måndag 20 augusti 2012

Intryck från Tusen Trädgårdar 2012

En solig dag i augusti blev det, Tusen Trädgårdar-söndagen. Trots att jag var på väg att ge upp innan vi ens kommit iväg på grund av den oerhört långsamma sökfunktionen på hemsidan - och icke-fungerande bakåtlänk - lyckades jag efter tre timmar vid datorn leta rätt på fem sörmlandsträdgårdar inom lagom avstånd. Nu har jag tittat på bilderna jag tog och smält intrycken, och det här är vad som gjorde djupast intryck på mig; centerpiecen i denna formella, buxbomskantade lilla rosenträdgård.
Ser ni vad underplanteringen till det lilla hängande trädet är? Brokbladig kirskål. 


Så oväntat, men ändå så snyggt. Och trots att detta är en trädgård med starka influenser från italiensk renässans så tycker jag att kirskålen - detta lätt igenkännbara ogräs - liksom förankrar trädgården i den sörmländska myllan.

Nedan ännu en bild från trädgården på Nygård. Här fanns det väldigt mycket jag tyckte om, men jag nöjer mig nu med att ta upp intryckstråden. Krukor. Plötsligt märker jag när jag tittar på mina foton från trädgårdarna att det står krukor överallt. Vanliga krukor, originella krukor, tomma krukor, fulla krukor, stora krukor, små krukor... Krukor inte bara som bruksföremål utan krukor som tillför trädgårdarna något. En lätt obalans i en annars symmetrisk komposition. Lerans röda färg för att skapa kontrast mot det gröna.


Eller som i bilden ovan - krukor som leder betraktaren uppför trappan till terassen och ingången till orangeriet.

Krukor i mängd fanns också i den andra trädgården vi besökte, Äppelgården, Vingåker. Nedan ett utsnitt ur det lilla muromgärdade medelhavspartiet. Träkärl för olivträden, en fyrkantig kruka till agapanthusen och en bullig lerkruka till citronträdet. Och så samlade lerskärvor (kan man förmoda att de härrör från krukor som gått sönder?) som fyllning och markprydnad innanför träramen i bildens förgrund. Återvinning när den är som bäst.


En kruka att leda blicken framåt med. Och en kontrast mot allt det gröna.


Även vid matplatsen står en kruka, eller kanske snarare urna, och agerar blickfång och kontrast. Som tak växer vin, snart är det bara att sträcka upp en hand och plocka sig en klase. (Och vinflaskan som väntar på att bli öppnad kanske står på kylning i urnan, vem vet...?)


Så enkelt och ändå effektfullt. Olika krukor planterade med olika växter på en tunna. Krångligare än så här behöver det inte vara.


Arbetsplats under piprankans tak. Själv saknar jag ett iordninggjort ställe för omplantering och trädgårdspyssel, så jag blir alltid lika peppad att fixa en egen hörna när jag ser sånt här. (Möjligtvis skulle jag i möjligaste mån undvika pipranka som tak. Tvestjärtar innanför skjortkragen är ingen höjdare. ;-)) Bra arbetsyta och krukor, pinnar och vattentunnan nära till hands.


Äppelgården har öppet för besökare hela sommarsäsongen. Trädgårdsvandringar, café, bed&breakfast, försäljning av växter, krukor och trädgårdspynt. Mer info på deras hemsida.


Det stod fem trädgårdar på vår lista men vi hann bara med dessa. Jag har en känsla av att det är fler än jag som inte hade räknat med hur trevligt det skulle vara att bara dröja sig kvar och prata med trädgårdens innehavare - eller hann Ni med alla de ställen ni hade planerat?
Väldigt trevligt är det iallafall. En dag hoppas jag också kunna vara med.

11 kommentarer:

  1. Men, så mycket inspiration du bjuder på idag! Krukorna tillför verkligen något till miljöerna. Och det skall vara oglaserade lerkrukor, så klart! Jag blev lite fascinerad av kanten mellan grus och rabatt i en av bilderna som ger ett helt annat intryck än t ex järnband. (Inget fel med järnband).
    Vi gjorde tre trädgårdar, när vi kom till den fjärde blev det ganska kort för vi kände att vi hade fått så många intryck att vi inte kunde ta emot flera den dagen.

    Ha det gott!
    /Ruben

    PS Att bilderna är helt fantastiska det känns ju lite överflödigt att skriva. Det är ju självklart! Lite konstigt var det när jag kom till sista bilden och såg vattenstämpeln. Varför har hon inte vattenstämpel på alla bilderna, tänkte jag. När jag tittar på dem igen, ser jag vattenstämpeln. Lite spooky att ögat så totalt sållat bort dem vid första titten.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Undrar om det har att göra med att den i sista bilden krockar med alla stol- och bordsben? Att den blir extra tydlig just där för att bilden blir svårläst?

      Annar tror jag att man tänker mindre på vattenstämpeln ju mer omfattande text det är. Orden hjälper till att trolla bort den, för redan innan man tittat på bilden har orden talat om vad det är man ska titta på/leta efter.
      (Åtminstone tycker jag själv att vattenstämpeln blir mer framträdande de gånger jag lagt ut bilder utan text.

      Hade vi kommit iväg tidigare tror jag att vi hade stannat vid tre också, det är nog vad man klarar med.
      /iet

      Radera
  2. Svar på din pelargonfråga.
    Jag skulle tro, att det från början är flera sticklingar som är satta i samma kruka, och att de har utvecklat olika anlag (Ja, du ser, att jag inte är någon botaniker). Jag skulle också tro, att de kommer från samma moderplanta. Blommorna är identiska oberoende av bladskillnad. Jag skall fråga hustrun när hon kommer hem ikväll, om hon har något att tillägga till sitt försvar. ;-) I så fall återkommer jag.
    /Ruben

    SvaraRadera
  3. Vi hann som vanligt inte med någon trädgårdsrunda men när jag nu studerar ditt inlägg är jag inte så ledsen för det. Du är en fantastisk guide till trädgårdskunskap i den högre skolan! Gillar att du koncentrerar och är mycket konkret och att du berättar vad du ser och motiverar dina åsikter! Att bilderna dessutom är vackra och välkomponerade är givetvis ett stort plus! Du borde bli trädgårdsjournalist!
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och hå Laila, vilka komplimanger du ger mig idag. Man tackar och bockar. :-)
      /iet

      Radera
  4. Så vackert "golvet" på bild 4 var!

    Ha en finfin onsdag,
    Rebecca

    SvaraRadera
  5. Tack för trevlig inspiration så här på morgonkvisten. Färger och former i en fin harmoni.
    Det var väldigt vackert med kirskål, men jag skulle inte vilja ha dem i min nya trädgård för allt i världen. Jag går näst intill och kollar med lupp att inget sådant följt med vid flytten.
    Lena

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så kollar jag revfingerört. Allt jag flyttar från ett ställe till ett annat spolar jag rent med vatten. Fy för hat-ogräsen.
      /iet

      Radera
  6. Hejsan! Jag har inte varit så flitig med att surfa runt bland andra bloggar och kommenterat, men nu har jag tagit mig i kragen och tittat runt lite mer, och "läst igen". Full av beundran av dina fantatsiska och vackra bilder sitter jag här ..... och njuter. Inspirerande! Kram från Eva Linnea

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har varit dålig på att kolla runt senaste månaden också. (Ännu sämre på att skriva kommentarer. ) Men det är kul att ta igen. Mycket läsning blir det. :-)
      /iet

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...