torsdag 22 augusti 2013

Rödbetschips

Okey, det tar lite tid, men det är så enkelt, och så gott. 
Skär färska rödbetor i så tunna skivor som möjligt, helst inte tjockare än 1-1,5 mm. Hetta upp 2-3 cm olja (inte olivolja - vanlig matolja eller solrosolja blir mycket godare) i en tjockbottnad gryta eller kastrull.


När det bildas små bubblar kring skaftet på en träslev som man stoppar ner i oljan är temperaturen lagom att börja fritera i.

Lägg inte i fler rödbetsskivor åt gången än att de kan cirkulera fritt i oljan. Använd en stek/grillpincett och vänd skivorna då och då. När de börjar krinkla ihop sig och ändrar färg till lite åt det oranga hållet (inte bruna - då har de legat för länge och kommer att smaka bränt!) tar man upp dem och lägger dem på hushållspapper eller tidningspapper att rinna av.


Låt dem ligga bara i ett lager på tidningspappret. Låt svalna helt innan de flyttas över till en serveringsskål. Krydda rikligt med ett gott örtsalt, t ex ett hemmagjort på basilika, libbsticka och havssalt.
Ät omedelbart, får de ligga för länge försvinner krispigheten och de blir mjuka.

Rödbetschipsen brukar gå åt ganska snabbt, men vill man göra ett lite fylligare, matigare mål av det hela kan man blanda till en dippsås genom att mixa ett par deciliter turkisk yoghurt med en tjock skiva chevre och servera till.

Och kom ihåg - friterar man ska man alltid ha fläkten avstängd och ett lock till kastrullen till hands för att kväva elden med om oljan blir överhettad.

3 kommentarer:

 1. Mums!
  Smakade friterade rödbetor för första gången tidigt i våras och det gav mersmak.
  Tack för receptet!

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. Tack för pushen, nu skall jag beställa en bra mandolin!

  SvaraRadera
 3. Oh ja - supergott! Dessvärre hittar jag varken röd- eller gulbetor i villervallan i min "potager" - men jordärtskockor blir ochså jättegott att fritera. Tunna skivor - helst med mandolin!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...