fredag 14 januari 2011

Ett mysterium har fått sin lösning

Så här såg vår villatomt ut när vi flyttade in. Gräsmatta med spridda äppelträd, diverse buskar och ett par igenvuxna rabatter med perenner och fleråriga grönsaker (rabarber, pepparrot, jordärtskocka). Till höger och till vänster om tomten, ovanför och nedanför, ligger liknande små tomter med hus. Det är flera kvarter av tomter och hus, ända tills samhället tar slut.
Ser ni den röda pilen i bilden ovanför? Där stod jag och fotade bilden ni ser nedanför. Jag fotar varenda gång jag rensat en bit av den långa grusgången. Jag vet inte riktigt varför jag fotar, kanske för att påminna mig själv om hur snyggt det blir när det är gjort.
Jag avskyr nämligen att skyffla grus. Marken är som betong och den lilla uppskyfflade bit ni ser på bilden nedan höll jag på med en hel, lång dag. Maken vägrar. Ska det bli gjort så måste jag göra det.

Om ni tittar på den tecknade bilden överst igen så ser ni att det är förhållandevis mycket grus på en så liten tomt. Om jag skulle hålla hela den tre meter breda grusgången ned till vedboden ogräsfri så skulle jag inte ha tid att göra något annat alls i min trädgård. Därför så bestämde jag redan andra sommaren att lämna den åt sitt öde. Jag rensar bara ytan runt huset en eller två gånger per år. Grusautostradan som skär genom tomten har fått förvandlas till gräsmatta, av sig själv.

Skyffla grusgång i Photoshop kan man ju däremot göra (nedan).
Så här är det tänkt att se ut. Av den som anlade en gång i tiden. Och förr all del, jag får väl tillstå att jag också tycker att det ser rätt tjusigt ut. Men... det är en sak som vi bara inte får att gå ihop... varför vill man ha en tre meter bred grusgång i en liten villaträdgård? Vilken är poängen? Vedbod ligger där nere i hörnet nu, och säkert låg utedasset där en gång i tiden också. Skulle det inte räcka med en 1 meter bred grusgång?

Var finns det egentligen tre meter breda grusgångar? På kyrkogårdar...

I visningsträdgårdar...
På gårdar och gods...
Vad har den att göra hemma hos mig?

Svaret fick jag en dag när jag tittade på en websida som innehåller en del samlade vykort från vårt samhälle. Jag har tittat på dem flera gånger förut, speciellt de tre bilder där man kan skymta vårt hus. På det äldsta vykortet, från början av trettiotalet, ser man att vår gata då var den sista gatan i "stadskärnan". Mot väster och norr var det åkermark fortfarande. Och plötsligt såg jag, på det suddiga, svart-vita flygfotot, att det inte alls bara var åker direkt nedanför vår tomt, som jag förut trott, utan det låg ju en väg där också...

Jag har alltså äntligen fått förklaringen till den överdimensionerade grusgången. Den var en genomfart till åkern.

Nu kan man ju undra hur man kan vara så blind (dum) att man inte listat ut det tidigare. Den enda förklaring jag har är att alla tomter som nu ligger där det tidigare var åker, har hus som bytt ägare tio-tjugo gånger sedan de byggdes. Folk har pysslat med sina trädgårdar (helt plana gräsmattor och välplacerade blomrabatter), så det finns inte ett spår, inte ett enda tecken på att det någon gång varit något annat än villatomter på marken. Medan vårt hus hade haft samma ägare i 60-70 år när vi köpte det. Vår tomt är som någon orörd tidskapsel. Allt runtomkring den har förändrats, men inte den...
En annan sak som fick sin förklaring är varför den nedersta delen av vår tomt slutar med en brant, de sista 150 centimetrarna sluttar 70 centimeter ner mot grannens tomt. Vilket känns helt logiskt när man betänker att det legat en väg nedanför från början.

Mysteriet har alltså fått sin lösning. Men vad jag ska göra med grusgången har jag trots det fortfarande inte bestämt. Det bär mig lite emot att planera bort den helt. Anledningen att vi fastnade för just det här huset var att allt var så orört, ska jag då verkligen sätta igång att modernisera bort alla spår av det som en gång var?
En idé jag lekt med i tankarna ända sedan vi flyttade in är att på något sätt utnyttja grusgången till att förstärka perspektivet i trädgården. Nu använde jag återigen igen Photoshop för att testa hur det skulle kunna bli. Jag låter grusgången fortsätta över halva tomten, men låter den smalna av ner mot vedboden...

Ser man det ovanifrån ser det helknasigt ut, men det är ju inte från ovan jag betraktar min trädgård, utan från marken...
Slutresultatet beror förstås på vad som hamnar runtomkring. Jag skulle till exempel gärna vilja ha en pergola. Om den placerades över grusgången, och även den byggdes en aning avsmalnande, skulle man förmodligen kunna få en rätt häftig effekt.
Mycket att fundera på är det...

*
Den här veckan har jag varit på bloggträff hemma hos Laila med Fagerdala Trädgård. Tack snälla du för en fantastisk måltid! Otroligt trevligt att träffa andra bloggare "live" också. Man saknar ju inte samtalsämnen direkt. :-)
Min man frågade mig efteråt om det hade blivit mycket trädgårdsprat. Mitt svar blev, efter en stunds betänketid: Nja, vi pratade om kameror, hårddiskar, minnen och I-pod.
Marie, Monica, Mia och Eva Linnea - det var superkul att träffa er!

19 kommentarer:

 1. Det var tur, att du själv kom på lösningen på mysteriet, det hade jag aldrig kunnat gissa!
  Pergola låter ju helt rätt! Skulle själv vilja ha en sådan, men var? Det finns inte bra plats för det. Mycket jobb med gången - du får nog ta och lära mannen Photoshop, det verkar enklast!! ;-)
  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Intressant läsning om grusgångar och er tomt! Spännande att det var helt ursprunglig när ni köpte den! Bättre det än att en massa märkliga växter, buskar och träd har planterats i efterhand.
  Jo, jag känner problemt med grusgångar - inte kul att skyffla ogräs. Min lilla gård framför torpet har blivit betydligt mindre med åren men det är helt OK.
  Spännande med en pergola! Jag har även lekt med den tanken på torpet också, och hur jag skulle göra den delen av grädmattan som är helt plan och lite ointressant, lite mera spännande....!
  Visst är det kul att tänka lite trädgård i trista januari..?:)!
  Kul också med bloggträff där man har gemensamma intressen, även om det råkar handla om det tekniska..!
  Ha en fin helg!
  Lisa

  SvaraRadera
 3. Mycket att fundera på! Ja, jag hoppas att det aldrig tar slut. Varför har man annars trädgård? Det var som sagt jättekul att ses irl.
  En skön helg önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
 4. Hej
  En grusväg till åkern där ser man vad spännande det är med äldre tomter. Tre meter är väl att ta i hela vägen och iden med pergola och avsmalnande mot vedboden låter snyggt och möjligt genomför bart.
  Intressant att få tag i gamla bilder över *erat* samhälle.
  Tack det samma det var roligt att träffas igen och vilken god soppa Laila bjöd på-
  Kramar:)

  SvaraRadera
 5. Hade det inte varit för träffen hos Laila, så hade jag kanske inte hittat hit. Trevligt både hitta hit och att träffas...

  Mia & lilleman

  SvaraRadera
 6. Mia:
  Nu undrar du allt varför inte Du ligger med i inlägget, och se det gör jag också! Ska genast ändra i texten.
  Lilleman var en riktig flirtis - han kommer nog att bli livsfarlig när han växer upp. ;-)
  /iet

  SvaraRadera
 7. Spännande trädgårdsgåta och efterföljande fundering och planering:)

  Ha en fin helg,
  Rebecca

  SvaraRadera
 8. Intressant att läsa och titta och tänka.
  Jag har mycket gångar hos mig men de är smala.
  Sedan har jag köpt mig ogräshacka på hjul som fixar gångarna på 2timmar vilket tog 2 dagar innan. Den är super bra och super ful.
  Kul med bloggträffen... hör sorlet liksom.
  Ha en skön helg
  Kanske vi ses nästa vecka???eller?
  Det är väl något typ boksläpp på Ulrisdal.
  Vi borde kanske träffas och prata ideer.
  Här har det varit lite svårt att tänka på det för jag har haft så mycket att göra.
  Får väl säga ha en skön helg en gång till.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 9. Annika:
  Jag var tvungen att slå upp hjulhacka, har aldrig hört talas om en sådan. Jag tror inte att en sån skulle hjälpa, eller underlätta, det minsta hos mig. När jag säger att jorden är som betong så menar jag det bokstavligen. Inte överallt, men på åtskilliga kvadratmeter. Där går jorden inte ens att luckra tillfredsställande med morakniv. (Vinner jag på lotto någon gång ska jag göra om grusgången från grunden.) (Korrigering: Vinner jag på lotto ska jag HYRA någon som får göra om den åt mig! ;-))

  Är inte bjuden till något boksläpp på Ulriksdal, men det blir säkert kul i den miljön. Hmm... är det i deras nya lokal förresten..? Hoppas att du rapporterar på bloggen!
  Hur länge blir du uppe här?
  /iet

  SvaraRadera
 10. Kul att läsa om hur tomten är och varit. Sånt tycker jag är kul, första åren ägnade jag massor av tid åt att försöka kartlägga hur trädgården varit här, men det är väldigt lite kvar, tyvärr, trots att det varit träd, gärdsgårdar och gångar.
  Låter jobbigt med betongjord, hoppas du vinner på lotto så någon annan kan få nöjet att ta bort gången -:)
  Spadarna i förra inlägget var fina, de kunde verkligen platsa i någon offentlig miljö.
  Rutan med ostindiamönstret tror jag att jag har kvar, gör bara ett ex av varje, vi kanske kan byta något någon gång. kram Sophia

  SvaraRadera
 11. Glömde svara på det där med fröerna och sådd, nej jag har inte sått, men ska så chili, har ett takfönster på en "terass" i köket, där är varmt, annars är här också hopplöst kallt./Sophia

  SvaraRadera
 12. Så roligt att ha en historia bakom sin trädgård. Det ser riktigt spännande ut med avsmalnande gång. Lite synd att huset längst bort gör att man ser det verkliga avståndet annars hade man fått intryck av en 'oändlig' gång.
  Ha en fin helg

  SvaraRadera
 13. Så spännande! Undrar så smått hur du bär dig åt för att åstadkomma dessa fiktiva bilder i photoshop?
  Det var så roligt att ni ville komma! Det måste bli en vana...
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 14. Jo, du verkar ju ha lie att tänka ut ...En pergola över grusgången (låter så härligt när man går på grus tycker jag :) skulle i alla fall jag fundera skarpt på...
  Tjingeling

  SvaraRadera
 15. Lotta:
  Ja, visst skulle man ha en sån där osynlighetsmantel som Harry Potter har och slänga över grannhuset? ;-)

  Laila:
  Klonstämpeln i Photoshop.
  Annars brukar man säga "låt det inte bli en vana". Men nog låter det trevligare med "det måste bli en vana". :-)

  Monica:
  Tänk, jag samlar ju på saker att sätta på grusets pluskonto (en sorgligt kort lista) men ljudet av grus står ännu inte där. Du har ju så rätt! Ljudet av grus hör verkligen hemma i en gammeldags trädgård! (Överhuvudtaget så tänker man kanske inte så mycket på ljuden man skapar, och hur de påverkar...)

  Sophia:
  Jag ska trotsa kylan och draget och så kronärtskockor idag. Jag SKA få dem att gro, och jag SKA få dem att växa utan att bli skrangliga tills jag kan plantera ut dem. Ska, ska, ska!

  /iet

  SvaraRadera
 16. Kul med lite "trädgårdsarkeologi"! Vi har också mycket singelgångar och det är inte det roligaste. Ibland undrar man hur gräset kan växa i gången, när den är som betong. Men gräs kan det mesta, så länge det inte behöver stå i gräsmattan...
  Kram Ester

  SvaraRadera
 17. Men oj ! Ja photoshop är bra att ha ibland!
  Det är ett gediget arbete att hålla den gången snygg och gräsfri!!!!
  Linda

  SvaraRadera
 18. Trädgården ska vara lättskött, inget plågoris, det finns så många i livet ändå. Annars gillar jag grusgångar, det ser prydligt ut, inte lika stelt som plattor.

  SvaraRadera
 19. Hej! Jag hittade dig via en kommentar på Miras mirakel. Kul sida du har. Jag är bokbindare och ska komma ihåg att du vill formge klichéer till bokframsidor. Jag håller ögonen och öronen öppna för eventuella uppdrag åt det hållet
  Vi bygger för övrigt grusgångar och blomster-rabatter överallt i vår trädgård. Stenar forslas hit stora och små, för hand eller med lastbil, eller grävs upp och flyttas hit av gatuarbetare, som jag råkar passera. Min man fick gå till läkare för han trodde sig ha fått halsproblem, vilket visade sig vara överansträngda halsmuskler, pga det myckna grusgångsgrävandet i trädgården.
  Photoshop, är inte helt fel och kul att du fick svar på dina frågor kring grusgången och att du delade med dig av dem för alla läsare.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...