tisdag 22 maj 2012

Lactuca Sativa 'Oliver'

Jag är kär. Namnet på objektet är Oliver. Han är stor och stark och i mina ögon helt felfri.


Oliver är en plocksallat för vinter- och tidig vårodling i drivbänk och växthus. Han ger "enhetliga, prydliga, fasta och ljusgröna huvuden". Men det där med hur hans huvud ser ut har jag inte gett mig tid att utforska ännu. Jag är bara ute efter hans kropp, dvs jag plockar det jag vill ha och sen får han stå och  huvva till sig bäst han vill och orkar.

Min bokashibehandlade storkruka på bild nedan. För exakt fyra dagar sedan nästan slaktade jag den här krukan. Jag plockade bort så mycket blad att den närmast såg ut som när jag planterade de fördrivna småplantorna i den för tre veckor sedan. (Se bild här.) Och idag är den helt full igen.


Oliver är den första sallat som jag tycker verkligen blivit bra i mitt växthus. Det finns inget sladdrigt, rankigt och tamt över den. Bladen är köttiga och smakrika. Avkastningen god. Mitt enda bekymmer är att jag den senaste tiden har ätit så mycket sallad att jag börjat oroa mig över om jag kanske kommer att få näringsbrist av min ensidiga kosthållning. :-)

4 kommentarer:

 1. Oliver verkar vara en bra och rejäl typ! Jag får lust att prova att odla sallad i stora krukor, i brist på den där varmbänken som ska byggas någon gång..kram Sophia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sophia; jag är mer eller mindre tvungen att odla i krukor. Inte en chans att sallat får stå i fred undan mördarsniglarna på friland. Idag ska jag testa att så i kruka utomhus tänkte jag. Har fått en idé hur att snigel-säkra krukor som jag tänkte testa.

   Radera
 2. Spännande "kärlek" du har hittat! Jag såg/läste att Tyra odlar sallad uppe på/i en säng-stomme som hon gjort i ordning för bla salladsodling. Inga sniglar har tydligen lyckats ta sig upp för de höga sängbenen hos henne iaf. Kul & smart ide?!
  Kram Eva Linnea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättesmart!
   Det kanske finns en god sak i mördarsnigelinvasion slår det mig? Vi som drabbas måste onekligen använda hjärnan för att finna vägar att odla. Och det är kliniskt bevisat att hjärngympa motar demens i grind...
   /iet

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...