Apropå myntor i kruka och om att toppa dem; här har vi en annan. Mentha x gracilis 'Variegata', ingefärsmynta. Det här är en mynta som tidigt på våren har det mest ljuvligt variegerade blad i grönt och gult. I maj månad är de unga bladen närmast självlysande, men efter hand övergår de till rent grönt. Det spelar ingen roll om plantorna står i sol eller skugga, gröna blir de.
Bilden nedan är tagen häromdagen. I båda krukorna är det ingefärsmynta. Den längst fram klippte jag ner helt i början av juli i hopp om att den skulle bli variegerad igen i den nya tillväxten, men den totalvägrade.
Hur som helst tycker jag att det är ganska roligt att laborera med sådana här växter i kruka. De är väldigt tacksamma att flytta runt i rabatterna där det blivit tillfälliga "hål" för att man klippt något. Och den här årstiden när det börjar se lite slitet ut här och var, lyser den klippta ingefärsmyntan verkligen upp.
Men det är klart... Den är väldigt söt i blom också. Jag kan inte förklara varför, men jag verkligen älskar blommor som kommer i våningar efter stjälken.
Ser ni det röda lejongapet till höger i bilden överst? Den har tydligen bestämt sig för att den växer bra där. Det är tredje sommaren nu som den kommit igen.
Så många spännande myntor det finns! Har aldrig hört talas om just ingefärsmynta! Smaken borde vara fin och speciell om man utgår från namnet!
SvaraRaderaKanske är det klokt att förvara myntorna i krukor, eftersom de har en förmåga att sprida sej i kryddlandet...?
Idag har jag sol och hoppas den lyser även på dej!
Lisa
Lisa:
SvaraRaderaHär är det mulet och riktigt, riktigt kallt. Har inte ens tagit morgonfikat ute idag. :-(
Jo du har rätt, de flesta går ju inte ha i landen. Inte utan barriärer iallafall. Jag hade alltid nergrävda murarbaljor förr, men har kommit på att jag tycker bättre om att ha dem i vanliga krukor så att jag kan flytta omkring dem.
/IET
Lisa:
SvaraRaderaPS. Smaken tycker jag är svår, men jag vet andra som uppskattar den.
/IET
Ingefärsmyntan är en av myntorna som fått stanna hos mig. Den är supersnygg. På tal om variegerat; visst lovade jag dig en brokbladig Kärleksört. Är du fortfarande intresserad av det?
SvaraRaderaFagras:
SvaraRaderaDet är lustigt att du nämner det, för jag kollade mina gamla inlägg om kärleksört igår och läste just din kommentar då. Funderade ett tag på om jag skulle kontakta dig nu men kom fram till att det skulle vara för påfluget.
Jag är JÄTTEintresserad!
Finns du på facebook så kan vi höras närmare där? (Du kan söka på mitt namn, jag finns nog bara i en upplaga vad jag vet.)
Måste bara fråga; har Du lyckats få ingefärsmyntan att behålla sin variegation hela sommaren?
/IET
Vilken fin blogg! Hittade den på slingriga vägar när jag skrev om en närvel (träkloss som man stänger till boddörrar med) och någon undrade om jag inte skrivit om den tidigare, men vi kom fram till att det nog var Stribergs station och där bland kommentarerna fanns din undran vad den där manicken heter. Närvel, närvil, narvel, knarvel eller värvel, finns lite olika dialektala varianter. Ditt förslag var "körvel" och det passar ju fint till denna grönskande blogg!
SvaraRaderaMeddelande skickat till dig via Facebook.
SvaraRadera