onsdag 20 juni 2012

Hesperis

Få blommor klär min gamla tvättkanna lika väl som trädgårdsnattviolen, Hesperis matronalis


Hesperis är en underbar trädgårdsväxt år som i år. Är det för torrt trivs inte plantorna lika bra och kan drabbas av mjöldagg. I det fuktiga och milda väder vi har haft den senaste tiden är plantorna större och grönare än någonsin. Och den fuktiga luften för också fram doften om kvällarna på ett helt nytt sätt. Den är nästan bedövande vid vår uteplats på jobbet.


I den grekiska mytologin är Hesperos aftonstjärnan, den starkast lysande stjärnan på himlavalvet. Hans mamma är gryningen gudinna, Eos. Vem hans pappa är, det är en aning oklart, men oftast sägs det vara  kungen av Atlantis, Atlas - som retade upp gudarna och blev dömd till att för evigt bära himlavalvet på sina skuldror...


Hesperis är en trevlig och lättodlad växt. Den är vanligtvis tvåårig man kan ibland bli flerårig också. Höjden är 60-90 cm. Den trivs bäst i halvskuggiga lägen i näringsrik men väldränerad jord. Både blad och blommor är ätliga, men bladen ska i så fall endast användas tidigt på säsongen när plantan är under tillväxt. Senare blir de beska. Blommorna är fina i sallader.

Jag har haft mina plantor i mer än femton år. Jag sådde den vita 'Alba' en gång, och den fröar tacksamt av sig. Blir det på fel ställen drar jag upp dem.
För ett par år sedan kom för första gången en rosa planta bland alla de vita.


Och i år kom det en som inte hade bestämt sig för vilken färg han skulle ha.



Ett tips - om man har för många frösådda plantor i landet om våren - är att plantera några i krukor. Välj en lite större kruka och plantera flera plantor ihop. Krukorna placeras med fördel i lätt trädskugga och passas förstås med vattning när det behövs. När blommorna slår ut flyttar man krukorna till uteplats eller terass. Eller ställer dem utanför sovrumsfönstret kanske, om man brukar sova med öppet fönster...

17 kommentarer:

  1. Oj, vad snyggt! Särskilt bilden med den lila "busungen" tillsammans med de vita. Din korsning är ju också verkligen fin. Den sticklingsförökar du väl? Jag hade nattljus, men den blev kortlivad. Nu förstår jag - den stod för torrt! Ack och ve.

    Ha det gott!
    /Ruben

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag ska försöka "spara" den Ruben. Den är ju jättefin!
      /iet

      PS. Det står i vissa böcker att den vill ha sandblandad jord. Det har jag inte provat, men däremot så har jag kommit fram till att den inte vill ha det för torrt om den står i en tyngre jord.

      Radera
  2. Oj, "nattviol", skall det vara! Hupp.
    /R

    SvaraRadera
  3. Verkar fin, den har jag aldrig odlat. Men så häftigt att en blev brokig i år...lite som en medlare.
    Här skiner solen idag, då åker vattenkannan fram igen. :o)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är så sanslöst bra väder här Lydia! Regnet har gjort att allt växer som ogräs. Pionbuskarna är nästan dubbelt så stora som vanligt, det ser ut som en sagovärld!
      /iet

      Radera
  4. Så jättevacker den är!
    Lisa

    SvaraRadera
  5. Jättevacker i kanna. Men dina bilder brukar alltid lyfta fram det bästa hos motivet. Kom på att jag för många år sedan köpte jättefina glasljusstakar av dig. Tyckte att jag finfyndat eftersom jag egentligen bara skulle fika.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hmm... jag tror att du förväxlar mig med någon av de andra hyresgästarna här?
      Vi har förvisso haft några glasutställningar, men det har varit unikt konstglas, inte bruksglas. Men det var hemskt trevligt att höra att du fyndade. :-)
      /iet

      Radera
  6. Åhå! Tack för den! Jag har gått omkring och undrat vad det är som dykt upp i ett hörn av trädgården. Trädgårdsnattviol! Den rosa varianten. Jag har inte sått nån, så den är invandrare nånstans ifrån.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den frösår sig gärna. Säkert kan den komma med jord också. Där jag växte upp fick vi en hel slänt av nattviol med ett lass jord som pappa använde att plana ut marken med.
      /i.

      Radera
  7. Uj så vacker, och den tvåfärgade är helt magisk.
    Roligt att få veta bakgrunden till namnet också, tack för det!

    SvaraRadera
  8. Den är så vacker, här i Skåne växer den vilt utmed vägrenen. Njuter av denna fägring när jag kör till och från jobbet i Ystad.
    vackert i din kanna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag undrar om det faktiskt är så att det är lite extra mycket trädgårdsnattviol i år...? Jag tycker att jag sett mer än vanligt i dikesrenarna efter vägen jag också.
      /iet

      Radera
  9. Jag älskar denna blomma. Min pappas mormor hade den alltid i sin trädgård nu har jag det. Jag önskar dig en härlig midsommar! Zinnia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Önskar dig Zinnia en fin helg också! Och stort tack för kommentaren.
      /iet

      Radera
  10. Precis så gick det hos mig också, sådde frön av vita, men en av dem var vit med rosa öga! Älskar också denna blomma!

    SvaraRadera
  11. Jag har nyss grävt i ett hörn av jorden på min baksida. Alltså tomten.
    Vill så gärna lyckas med den där violen, men jorden här är nästan lerig med grus i botten. Beror säkert på nån sorts dränering för det är nära väggen.
    Får lite fröfrossa. Kan den ens trivas där? Gunmari

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...