tisdag 20 juli 2010

Skördetider

Lavendeln blommar för fullt och i omgångar. Jag har tre olika sorter som avlöser varandra så att tiden jag kan skörda blommor förlängs. (Vad lyxigt det låter med "jag har tre olika sorter"; av den ena sorten har jag bara en enda buske, av de andra fem, sex buskar vardera, så min lavendelodling är i själva verket väldigt blygsam.)


Vad jag gör med lavendeln? Åh, det varierar från år till år, men jag brukar alltid se till att jag har till doftpåsar och till min speciella kryddblandning till lamm- och fläskkött.
I år har jag suttit om kvällarna och flätat doftflaskor. Jag har letat förtvivlat efter en steg-för-steg instruktion som jag ritat en gång, men jag börjar misstänka att bilden aldrig blev publicerad och ligger i någon av mina lådor märkta "skisser". Och de har jag inte tid att gå igenom nu. Men jag hittade doftflaskor på en annan blogg och vill ni se hur de ser ut färdiga och få chansen att vinna en så hälsa på hos C - De-sign.

Jag känner mig alltid lycklig när jag får skörda från mitt kryddland och göra saker av skörden, men ett extra lyckorus får jag när jag kan sitta i lugn och ro och se ett riktigt bra hantverk växa i mina händer. Handarbete fungerar meditativt för mig också. Jag gillar att sitta i mina penséer.

Sitta i sina penséer. Det uttrycket kommer från franskan och betyder ungefär "vara försjunken i tankar". Vi har använt det en hel del de senaste månaderna, för det är inte bara jag som gillar att sitta i mina penséer. Även Tusselura gillar nämligen att sitta - eller stå - i mina penséer.

"Var är Tusseline då?" "Har du kollat ute? Hon sitter väl i sina penséer som vanligt."

Penséerna på bilden hamnade på komposten i förrgår. De har stått fina ända sedan den 5 april, men nu hade de lagt sig av den hårda blåsten i förra veckan. Jag sådde lite plocksallat i krukan istället. Sallat vågar jag inte så på friland, jag kan inte tänka mig att sniglarna lämnar den fred.
På fröpåsen stod det att det skulle ta 10-20 dagar för sallaten att gro, men dundervädret vi har fick den att gro på 30 timmar. (Nu gäller det bara att skydda den från katten... )

Mer om uttrycket sitta i sina penséer finner du här.

8 kommentarer:

 1. Så duktig du är på att hantverka!
  Den lavendelstaven ser ju jättefin ut! Jag har försökt under uppsikt av C de-sign, men inte ens då lyckades jag! Men hon har det verkligen i nyporna - det verkar ju du också ha!
  Ja, visst är det härligt med lavendel, jag har gjort kransar jag, få se om det blir något mera - lite däven idag efter kalaset igår. Jag kansk sätter mig i mina penséer - det verkar vara en bra syssla för mej just idag!
  Fortsatt lycka till med stavarna/flaskorna!
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Lisas torp:
  Lätta, lätta händer och 100% koncentration är konceptet.
  (En stor dos tålamod skadar inte det heller, det kan
  säkert C intyga. ;-))

  Dävenhet botas säkert ypperligt med en stunds pensé sittande.

  /IET

  SvaraRadera
 3. Jag instämmer till fullo...det är helt underbart att sitta med material från naturen i sina händer och skapa......jag njuter såååååå när jag gör mina lavendelstavar!!!! Roligt att fler än jag har samma "förståelse"....
  Härligt också att sitta i sina penséer...det ska jag praktisera lite idag! Men det blir nog en liten lavendelstav....även idag! Kram fr C

  SvaraRadera
 4. Ska försöka mig på lavendelstavar, ser ju väldigt fint ut...
  Lavendel är fint och vackert, har bara två sorter, fast den ena är från en buske som min svåger hade i sin trädgård, den var gigantisk och knotig och blommade fantastiskt trots sin storlek. Min svåger dog i en olycka, och hans hus är sålt sedan länge, så barnen till denna lavendeln känns extra fina även om de inte är som sin mamma ännu.

  SvaraRadera
 5. Vilket vackert uttryck, "att sitta i sina penseér" jag kan verkligen föreställa mig måttet av försjunkenhet som krävs för att lyckas med det konststycket (om man inte är katt dårå;) Skördelyckoruset känner jag väl igen. Däremot har jag aldrig skördat lavendel förut. Kanske ska prova det men några lavendelflaskor hinner jag nog inte lära mig att göra i sommar. Men nästa kanske:)
  /U

  SvaraRadera
 6. Ljuva lavendel.... Kommer på min absoluta topplista av växter. Skulle helst vilja ha ett helt fält av lavendel, eller åtminstone en frodig häck. Min lilla glesa lavendelrad gläds jag dock inte desto mindre av..... Kanske räcker skörden till några små knippen att torka :-)

  Snygg korg/stav du gjort - känns som om du lyckats väldigt väl ändå med den......

  Sitta i sina penseer..... mycket härligt uttryckt....... :-)

  Böckerna kom idag....... Å så fina... har bara hunnit ögna igenom.... Men vilken go' känsla jag fick...Åh vad duktig du är på att illustrera och innehållet verkar jättemysigt och intressant. Kommer bli nästa bok jag läser... Är med i två bokklubbar där vi läser skönlitterära böcker... men det är tufft att hinna med att läsa sådana när det finns så många trädgårdsböcker jag faktiskt hellre läser för tillfället.... :-)

  Kram kram
  /Charlotte

  SvaraRadera
 7. Vilket härligt uttryck "att sitta i sina penseér". Tusselina verkar ha förstått uttrycket till fullo.
  Själv har jag suttit mycket i mina penseér nu i sommar och njutit.
  På ditt fik Ekorren har jag snudd på bott på kvällarna där det har fläktat skönt.
  Lavendel ja det är första året som jag inte har haft lavendel på balkongen vilket ju har varit en miss med denna sommar.
  Så fint du gör doftkorgar, jag skulle absolut behöva en skiss på hur man gör steg- för- steg.
  Har visserligen gjort sådana förrut men har glömt hur man gör.
  Kramar:)

  har du varit i Ulriksdal och tittat på Sommarsalongen? Det var riktigt trevligt där och en del ideér fastnade i min skalle.

  SvaraRadera
 8. Tack för din fina bok!!!! Bra tips också.... jag tar till mig!!!!! Det blev lite stopp för mig i lavendelstavs tillverkningen, regnet....kom och störde!!!!! Men det behövdes ju! Du en fråga klipper du lavendeln varje vår????? Önskar dig härliga trädgårdsdagar! Kram fr C

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...