Lättlagat, vackert och mättande i nässlornas tid. Stekta strömmingsflundror med nässelmos.
Nässelmos 2 port
5-6 potatisar
3 dl nyplockade nässlor
Ca 1 dl mjölk
(Salt)
Koka potatisen utan skal.
Skölj nässlorna noga och koka dem mjuka (7-10 min) i litet vatten.
Låt nässlorna rinna av i en sil, pressa lätt på dem med en sked så att det mesta av vätskan försvinner. Hacka dem grovt.
Värm på mjölken.
Blanda ner nässlorna och det mesta av mjölken i kastrullen med potatis. Använd en potatisstöt eller elvisp och gör mos. Tillsätt ev mer vätska om moset är för fast.
Smaka av med salt.
Strömmingsflundrorna har jag lagt samman med ett tunt lager dijonsenap och rikligt med finhackad gräslök. Lika gott är det att använda piplök - man tar det man har mest att skörda av i kryddlandet just nu.
Eftersom jag aldrig använder smör i potatismoset tycker jag ibland att jag kan kosta på mig att göra ett kryddsmör istället. Favoriten till fisk är smaksatt med mycket fint hackad rödlök, hackad dill och några droppar citronsaft.
Åh det ser underbart ut! Ska provas.
SvaraRaderaJag gjorde nässelpesto häromdagen. Jättegott.
Länge leve nässlan!
Ja, länge leve nässlan.
Radera/IET
Åh herregud vad gott det låter! Nässlorna , som jag svär över, har börjat komma. Detta är kanske ett bra sätt att bli mer förlåtande inför nässelinvasionen.
SvaraRaderaTack och ha en bra dag!
Johanna
Men precis! Man får ett helt annat förhållningssätt till dem när man tänker "mat"!
Radera/IET
hur sugen blev jag inte nu då:) å så vackert!
SvaraRaderaJag har kommit på att vackraste tallrikarna blir när det finns något grönt (bokstavligen färgen grön alltså) på dem. Grönt väcker hunger... ?
SvaraRadera/IET