onsdag 7 juli 2010

Brokfingerört

Jag blev så glad idag när jag hittade en planta av brokfingerörtern 'Monsieur Rouillard' som klarat sig undan sorken. Jag hade flera plantor (som jag dragit opp från frö), men de har inte synts till på ett par år. Skam den som ger sig tänkte den väl, och tog nya tag denna - än så länge - regnfattiga sommar.

Den är tjusigast så här, tycker jag, innan blommorna riktigt öppnat sig. Ibland dyker det upp enstaka gula stråk i det mörkröda.

Bladen påminner en del om smultronblad, och jag hade den samplanterad med just revande smultron. Jag har fortfarande inte kunnat bestämma mig för om jag tycker att det var en lyckad eller mindre lyckad kombination.

Allt händer så fort nu, jag hinner inte med. Inlägg jag tänkte göra - men inte hann - för tre, fyra, fem dagar sedan, känns redan som om de passerat bäst före datum. Men är trädgård en färskvara...?

10 kommentarer:

 1. Vilken vacker blomma! Du har så mycket spännande hos dig.

  Rejält torrt är det här, får vattna för fullt för att klara både blommor o grönsaker.

  Kram

  SvaraRadera
 2. vacker växt. gillar den sammetsröda färgen!

  SvaraRadera
 3. Söt växt...... Har sneglat på att skaffa mig den ett tag nu..... den skulle passa perfekt på ett ställe hos mig...

  Hihi... ja nu gäller det att hålla ögonen öppna om man inte vill missa något..... :-)

  Ha det gott!
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 4. Klart du kan göra inlägg som du tänkt göra för en tre-fem dagar sen. Det går ju så otroligt fort nu så man hinner inte få ut inläggen i den takt växterna gör entré med blomknoppar, utslaget och mognat.
  skulle ju inte skada med lite regn...
  Det är rena drivhuset på balkongen, kan endast vara där ute under tidiga morgnar och efter 19 på kvällen om jag inte vill bli en svettpöl på balkonggolvet.
  Vilka härliga blommor du har, har aldrig sätt denna fina fingerört förrut så lik smultron blad så det är inte sant. Luktar den lite åt smultron också?
  Jo den är nog vackrast så där lite halvutslagen. Tycker nog att nästan alla blommor är snyggast halvutslagna så att man anar skönheten.
  Kramar:)

  SvaraRadera
 5. Man kan väl ha något att gotta sig åt till vintern....

  SvaraRadera
 6. JA, det anser i alla fall jag - att trädgård är färskvara! Helt klart! Det händer nya saker hela tiden och innan man hunnit blinka är tiden ute för vissa blomster! Det gäller verkligen att hänga med i svängarna!

  Den blomman har jag då aldrig sett, men så är det med många spännande växter som du presenterar!
  Den ser fin ut och färgen är läcker!
  Man kan liksom ana hur den blir när den vecklat ut sej!
  Ha det gott i värmen!
  Lisa

  SvaraRadera
 7. Brokfingerört - ny bekanskap. Förstår att du tvekar att sätta fingerört ihop med smultron, bladen är ju väldigt lika och man vill ju ha lite kontraster, eller hur.Bladen är minst lika viktiga som blommorna i en rabatt, man ser ju dem mycket längre tid än blommorna.

  SvaraRadera
 8. Laila;
  jag har en viss svaghet för att plantera växter med likartade blad bredvid (och i) varandra. Det kan bli roliga effekter när det exempelvis börjar blomma mörkröda blommor i det man tror är smultron. Men sen ska det till någon riktigt lugn bakgrund så att effekten verkligen träder fram. Och det gjorde den inte riktigt hos mig. Jag hade johannisört som bakgrund, och det blev för rörigt för att vara helt övertygande.
  Nå... nu ska jag hitta ett nytt ställe för den...

  Marie/Tekla:
  Fingerörten luktar inte nånting tror jag.
  Förstår att det blir hett på balkongen. Men, hur klarar du växterna i detta starka solsken?

  SvaraRadera
 9. Det finns många vackra potentillor, men den här tar nog priset!!
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 10. Åh, den var riktigt fin!!!
  Hamnar på önskelistan..
  Ha det gott!
  /Katarina

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...