tisdag 9 augusti 2011

Mest gröna toner

Efter att hyfsat framgångsrikt försökt att utrota renfanan som växer som ett ogräs på vår tomt, och med det mesta av gullriset och guldbollen uppgrävda, så finner jag att det inte finns mycket sensommarblomning att tala om hos mig. Av kryddväxterna står många i frö (eller är nedklippta) och de sensommarblommande perenner jag planterat har ännu inte etablerat sig ordentligt. På solhattarna och höstanemonen finns bara någon enstaka blomma. Det var precis samma sak i min gamla trädgård. Mina höstar brukar gå i grönt och brunt, eller brunlila.
Det vackraste gröna utropstecknet just nu är plocksallaten som håller på att gå i blom. Jag glömmer från år till år hur mycket jag tycker om att se den på det här viset (nedan).Ett annat helgrönt glädjeämne är sparrissallaten (nedan, längst fram i bild) som inte heller den fick plats i grönsakslandet i år. Den växer i krydd- och tillfällighetsrabatten. Det är första året jag odlar sparrissallat och den har visat sig vara ett mirakel-grönt. Den tar aldrig slut (vi äter av den dagligen) och den blir inte besk, trots att den stått på plats i flera månader nu. Och så vacker den är med sina klargröna blad...


Jag jobbar på med att gräva och planera. Alldeles för lite plantering än så länge, tycker jag själv, men det får bli när det blir. I den här torkan som varit har jag haft god hjälp av spettet som står i bilden nedanför. Ett arvegods. Min man fick ärva det i början på 70-talet när hans mammas farbror gick bort. Vissa dagar när jag slitit som mest orkar jag knappt lyfta det - det är tungt - men så är det också effektivt.


I våras sådde jag gamla krassefrön som jag trodde hade legat alldeles för länge, men några av dem grodde. Det är en sort som heter 'Mosaic Flame'. Det blir en låg och kompakt liten buske med klarröda blommor. Jag hade väntat mig att den skulle breda ut sig mer, så plantorna är helt tokigt placerade, men jag är ändå väldigt glad i de här bladen. Det här är vad jag kallar användbar ettåring. Ska spara frön... Så igen, nästa år...


8 kommentarer:

 1. Ja, nu börjar blomningen ebba ut både här och där! Det mesta ser rätt skräpigt ut hos mej...!
  Vilken jättevacker sallat du visar! Så hade jag förra året - ingen sallad under sommaren på men på hösten - jisses, så den växte!!!

  Sparrissallat - den ska jag försöka få tag i. Finns den i de vanliga fröbutikerna, eller har du beställt den?

  Antar att även ni har fått lite regn i dagarna - här skvätter det lite då och då.
  Ha en fin dag!
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Lisa:
  Jag tror att den finns hos de vanliga fröfirmorna, jag minns faktiskt inte var jag köpte fröerna.
  Vi hade rekordnederbörd för hela i landet i förrgår, men sedan dess har det varit uppehåll igen. :-) Det finns inget mitt-emellan-läge här. Antingen ökentorka eller niagarafallen. :-)

  Ha det fint du också! kram!

  /IET

  SvaraRadera
 3. Jag tror inte det är ofta man säger att salladen i trädgårdslandet är SNYGG, men det är den hos dig! Krassebladen är också snygga.
  Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 4. Jag gillar verkligen brokbladig krasse,blommorna kan ju nästan kvitta med sådana blad. Sparrissallat låter som något jag ska satsa på nästa år. En sallat som inte blir besk låter som min grej, ser ju snyggt ut också med det gröna.
  /U

  SvaraRadera
 5. Eva Linnea:
  Undrar om det inte är när man plockar ut sallaten ur grönsakslandet som den börjar sin transformering till prydnadsväxt?

  Utblickaren:
  Den smakar nästan lite åt romansallat hållet. Mycket sallat alltså. Och lite nötaktigt. Som en jämförelse bara...

  /IET

  SvaraRadera
 6. Ja, jag var jätteglad att hitta lite fjolårsfröer här hemma nu när jag ska försöka mig på en höstsådd för första gången. Antar att rädisorna har störst chans. Håller tummarna för en varm och lång höst.
  Din krasse var verkligen snygg. Har aldrig sett såna blad förut. Något att fundera över inför nästa år!

  /Monica

  SvaraRadera
 7. Sparrissallad låter som ett väldigt bra tips! Tack för det... och krassen var verkligen vacker.
  Lotta

  SvaraRadera
 8. Låter som min sensommarträdgård, för tillfället också mest grön och brunlila. Jobbar på det:)

  Ha en fortsatt fin helg,
  Rebecca

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...