söndag 7 oktober 2012

Höstmarknad på Zeta's.

Utförsäljning av sortimentet med 30-50% rabatt var det som lockade mig. Tydligen skulle det finnas hemkokta marmelader, godis, ull, fårskinn, konsthantverk, äppelmusteri och allt möjligt mer, men det var inget jag såg till. Kanske var det inne i något av husen. Det var alldeles för fint väder för att gå in och titta där. Nå, jag fick vad jag var ute efter. Eller, nästan iallafall. Egentligen var jag ute efter någon barrväxt, något inte alltför storväxande som har tydlig form året om. Men jag kunde inte bestämma mig för vad jag skulle ta. Hopplöst med så mycket att välja på. Jag får fundera vidare på barrväxter över vintern.


Gick vidare till buskar och träd, och där fanns det ännu mer. Båda rönnarna jag var ute efter var slut, och de andra lite större träden som står på min önskelista var - trots höstrabatten - för dyra för min plånbok. Men det blev ett par buskar. En Aronia, för bladens höstfärg och för att bären är ätliga (allt multifunktionellt har förtur hos mig). Och en liten kompakt vingad benved, Euonymus alatus Compactus. Vingbenveden får även den en minst sagt anslående höstfärg, och eftersom den blir så låg (runt en meter på sikt) så kommer jag att plantera den ganska nära huset. Den kommer att synas bra inifrån, men ändå inte skymma utsikten över kryddlandet (som jag aldrig tröttnar att titta på).
Min lilla vingbenved är inte mycket att fota ännu, men titta in på den HÄR länken om ni vill läsa mer om den.

Tog mig en timma (eller var det två) med en bok och ett par koppar te i växthuset när jag kom hem. Hade utsikt över det ena päronträdet och fick till min förvåning se både rådjur och fasaner dyka upp och smaska i sig av fallfrukten. Jag har aldrig märkt att rådjuren ätit päron förut. Men varför inte - de gillar ju äpplen.

6 kommentarer:

 1. Man blir gladare när vädret är som det har varit i dag .... liksom! Så här ska en riktigt fin höst se ut.
  En skön ny vecka önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med. Tänk bara att kunna sitta en stund och blunda i solen igen. Härligt.
   /iet

   Radera
 2. Ohh vad skönt det låter att sitta där med en kopp te.
  jag måste komma till zetas någon gång har aldrig varit där.
  Det är inte klokt...
  Allt gott
  Annika

  SvaraRadera
 3. Fin höstbild från Zetas. Bra jag fick veta, att den vingade benveden är så pass liten! Har ofta beundrat fröställningarna (eller är det blommorna), men jag trodde, att den var betydligt högre.
  Trevligt, att beskåda djurlivet, men rådjur?! Nej, då skulle jag aldrig ha kunnat sitta i lugn och ro. Jag hade skrämt iväg dem! Ingen pardon.

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
  Svar
  1. Godförmiddag Ruben, 'Compactus' är extra låg. Den vanliga lite högre. Jag tror att körsbärsbenveden kan bli ännu lite högre. Och körsbärsbenveden har oftast de mest framträdande frukterna.
   Jag har både rådjur och vildsvin i trädgården. Inte så stor idé att jaga iväg dem trots att man ser dem. De kommer tillbaka oavsett. Men visst har vi genom åren provat alla möjliga saker för att håll dem borta. Nu när jag är i färd med att avveckla bryr jag mig inte alls längre. Det var ett vackert rådjur.
   /i

   Radera
 4. Åhh vad mysigt med höstmarknad på Zetas. Man kan ju gå hur länge som helst i den handelsträdgården. Ljuvligt!! Och Annika Christensen - du måste åka dit!!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...