fredag 5 oktober 2012

Vit stormhatt

Aconitum napellus 'album', äkta stormhatt, vit. En sådan finns i min trädgård också. Köptes och planterades förra sommaren. Äkta stormhatt är en gammal medicinalväxt så självklart hör den hemma i min örtagård, trots att den är giftig.


Hela plantan är giftig, och man bör ha handskar på sig när man planterar om eller delar, för i roten är giftet särskilt koncentrerat. Det är en alkaloid som heter akonitin, ett nervgift. Det är giftets bedövande verkan som gjort att man tidigare använde rot till b.l.a. salvor med smärtstillande effekt. Det finns dock inget botemedel mot akonitin-förgiftning, all behandling med stormhatt har därför upphört idag. Men plantan är vacker. Inte så hög ännu, men redan många blomstänglar. Börjar blomma runt midsommar och håller på fram till augusti.


Stormhatt har många plus, höjd i rabatten, lång blomningstid om man kompletterar med olika sorter, och eftersom den är så giftig är den också har- och rådjurssäker.

Jag har även blå äkta stormhatt. Man ser en av dem i översta bilden, skymta bakom den vita, överst i bild. Den blommar något senare än den vita. Den stormhatten är jag speciellt förtjust i eftersom den funnits i min familj ungefär i femtio års tid. Min pappa delade en av sina plantor för att ge mig, och sedan har jag delat den igen. Det här är vad jag vet fjärde stället den växer på. Men pappa fick en delad planta i sin tur, så gud vet hur gammal den från början kan vara, och var den vuxit och varit med om.

3 kommentarer:

 1. Tack för kommentaren på min blogg:) Det är så kul att hitta nya bloggar att titta in på/följa på detta sätt:) Stormhattar gillar jag väldigt mycket, dels för sin långa blomning men framför allt att de ger struktur i rabatten med sin höjd:) Läste om din Tulsa, så sorgligt:( Vår äldsta kisse blir 18 år den 31 oktober och jag fasar för den dagen hon lämnar oss. Ha det gott/Monne

  SvaraRadera
 2. Vacker! Har den också... tyvärr drabbades den av massor av löss i somras. =o(
  Vilken sanguisorba är det på första bilden?
  undrar
  /Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej. Det är Sanguisorba menziesii, om jag minns rätt.
   /i.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...