lördag 10 juli 2010

Sommarblommor

Själv brukar jag inte ha plats för sommarblommor i rabatterna, men jag gillar att titta på planteringarna i parker och andra offentliga rum. Den här illustrationen gjordes till boken Trädgårdsskolan, Eva Hernbäck, Bokförlaget Prisma. Den illustrerar en sommarrabatt.
Idén till bilden fick jag från planteringar i Katrineholm där rosenskära samsas med rosa och röd flitig lisa, och stor- och småblommande petunia i mörkt cerise och lavendellila.
Fördelen med att vara illustratör är att man kan ändra litet på verkligheten, göra den mer som man själv vill ha den. Så för att ge kombinationen det lilla extra satte jag in palettblad (blomsternässla) också.
Akvarell till Trädgårdsskolan av Eva Hernbäck, Bokförlaget Prisma.

I år sådde jag rosenskära för att ha i kruka och fylla på tomrum där sorken gått fram i kryddlandet. Det var en påse med blandade färger, vita och ljus- och mörkrosa. I krukorna på uteplatsen hoppades jag på tur och att rosenskärorna jag planterade skulle blomma i ljus-eller mörkrosa - det skulle bli mest flashigt ihop med de andra växterna. Rent teoretiskt borde det ju vara 66% chans att de skulle göra det. Men alla fyra plantorna har en efter en slagit ut i vitt. Säkert kan man även räkna ut hur stor chansen är att det skulle hända, men jag nöjer mig med att konstatera att jag ibland verkligen har maximal otur.
Egentligen föredrar jag vita rosenskäror. Det är väl det som gör det hela så ironiskt.

5 kommentarer:

 1. Ha-ha! Ja, det är väl typiskt - vit rosenskära när man vill ha rosa - när man annars alltid vill ha vita...hm!
  Nåja, men några kom upp i alla fall! Jag sådde några rosenskäror i min lilla låda iår, men där har "Jungfrun i det gröna" helt tagit över, så det blir bara den där iår också! Dessutom är den vit och inte blå som den var från början!
  Ja, visst är det inspirerande att titta på offentliga planteringar - hur de har kombinerat med färger och former! Min favoriet just nu är på en kyrkogård dit jag brukar gå, där har de en stor rundel som är så fin med olika bladväxter varvat med vita och rosa blommor! Ursnyggt!
  En jätteläcker bild du har gjort!
  Ha en skön lördag!
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Åh, vad lätt man ser hur det egentligen ser ut med hjälp av en illustration... Å dina är så fina dessutom....... Vet du, ev är det så att de vita rosenskärorna blommar före de rosa. Jag har frösått två olika sorter, en vit och en rosa. Den vita blommar för fullt, men den rosa har inte slagit ut ännu....

  Sätter in pengarna för böckerna i kväll.... (inser att jag glömt...)
  Kram Charlotte

  SvaraRadera
 3. Gilla att rosenskärorna liksom svävar över rabatten (åtminstone på bilden)! Har också blvit "bränd" när det gäller blandade färger, undviker de påsarna numera...
  Skön helg!

  SvaraRadera
 4. Som det kan bli!
  Vilken fin bild på dig är det mannen som har tagit den?
  Vacker teckning men det är din teckningar alltid, jag verkligen gillar dem.
  Nej jag är inte med i 1000 trädgårdar är du?
  Annika
  Mitt i natten

  SvaraRadera
 5. Lisa:
  Ibland hittar man de mest fantastiska planteringar på kyrkogårdar. Undrar om det delvis kan bero på att man är mer mottaglig, mer öppen för intryck, där?

  Charlotte:
  Bara att vänta och se då...

  Laila:
  Ja, det är inte alltid man får vad man utlovats.

  Annika C:
  Tack! Ska hälsa KG att du gillade bilden. :-)
  Jag tycker också att den är fin. (Jag ser varken galen eller släkt-med-en-hamster ut.)
  Nej, inte heller med. Den ena trädgården håller jag ju på att gräva upp och den andra att plantera... ;-)

  /IET

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...