lördag 9 maj 2015

Gratis tulpaner i Stockholm

Nu är jag lite tidigt ute, för det är inte dags än. Men jag vill bara tipsa om att ni ska hålla er framme när stadens rabatter ändrar från vår- till sommarplanteringar. Många vårlökar (tulpaner o kejsarkronor t ex) slängs när de tas upp. Förmodligen komposteras de och återgår till kretsloppet på så vis, så nån nytta gör de även när de upphört att blomma, men, är det inte bra trist att låta vackra blommor bara blomma en gång?


Håll ögonen öppna och håll er framme när det är dags. Frågar ni snällt och har en kasse med er får ni förmodligen plocka fritt bland det som tas upp.
På bilderna här är några av de lökar som min man kom hem med förra året. De stod i en rondell i innerstan nära hans jobb. Han hade ingen aning om vad det var för färg, så jag plockade ut de lökar som såg likadana ut och försökte plantera dem i grupper efter det systemet.
På bilden ovan har jag haft en sån tur att de lökar jag satt precis passar i färg med de gula och klarögda tulpaner jag redan hade i rabatten.

Och här nedan, ja, jag är verkligen supernöjd med hur de rödorange tulpanerna går i ton med bokhäcken bakom. Lyckträff.


Den lilla busken i förgrunden är en vingad benved som för första gången sedan planteringen inte frusit ner denna vinter. Jag hoppas verkligen att den tar sig ordentligt nu under sommaren så att den har "lite att ta av" om det händer igen. Hittils har den dött ner ända till basen och fått börja om varje år. Väldigt tråkigt när sånt händer. Den ska funka här, men ibland går det troll i härdigheten.

6 kommentarer:

 1. Det här tipset ska jag vidarebefordra till svärdotterns som jobbar i stan nu men som i sommar drar till lantgården på Gotland där de har 8 ha att odla på... Deras nyanlagda påtager är 1000 kvadrat!
  Kram
  Laila

  SvaraRadera
 2. Det var et godt tips du gir her! Jeg opplevde for menge år siden å kjøre forbi en plass der gartnerne hadde slengt haugevis av avblomstrede tulipaner. Den gang hadde jeg ikke hage, men jeg er enig i at det er for trist at tulipaner bare skal blomstre en gang. Ha en fin hagesøndag! Hilsen Anne-Kristin (lykkelig i hagen)

  SvaraRadera
 3. Här i kommunen (Danderyd) skänks vårens lökar bort på torget i Mörby varje år vid rabattömsning. Bra initiativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej skänker Danderyd bort tulpaner

   Radera
 4. Här i kommunen (Danderyd) skänks vårens lökar bort på torget i Mörby varje år vid rabattömsning. Bra initiativ.

  SvaraRadera
 5. Nice post, things explained in details. Thank You.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...