onsdag 13 oktober 2010

Dagbok

Jag klarade alla utom två undan frosten. Jag har fortfarande inte vant mig vid hur mycket tidigare frosten kommer i inlandet jämfört med vid Mälaren, men jag är ändå nöjd med skörden vintersquash jag fick.
De ljusa frukterna nedan är myskpumpa, en kulturarvssort som funnits i odling sedan början av 1800-talet. Cucurbita moschata "Long Island Cheese". Den lär bli godare efter en tids lagring men jag tycker att den är väldigt god nyskördad också.

Med all squash och den sista näven bönor skördade tyckte jag det var det lika bra att göra höstfint i landet, så i går eftermiddag var det grävning för hela slanten. Nu ska jag göra precis som jag gjorde förra hösten - täcka hela landet med ett tjockt lager löv. Det första året var jorden nästan helt utan maskar, men lövtäckningen gjorde underverk.

Grönsakslandet är 6 meter långt och 140 cm brett. Meningen är att det så småningom ska bli tre upphöjda bäddar. Det trodde jag att jag skulle hinna med redan i somras, men squashen växte så att det ganska snart blev omöjligt att ens klippa gräset i närheten.
Nåja, man ska väl ha något att pyssla med i vår också. :-)

I somras satte jag ner två kardonplantor i landet också. De har inte blivit större än så här, ca 80 höga. Jag planterade ut dem alldeles för sent. Nu läste jag precis att de ska börja blekas med säckväv eller papp redan i september, så jag vet inte riktigt hur jag ska göra nu. Jag tror nästan att jag testar att linda in dem i nåt och ser hur det blir. Provar man inte så vet man ju inte, eller hur?
Plantorna är så otroligt vackra som de är. Nästa år ska jag så några för att sätta i gräsrabatten, eller på något annat ställe som jag ser inifrån fönstren den här årstiden.

Grönsakslandet i slutet på juli (nedan). Det till vänster i bild är hallon och dem använde squashen som klätterstöd. Med resultat att nu när jag skördade så plockade jag bokstavligen squash i lårhöjd i hallonsnåret.

Jag hade sått två rader låga solrosor i grönsakslandet också, men de blommorna såg vi inte mycket av. Utom när man lyfte på squashbladen och kikade in under dem.


Vad gjorde jag mer igår? Jo, jag klippte av en omgång till av kattmyntan och hängde på tork, grävde upp dahliaknölarna, rensade bort maskrosor ur rabatten (lätt att få upp med rötterna nu när jorden är fuktig), och grävde ner ett krusbär som jag upptäckte att jag glömt att plantera. Idag ska jag ta hand om ringblommorna som fortfarande blommar för fullt, bära in de sista pelargonerna, räfsa litet äpplen och ta mer frön av digitalis och Emilia.

9 kommentarer:

  1. Åh, så du har jobbat! Precis detta som du har gjort med ditt trädgårdsland ska jag göra också! Men...täcka med löv!? Det ska jag prova! Få se om jag orkar gräva också..!

    Vilken härlig samling pumpor och squash du har fått!!! Imponerande! Pumpor har jag aldrig vågat mej på - kanske blir det nästa gång!
    Tack för alla tipsen!
    Lisa

    SvaraRadera
  2. Fina pumpor, tur att de klarade sig undan frosten.Här är också inland och det gör stor skillnad, vid kusten tror jag inte de har haft frost ännu.Kardon är gott, jag har blekt förr genom att linda om tidningspapper, funkar fint. Men de innre stjälkarna är ätliga utan blekning, koka möra i vatten ät med smör/olivolja och salt, vansinnigt gott.
    Låter som en skön dag i din trädgård!

    SvaraRadera
  3. En liten speta regn (cirka 25-30 cm lång) står nu i en syltburk med vatten.

    SvaraRadera
  4. När inte ens solrosorna orkar titta upp ovan alla sqachblad, då är det verkligen ett tjockt bladtäcke! Vilken växtkraft!
    Måste erkänna, att jag inte vet mycket om kardon - jag trodde det var något man endast odlade för de vackra bladens skull, men nu får jag nog googla litet ...
    Ha det gott!
    /Ruben

    SvaraRadera
  5. Så duktig du har varit, trädgårdslandet ser verkligen inbjudande ut att börja jobba i till våren!
    Önskar att jag hade haft samma energi...
    Otroligt vackra bilder som vanligt :-)

    SvaraRadera
  6. Lisas torp:
    Om lövtäckning är bra eller inte beror nog mycket på vilken typ av jord man har. I en jord som har svårt att torka upp på våren kan det nog göra mer skada än nytta. Min jord var närmast "död", inget liv i den alls. Så jag har pysslat med den på alla möjliga vis. Alla löv jag lade på förra hösten har fått den att krylla av mask och hjälpt till att luckra den.
    Myskpumpan är egentligen ingen pumpa utan en vintersquash. Testa nån sort nästa år! Det finns många olika.

    Sophia:
    Aha... tack för tipset! Måste prova att knipsa av några längst in och provlaga. Jag har bara haft kardon en gång förut och då enbart som prydnad. Lyckas du få din att övervintra?

    Mira:
    En speta regn. :-)
    Jamen det låter som en lagom storlek.
    Jag hör av mig.

    Ruben:
    Ja, det var verkligen fart på squashen i år. Längsta rankan måste ha varit 4-5 meter. Helt hopplöst i en vanligt grönsaksland, och sallat blev det ju ingen förstås. Inte nigella som jag blandat med heller. Men det är kul att skörda. :-)

    Christina:
    Energi kommer och går, har du aldrig märkt det? :-)
    Men efter ännu en eftermiddags grävning börjar jag känna mig lite matt i låren, om jag säger så.

    /IET

    SvaraRadera
  7. Kardon kände jag inte till men har nu googlat på den och det låter ju spännande!
    Varför hängde du upp kattmyntan på tork? Vad använder du den till?
    Ha det gott/Laila

    SvaraRadera
  8. Laila:
    Nepeta Cataria till mina kissar. Jag syr myntamöss. Katterna älskar mina möss, och de håller i evigheter, men de har en förmåga att försvinna, så trots hållbarheten måste jag göra nya varje år. :-)

    /IET

    SvaraRadera
  9. Åh, vilken fin skörd av pumpor och squash!!! Skönt att få göra 'höst' ute.... Själv är jag snart klar, men inte ännu... så jag håller tummar och tår att det inte hinner frysa till eller ett överraskande snöfall kommer..... Intressant med kardon... har jag aldrig hört tals om förut....

    Ha det gott!
    Kram Charlotte

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...