torsdag 26 november 2009

Visst var det en julstjärna

Visst var det en julstjärna i förra inlägget.

Primero Glitter är namnet. Jag gillar blommor som har stänk på bladen.

En helt annan rosa färg har Princettia Hot Pink. Jag vet inte om det riktigt framgår av fotot, men Hot Pink är så skrikig att den nästan är fluorescerande. Udda!


Nedan: En riktig raring tycker jag Princettia Pink white blush är. Mycket svagt rosa men ändå väldigt tydlig i färgen. Den här skulle jag gärna ha på bordet hemma.Alla foton är tagna på Gustavshills i Färentuna. Där fanns det i förra veckan ca 70 olika julstjärnan att beskåda. Att fotografera alla var en omöjlighet, men visst hade det varit kul att ha dem alla på bild.

Många var förstås röda, och det kan ibland bara vara växtsättet som skiljer en röd från en annan. Årets julstjärna, som heter Allegra, anses vara speciellt odlingsvärd för att den är lättodlad, grenar sig bra, grenarna håller samma höjd, och så håller den sig bra i frakt. En bra julstjärna för massproduktion alltså.
Och jag förmodar att det är så det fungerar. Vi kan som kunder fråga hur mycket vi vill efter speciella sorter, men lönar de sig inte att odla så kommer vi aldrig att få se några mängder av dem i butikerna. (Om vi inte först helt slutar köpa "röd" förstås.)

Jag har inget emot röda julstjärnor ska jag kanske tillägga. Men jag tycker att det vore roligt att ha fler färger att välja mellan på fler ställen.

En lite annorlunda röding med namnet Carousel Dark red på bilden nedan. Toppbladen är lite krusiga i kanterna, de gröna bladen mörka, mörka i färgen.


Nedan: Krusiga blad i all ära, men är detta vackert? Varför vill man att en julstjärna ska se ut som en gardenia? WinterRose EarlyMarble. (Hmm, ok, det var inte gardenia den skulle likna, utan ros!) Den här finns i rött, vitt och rosa också. Om jag minns rätt hade de dessa i min Ica-butik förra året.


Nedan: Om man vill ha marmorerade blad på julstjärnan så gillar jag den här bättre, Monreale Marble. Visst sätter den här igång fantasin litet grann? Inget man bara sätter i en kruka och ställer på bordet tycker jag, utan här får jag lust att blanda med andra växter, med mossa, med grenar, med sten, med...
(Hoppsan, lite Ernst-varning här tror jag! :-))


Nedan: Av de enfärgade var det här en av mina favoriter, Cinnamon Star. Tittade man noga så var faktiskt bladen som pudrade, stänkta, med en mild ton av kanel.


Och vad gick jag hem med själv då? En helt vanlig vit.
För att inte fullständigt knäcka det här inlägget med bilder så kommer de vita julstjärnorna i morgon.

Gustavshills Handelsträdgård på Färingsö (utanför Stockholm) har öppet butikstid. Det finns en välsorterad butik med krukor och småplock, och ett litet café med automatkaffe. Gustavshill driver själva upp drygt tio-talet olika sorters stjärnor och har grossistverksamhet i Årsta partihallar.

Alla bilder i detta inlägg är tagna av Klas-Göran Tinbäck. Högupplösta varianter finns av dessa bilder och även av några sorter till.
Kontakta KG för mer info på: kg(snabel-a)tinback(punkt)se

3 kommentarer:

 1. Oj, här duggar julstjärnorna tätt må jag säja! Jag har då aldrig sett liknande förutom vanligt röda och vita förstås!
  Jätteläckra färger du visar här! Den där pudrade var hur fin som helst!

  Tack för visningen!
  Kram
  Lisa

  SvaraRadera
 2. När julen är slut så hugger jag av mina stjärnor jäms med fotknölarna, har is i magen en månad och sedan kommer de igen med vackert mörkgröna blad. Till sommaren åker de ut på balkongen och har jag tur blommar de om...

  Tack för fina bilder!

  SvaraRadera
 3. Fina bilder du har tagit. Jag gillar de rosa faktiskt. Den första du visar är ju urtjusig tycker jag. Det var en anna jag hade förra året. Fast jag brukar aldirg ha julstjärnor bara när jag får. Kommer inte ihåg hur det var med djurförsök ang dessa minns du?
  Vita kommer på första plats och det finns så många att välja på.
  nej jag blir inte trött men om du hade tagit alla så hade jag nog blivit det.
  ha en skön kväll
  annika

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...