måndag 21 juni 2010

Utflyktstips 2010 (2)

Har man minsta fundering på att besöka Julita vid sjön Öljaren i sommar så är rätta tiden att göra det nu, för precis just nu pågår pionblomningen för fullt. Men nästan hälften av samlingens pioner står fortfarande i knopp, så än har man litet tid på sig.

Amerikansk hybrid 'Flame', 1939. Tidig, rikblommande och bra snittblomma.Paeonia peregrina 'Fireking'. Tidig.


Paeonia lactiflora Luktpion 'White Cap', 1956. Senblommande.


Inte ofta man ser rent och klart röda pioner. Amerikansk hybrid 'Diana Parks', 1942. Tidig.Paeonia lactiflora luktpion 'Illini Belle', 1899. Medelsen.


Paeonia delavaye var. luteahybrid. Gul småbuskpion. Medeltidig.

Julita har öppet dagligen nu under högsäsong, kl 11-17. Öppettider resten av året se hemsidan.
I plantskolan finns det förstås pionbebisar till salu, alla från den egna samlingen som byggdes upp med hjälp av Hermann Krupke.
(Eftersom Julita är genbank för äpplen så finns det också ett bra urval äpplesorter att köpa.)

Pionbebisar i långa rader.

Stort tack till Magnus på Allt om Trädgård som i sin blogg tipsade om Julitas pioner. Utan dig hade jag glömt bort det Magnus! Vilken sagolik heldagsutflykt jag fick!

Inte trött på pioner än? Titta på min mans bilder i vår fotoblogg.

9 kommentarer:

 1. Väldigt bra du skriver om pionblomningen vid Julita. Vi var där alldeles i slutet av juni förra året och bestämde oss, att göra ett nytt besök i år. Det är ju överdådigt där!!! Trodde blomningen skulle inträffa litet senare i år, eftersom våren var så sen. Men, nu är det alltså dags!!!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Tack för påminnelsen! Vi brukar ta en sväng till Julita varje år och nu är vi på jakt efter fler pioner. Ska dessutom skriva ut ditt inlägg och ha det som guide vid inköp. Gillar flera av dem du presenterar!

  SvaraRadera
 3. Jag går fullständigt i spinn när jag ser dessa bilder. Hjärtat sväller och ha begäret väcks till liv samtidigt som jag njuter...
  Tack för denna bild resa till Julita!
  Jag kanske skulle kap en buss eller taxi chaffis och tvinga denne att köra mig till Julita fram och tillbaks med muta om en lunch och kaffe.
  Kramar Marie:)

  SvaraRadera
 4. Men oj, så vackert! Pioner i alla former och färger! Kan det bli bättre! Vilket ställe! TACk för tipset! Måste kolla makens blogg också!
  Lisa

  SvaraRadera
 5. Jag har en olycklig kärleksaffär till pioner. Jag älskar dem men de är inte särskilt förtjusta i mig...De gillar helt enkelt inte vår trädgård men jag ger inte upp och har precis planterat en ny pion, på ett nytt ställe. Vi får se om det kan gå vägen den här gången.
  kramar från Poppins

  SvaraRadera
 6. åå kära iann:)
  PIONER!! ahhh så undersköna:)lyckost som bor nära:))
  inhandlade du några?
  kram

  SvaraRadera
 7. Tittar in för att önska dig en fin och glad midsommarhelg:)

  SvaraRadera
 8. Hej du, vilka fina pioner, vill önka dig och gubben din en trevlig midsommarhelg, Kram Katarina.

  SvaraRadera
 9. Tack för det tipset! Nu vill jag önska dig en fortsatt fin Midsommarhelg! Det är magiskt nu i naturen......man kan bara ta till sig och njuuuuuta!!!!! VARM KRAM fr C

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...