lördag 7 maj 2011

Så var det maj plötsligt...

... och jag tycker att jag inte hinner med någonting. Men så är det varje år, så varför är jag förvånad. Det brukar ju ordna sig ändå, även om man inte hunnit rensa överallt eller binda upp allt snabbväxande från början.

Ett av förra höstens impulsköp från realådan ser ut så här nu:

Tulpaner. Jag minns inte vad de heter, men jag blev så förtjust nu när de kom och jag upptäckte vilka läckra stjälkar de har. Mörkt blålila. Det såg man inte på förpackningen som bara visade själva blomman. Ska försöka få tag på fler i höst och göra något lite mer planerat vid planteringen. Så fint det skulle kunna bli om de stack upp i en "matta" av något med ljust gröna blad.

En annan favorit som blommar nu är kejsarkronan. Jag är just nu väldigt förtjust i de gula.


Och så har jag ju mitt numer ständiga sällskap i ateljéträdgården. Helt ogenerade pinnar de fram och tillbaka mellan sina hålor dagarna igenom (åtminstone soliga dagar). Och lika oblygt sätter de sig och smaskar på "grönsakerna" mitt framför näsan på mig.


Fast grepp om stjälken så att de snabbt kan tugga i sig...

Det ser ut som om han har ett sugrör i munnen, eller hur?

Höger- eller vänsterhand verkar inte spela någon roll...

Och slutligen en suddig, men nästan lite symbolisk bild över vad mina stackars plantor härdar ut. Förra året hade sorkarna helt utrotat en av mina gamla buskpioner, och av den andra fanns bara en levande gren kvar. I år lever den fortfarande, och dessutom så bryter den nu med nya skott nerifrån basen:

Runt pionen är det väl 10-12 sorkhål bara inom en meters håll. Det största är precis där sorken i bilden kommer upp. Visst är det fantastiskt vilken levnadskraft som finns i vissa växter?!

Sorkbilder: Klas-Göran Tinbäck

10 kommentarer:

 1. Vilka vansittigt fräcka sötnosar.....klart man blir arg men de är ju hur söta som helst.
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 2. Sorken ser nöjd och belåten ut!!! ;-) Han gillar visst att bli fotad!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 3. Vilka fantastiska sorkbilder KG har tagit! Jag upptäckte i går att sorkarna hade ätit upp varenda planta i sparrissängen - inte så kul ;-/
  Hoppas de hade förstånd att njuta.

  SvaraRadera
 4. AnnCharlotte:
  Neeej, de ÄR inte söta! :-)

  Ruben:
  Ja visst ser han nöjd ut! Det värsta är att han brukar sitta ocj skratta åt mig också!

  Christina:
  Arrgh, eller hur?! Sparrisen var bland det första som rök hos oss också, så man får väl förmoda att det smakar dem bra... Idag upptäckte jag att de fullkomligt kalhuggit kejsarkronan, stjälken ser ut som en sparris! Och den som ska vara sorksäker!

  /iet

  SvaraRadera
 5. Nu tappade jag hakan, måste jag erkänna. Sorkar som käkar kejsarkrona!!!??? Det trodde jag inte var möjligt :-/

  SvaraRadera
 6. Kejsarkronor är mina favoriter också. Går det att få sorkarna att välja andra betesmarker?
  Ni har verkligen blivit drabbade!

  SvaraRadera
 7. Fantastiska tulpaner... Undrar om inte jag satte såna i höstas också.... eller så funderade jag på det.... Usch.. jag får rysningar av sorkar. Även fast det är väldigt fina bilder på den och den ser riktigt söt ut. Otroligt att pionen lever - heja!!!

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 8. Fy, jag håller med Charlotte - rysningar!! Här lever de också loppan men tack och lov har de inte lyckats ta död på något - än!
  Kram

  SvaraRadera
 9. Fantastiska tulpaner, precis sådana vill jag ha, minns du vart du köpt dem? Förresten är jag som du märker, inne i bloggervärmen igen, äntligen.

  Sorkarna e överdj_vliga, ska de vara sådär stora, ser nästan ut som bävrar. Kan man inte fråga nåt zoo om de inte vill komma och hämta dem, säg att de får dem helt gratis:D
  /U

  SvaraRadera
 10. Äter dom kejsarkronor också dom små otäckingarna du har där? vågar inte tänka tanken på hur många sådana du har runt ikring dig.
  Vilka fina bilder KG har tagit utav den och jo det ser ut som ett sugrör som bara dränerar vätska ur växterna.
  Jag som tyckte att sorkar var lite gulliga tills jag har lärt känna dom genom dig. Nu blir jag ilsk istället.
  Kan du inte hyra in ett gäng ut svultna katter eller som någon ovan mig skrev kan inget Zoo hämta dom.
  Kramar:O)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...