onsdag 30 juni 2010

Vit ängsnäva

Det var då attan till att vara ett envist undflyende fotoobjekt. Jag har varit och bråkat med henne flera gånger om dagen den senaste veckan, men i går kväll stod hon äntligen så hyfsat still att jag iallafall fick några bilder där det syns att hon har fem kronblad (och inte vita bomullstussar) i stjälksluten.


Visst är hon fin? Helt och hållet vit, som ett nytvättat lakan.


Jag tog med mig tumstocken ut. Är alltid rädd för att överdriva så jag tänkte att jag skulle kolla om hon verkligen är 110 centimeter som jag skrev i går. Det stämde inte riktigt. 130 centimeter hög är hon.

Tecknar ut sig väldigt fint mot ormhasseln bakom.
Ateljéträdgården ligger i kompakt husskugga hela eftermiddagarna och kvällarna, så alla ljusa växter blir väldigt tydliga. Det jobbade jag med ganska aktivt ett tag, att bilda ljusstråk i skuggan.

Problemet med ängsnävorna är att de lägger sig efter blomningen. För att inte hela plantan ska bli höst på en gång så måste den klippas ner. Och det blir stora hål i rabatten. Jag tycker inte att jag ännu har hittat någon annan perenn som fungerar som bra komplement till dem, men däremot så funkar de flesta vanliga kryddörterna bra. Malört, åbrodd och kungsmynta är perfekta ihop med ängsnävor. Kungsmyntan kan man hålla tillbaka genom klippning tills nävan har blommat klart, och sen låta den växa till sig.
Malört och åbrodd är bara halvhöga så länge nävan blommar, men fyller tomrummen sen när nävan är nedklippt.

Jag tar gärna emot tips på perenner som funkar bra med ängsnävor. Vad använder ni?

9 kommentarer:

  1. Verkligen fina ängsnävor. Kunde de inte bli snygga ihop med kantnepta - liksom väva sig in i varandra? Om man nu gillar det vilda. Eller stora blåklockor som sticker upp bakom...
    Min bok Pioner är utgiven på Natur o Kultur samma år som den stora boken Allt om Trädgård kom ut. Gissa var de la markandsföringspengarna... Men boken finns fortfarande i handeln, t e x på Bokus. http://www.bokus.com/bok/9789127357129/pioner/

    Eva

    SvaraRadera
  2. Men så snygg.
    Kanske blåklockor är snyggt som jag så att även Eva skrev här ovanför.
    Själv har jag aldrig haft nävor förut varken på friland eller balkong dom har liksom bara funnits i mitt huvud som vilda och vackra.
    Vad skönt det lät med husskugga, känner att det börjar bli lite väl varmt i mitt tycke och smak så skugga tages tacksamt emot.
    Kramar:)

    SvaraRadera
  3. Jag gillar orlaya. Den är också vit, men blommar senare!
    Ha det gott!
    PS Jättefina foton, perfektionist där!!! ;-)
    /Ruben

    SvaraRadera
  4. Ruben:
    Jag var tvungen att googla. Det var en ny bekantskap. Vilka lustiga blad den har! Tack för förslaget!! Tjusigt med vitt också.

    Eva:
    Nepeta är förstås jättefint till, att jag inte tänkt på det.
    I bakgrunden har jag haft ljus- och mellanblå riddarsporrar och stormhatt. Tyvärr har sorkarna tagit riddarsporrarna, och stormhatten sitter inne i ormhasseln (som växer som tusan nu när den fyllt 15!).

    /IET

    SvaraRadera
  5. Hej igen,
    vad har du googlat på?? ;-) Bladen är åt morotbladshållet. Glömde att säga, att den är ettårig. Jag frösår den varje år (fördrives inomhus). /R

    SvaraRadera
  6. 'Orlaya grandiflora' finns även på min blogg. Fyll i sökord i spalten till höger, så kommer du dit, men du får scrolla litet.
    /R

    SvaraRadera
  7. http://rubensrabatter.blogspot.com/2009/07/ur-led-ar-tiden.html

    /R

    SvaraRadera
  8. Bra tips med kraftiga kryddörter ihop med ängsnäva! Har också bekymmer med att de lägger sig, hittills har de fått stå tillsammans med rhododendron och azaleor där det inte gör något att det blir ett eller annat "hål".

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...