torsdag 28 januari 2010

Första laddningen har kommit med posten

Jag tyckte att jag var så duktig, jag strök två tredjedelar av allt jag kryssat för i katalogen. Men trots att jag hade tagit bort de som måste sås väldigt tidigt, de som inte klarar av att stå utan tillsyn då och då, och alla perenner, så blev det ändå ett helt kuvert fullt som kom i brevlådan i går.


Det blev en hel del grönsaker, vintersquash, majrova, rödbeta, bönor, och blommor till grönsakslandet som ringblomma och pappersblomster. Och så en del ettåringar som utfyllnad till mina nya rabatter där perennerna ännu inte brett ut sig.

Jag ska visa två ettåringar jag hade förra året som det blir repris av denna säsong.
Först ut är rudbeckian 'Chocolate Orange'. Helt underbar! Jag tror inte det finns någon annan sommarblomma som är lika tacksam som rudbeckia. Lättodlad, blommar länge, länge.


Den andra favoriten är den småblommande zinnia tenuifolia 'Red Spider'. Den såg inte så mycket ut under högsommaren men attan vad den kom på sensommaren/hösten.


Rätt placerad kommer Red Spider att bli en pärla, och jag vet precis var jag ska plantera den; som utfyllnad i gräsrabatten under utbyggnad. Den kommer att göra sig perfekt när den växer genom gräsen. (Jag vet - för jag gick och plockade av blommor förra sommaren och stoppade ner bland gräsen för att testa.)


Nu väntar jag bara ett kuvert från Konässörsklubben också. Där beställde jag fröer till några buskar/träd. Helt galet egentligen, eftersom jag borde köpa så stora träd och buskar jag bara har råd med nu när jag håller på att bygga upp någon form av struktur i trädgården. Men jag har aldrig provat mig på att fröså buskar eller träd förut, och nån gång ska väl vara den första?


Frön till Rudbeckia 'Chocolate Orange' hittar man hos Mr. Fothergill's . Lord Nelson har en liknande färgvariant de kallar 'Moreno'. Zinnia tenuifolia 'Red Spider' finns bl.a. hos Impecta.

10 kommentarer:

 1. Jag gjorde första fröbeställningen igår. Nu kan man bara inte hålla sig längre!
  Eva

  SvaraRadera
 2. Jisses du, så spännande och vilka våraningar man får bara av att se fröpåsarna!!!

  Vilka fina tips du ger dessutom! Rubeckian där borde jag satsa på, samt några nävor och så ringlbommor - det var längesen.

  Vet du att jag har en tygpåse med rödbetsfrön från....ja, säkert är de från 40-talet...! Ha-ha! Jag ska kolla om det är liv i dem i sommar! Där min pappa bodde hade varit trädgårdsmästeri tidigare, så där fanns en del som han sparat.
  Åh, nu fick jag en väldans trädgårdslängtan och här - det tackar man för!
  Sköt om dej i snöyran!
  Lisa

  SvaraRadera
 3. go kväll kära lilla iann..:)
  vad härligt att se:D dina fröer har kommit.. kan tänka mig glädjen börjar spira..
  tänk* vi borde samla frö på hösten å byta me varandra.. vore inte det bra?.. frö är ju lätta så portot blir ju inte så dyrt heller.

  tack för du gillade haren:) mjäee jag har inte de rätta färgerna till att virka en mops.. men.. det kommer nog..
  ja det var väldigt roligt att få beställning på halslänk.. jag virkar den saaakta så den vara länge:)
  jo groddarna gör jag i stor glaskruka å häller på vatten.. som jag häller av..enklast me handen.. så sköljer jag dom varje dag.så.. inga krussiduller.. utan..enklast möjliga.. det funkar..:)
  stor kram

  SvaraRadera
 4. Eva:
  Ska bli kul att se vad det är för spännande saker du kommer att peta ner i jorden...

  Lisas torp:
  Rudbeckior finns det så många olika att du säkert hittar någon som passar hos dig. De är snälla. Jag gillar snälla blommor. :-)

  Oj, så gamla frön? Ja vem vet vad som kan gro. Om du sätter på dig någon av dina vackra gamla hattar och sätter dig och väntar vid landet så gror säkert nya tankar iallafall. ;-)

  Gullehexan:
  Ja visst borde vi byta frön med varandra, absolut. Jag mejlar dig!

  /IET

  SvaraRadera
 5. Hjälp här får man vår abstinens! Fröpåsar är ju som droger man blir pirrig i hela kroppen och alldeles lyrisk. Men jag har lovat mig själv att INTE fröså i år. (hur nu det ska gå till vet jag inte själv).
  gillar verkligen den där rudbeckian.
  red spider i gräset blir nog jätte läckert.
  O jag måste nog åka till någon handelsträdgård för det riktigt kliar i fingrarna efter vårlökar och kvistar, har visserligen blå och vit pärlhyacint hemma som jag mer en gärna sitter och tittar på.
  From idag struntar jag i att man inte får mata fåglar på balkongen. Det är ju så svårt för dom nu så det hänger både äpplen och nötter samt hampafrön ute på balkongen.
  Ha en härlig helg Marie:)

  SvaraRadera
 6. Jag har lovat att inte ha så många fröer i år då jag gjorde så mycket jobb till Nelson då jag sådde allt kändes det som.
  I år blir sådd-jobb igen så nu måste jag också beställa fröer.
  Rent privat blir det iallafall luktärtor och mangold.
  Lycka till med alla din fröer.
  Kram
  annika

  SvaraRadera
 7. Ops ja då missar du något helt klart när du inte gillar deg under naglarna (fast det gör inte jag heller, men jag kan ju ha det under den tid det tar att knåda och banka, sen ska det bort fort degen alltså.)
  Ja det måste vara något med jäsningen som blir annorlunda när man gör det förhand kontra degvisp (har aldrig provat bakmaskin) utan jag har en liten fjuttig elvisp som tar max 6 dl vätska vilket inte är mycket att hurra för när man i bland har så ont i axlar och handleder att man knappt kan lyfta en stekpanna me båda händerna. ojoj vad det blev gnälligt här.
  Dom där chokladcupcakes är FARLIGA bara så att du vet.
  Hoppas du har en skön helg:)

  SvaraRadera
 8. Grattis till frölyckan i posten! Det kliar i fingrarna att sätta igång nu. Jag har sått gullregn till en "gullregnsgång" och även om det nog dröjer innan de blommar, växer de snabbare än man tror.
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 9. Halloj
  Jag har en utmaning till dig på min blogg i fall du vill. Det är en citat/ordspråks stafett, lite kul tyckte jag.
  Nu har jag äntligen förstått det du skrev en gång på din blogg att Ulriksdals slottsträdgård har så gott kaffebröd och goda mackor. Verkligen mums. Har annars alltid lyckats kom (Har ej varit där någon helg förrut) när allt är länsat och någon torr småfralla med ost har legat där tillsammand med i bästa fall en cocosboll.
  Men i lördags jisses jag kunde inte välja så det blev en smörgås.
  Kramar Marie:)

  SvaraRadera
 10. Tack för vårkänningen när jag såg alla dina fröpåsar. Nästa vecka ska jag börja beställa.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...