torsdag 26 maj 2011

Shopping

En tur till plantskolan för att köpa en fläderbuske resulterade i allt möjligt smått och gott. Jag vet inte vad som hände, jag skulle verkligen bara köpa en buske. Och ta en fika med svärfar. Jag hade inte ens tänkt titta på perennerna. Eller de andra buskarna.


Det jag var ute efter var en Sambucus nigra 'Black Lace'. En rödbladig fläder med fint fördelade blad som inte blir så stor som vanlig fläder. Den blommar med rosa blommor. Tror den kommer att trivas som hand i handske i vår lerjord (det brukar fläder göra), men är lite tveksam till hur härdig den egentligen är. Alla plantorna i plantskolan var kraftigt nedklippta, kan tänkas hade alla fjolårsskotten frusit? Precis som de har gjort två år i rad på mitt glanskörsbärsträd? Zon III. Ja, ja... vi får se.

Helt otippat hamnade en vitbrokig kornell, Cornus alba 'Elegantissima' i vagnen också. Jag fastnade först för en helt annan kornell (också den vitbrokig), men när prisskillnaden var 600 kr så fick plånboken avgöra vilken det skulle bli. Om jag nu minns rätt var den stora skillnaden mellan plantorna att den här har ett spretigare växtsätt. Jag tror inte det gör så mycket, inte där jag tänker plantera den. Kanske snarare tvärtom. Men, men - vi får se...


Och brokbladigt krypblågull, Polemoneum reptans 'Stairways to Heaven'. Sprider sig väl av bara tusan... hmm... Inte bara brukar blågull fröså sig ymnigt, den här är dessutom krypande. Nåja. Vi får se! (Jag kunde iallafall inte motstå den. Blommorna är ljust, ljust blå, och den påminner lite om förgätmigej i växtsättet.)


Jag är svag för blågull, så är det bara. Jag låter dem fröså sig nästan hur de vill i kryddlandet. Så en rödbladig måste jag förstås också ha. Den doftar något fantastiskt, och har stora, djupt blå blommor. Polemonium caeruleum spp. yezoense 'Bressingham Purple'.Och så blev det en steril digitalis och några små vitblommande, hängande ettårigar (lobelia + bacopa) som ska bli utfyllnad i krukorna på uteplatsen. Är mycket nöjd med mina brok- och rödbladiga fynd. De är snygga ihop också, så kanske planterar jag blågullen ihop med buskarna istället för i kryddlandet... Kanske, som sagt... Vi får se, efter helgen.

Är väldigt dålig på att kommentera hos er andra just nu, men det är inte helt och hållet mitt fel. Jag har uppdaterat bredbandshastigheten och det verkar vara det dummaste jag gjort någon gång. Det är stört omöjligt att lita på uppkopplingen nu. Ibland kan det gå timmar utan att jag kan göra enklaste sak - som att kolla mejl. Och att skriva kommentarer hos andra bloggare är... ja, hur ska jag säga...minst sagt frustrerande. Fyra gånger av fem när jag skrivit en kommentar och sen trycker på posta så kommer meddelandet "Din dator är inte ansluten till internet" upp, och kommentaren är borta. Bara så ni vet.

9 kommentarer:

 1. Jag tycker det är lika farligt att gå in på en plantskola som det är att beträda en kennel där det finns valpar till salu ;-)

  En mängd ögongodis bjöd du på i alla fall, jag försöker stålsätta mig. Själv har jag grävt ner några kinesiska trädpionfrön på en skuggig plats i trädgården i dag. Får se om fem år...

  SvaraRadera
 2. Christina:
  Om man kunde ingå äktenskap med en växt så skulle jag nog vilja gifta mig med en trädpion. Kärlek...

  /IET

  SvaraRadera
 3. Åh så mycket vackert! Här fick jag även tips för mina inköp som ska göras nästa vecka :).

  Kram

  SvaraRadera
 4. Tänk så det kan bli! Fast lite spännande är det väl? Som sagt "farligt", man kan bli ganska fattig på kuppen.
  En skön helg önskar Eva Linnea (som måste kommentera anonymt då min inloggning på blogger inte fungerar, som för några till)

  SvaraRadera
 5. Jaså, det finns krypande polemonium!!! Har den upprättstående, och tittar man efter, så ser man att blommorna är enastående vackra!

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 6. Iann: I så fall skulle du har varit med i dag! Jag råkade komma in på en gata i Örebro av en ren slump och hamnade i rena trädpioneldoradot. Man behöver inte åka till Kina, det räcker med Örebro!
  Jag ska lägga ut bilder på bloggen sen, träden måste ha varit minst 50 år gamla - helt fantastiska...och massor av frökapslar ;-)

  SvaraRadera
 7. Christina:
  Jag får nästan rysningar längs ryggen bara jag försöker föreställa mig synen. Ska bli kul att se bilderna!!

  Ruben:
  Ja, tänk vad man kan hitta i välsorterade plantskolor.

  Eva Linnea:
  Mycket spännande. Speciellt som jag tillhör de där hopplöst växt-spontana typerna. Jag vet aldrig vad jag kommer att fastna för. Jag tror till exempel att jag inte gillar kornell när jag kommer till plantskolan. Och när jag går därifrån är jag frälst.
  Ha en superhelg du med!

  Örnis:
  Låter spännande. Ska du storhandla till och med?

  /IET

  SvaraRadera
 8. Jag tycker det är helt ok att trava in på plantskolan för att köpa en tulpan... och komma ut med halva butiken. Med ett fånigt leende på läpparna.

  SvaraRadera
 9. Mira:
  Jag tittade på gullregnen också. Har kommit fram till att det är ett uppstammat jag ska ha...

  /IET

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...