost man kan få ihop.

Precis i förgrunden av bilden ser ni ett av mina feltänk. Ett sånt där fel man bara gör en gång. Det är en upphöjd bädd med två stamkrusbär. Underplanteringen är jordgubbar. När jag stod med tulpanlökar som skulle ner i jorden i höstas så fick jag - den då briljanta - idén att plantera dem under krusbärsbuskarna. Jättetjusigt med lite vårfärgring under krusbären, eller hur? Det jag inte hade en tanke på i höstas var att jordgubbsplantorna skulle täckas med fiberduk nu på våren. Håhå-jaja. ;-)

5 kommentarer:

 1. Det ser snyggt ut trots fiberduk och intryckta tulpaner, och det verkar lätt att odla i lådor.
  Jag har gått här hemma och pratat om bokashi och tycker att det verkar vara ett bra sätt att kompostera på och något jag inte hört talas om förrän jag såg dina inlägg om det hela. Kul att du skrivit om det!

  SvaraRadera
  Svar
  1. *skratt*
   "... snyggt trots fiberduk".
   Jag har varit fiberduk motståndare ända till helt nyligen Lena. Hellre så tre veckor senare än att förstöra trädgården med fula vita lakan. Men en dag svingade fiberduksfén sitt spö över mig, och nu ser jag inte längre det fula. Jag ser bara det som händer under fiberduken. :-)

   Roligt att du gillade mina bokashi-inlägg.
   /iet

   Radera
 2. Nu var det väl sjutton om det inte skall växa av bara den!!!
  Fint ser det ut!

  Ha det gott!
  /Ruben

  PS Man kan inte tänka på allt!

  SvaraRadera
 3. Så fint det blev! Nu ser jag och LÄR - detta är nämligen en dröm jag har, att få till odlingslådor istället för mitt obekväma och lite tråkiga trädgårdsland!
  Lisa

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pallkragar kanske? The quick way.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...