onsdag 13 januari 2010

Goda föresatser

Ja jisses, det behövdes visst att nötterna skulle bli uppätna och hyacinterna sluta blomma innan jag kom igång på allvar med att tänka nytt år. Nu halvvägs in i januari är jag äntligen laddad och till brädden fylld av goda föresatser.


1. Blommor för snitt vill jag ha i min trädgård! Perenner eller sommarblommor spelar ingen roll, men jag önskar mig att klippa av från tidig vår till sen höst. Så i år ska jag så och plantera för fägring i vas.

2. Grönsakslandet ska förstoras en aning och även där ska det finnas plats för blommor att klippa av. Favoriter ihop med grönsaker är liten tagetes Tagetes tenuifolia, ringblomma Calendula officinalis (kanske 'Indian Prince') och dahlia. Jungfrun i det gröna var så fin ihop med den röda plocksallaten förra året så det blir nog en repris på den med.

3. Jag ska INTE så så mycket i år. Jag sår alltid för mycket, mer än vad jag egentligen har plats för. I år ska jag vara genomtänkt, välplanerad och realistisk. (Okey... jag tror inte på det ens själv, men försöka kan man ju.)

4. Grönsakslandet igen... Det ska göras klart. Grönsakslandet har jag placerat där trädgårdens igenvuxna gamla perennrabatt fanns, och jag hann inte med att gräva upp riktigt allt förra sommaren. Där är bland annat ett enormt bestånd av iris som jag vill ta till vara och en fin gammal sort jordärtskocka som ska flyttas. Landet ska bli brädkantat, upphöjt och jordförbättrat. Och så måste jag göra det så stort att jag får plats med fler sorters squash. 'Blue Hubbard' och 'Chirimen' till exempel.

5. Buskar och träd har prioritet i år också. Struktur. Omväxlande storlekar, färger och vackert varje årstid är vad jag tänker mig. Och det är inte helt enkelt i en så liten trädgård som vår. Jag letar bland utbudet smått och mellan men det är svårt när man egentligen vill plantera en ekdunge, ett hasselsnår och en valnötslund. Nå... nån utmaning ska det väl vara.

6. Fortsätta att ta sticklingar från kryddörter som lavendel och åbrodd i gamla trädgården. Dem kan man aldrig få för många av.

7. Flytta ett par humleplantor till nya trädgården. Och då blir vi också tvungna att göra någon form av klätterställning/portal/pergola nere vid vedboden. En portal som leder till den...

8. Gula trädgården! Jo, jag ska fortsätta med min gula hörna. Nu har jag till och med börjat tänka gula buskar, som t.ex Blåsärt Colutea arborescens. Den tänker jag mig skulle passa fint ihop med falurött, humle och rudbeckior.

Nu ska jag printa ut min lilla sammanställning och sätta upp på köksväggen och försöka hålla mig till den. Behålla fokus tror jag det kallas.
*
Idag är det tjugondagknut och granen ska ut. Jag sparar min gran till sommaren då den får agera klätterställning för luktärter eller bönor. Men jag är lite nyfiken på vad Ni gör med era granar? Är det någon som har andra bra återvinningstips?

10 kommentarer:

 1. Roliga projekt för det nya året!

  Återvinningen av min julgran tar min lilla hästflock mer än gärna hand om. När de har fått gå loss på granen ett par dagar är det i princip bara stammen kvar. Humlestör kanske?:)

  SvaraRadera
 2. Hej och godfortsättning.
  Vilka bra planer du har!
  Så inspirerande du teckningar..
  Tycker du skall teckna ett kort där det står inte så många fröer i år...det skulle du kunna skicka till varende trädgårdsbloggare tror jag. Kolla på min sida och minalöften.
  Idag längtade jag till trädgårdsmässan.
  Den där sorter jordärtskocker låter spännande.
  Jag skall odla sommarblommor i hela grönsakslandet iår och ha till buketter precis som du...
  Ser framemot att ses igen
  Annika

  SvaraRadera
 3. Spirande grönt:
  Aha.. så hästarna äter barr? Det försöker mina katter göra också, när de tror att jag inte ser.
  Humlestör är en bra idé. :-)

  Annika:
  Jodå, jag läste dina nyårslöften. :-)
  Varför är vi så så-positiva jämt? Men nu sitter jag och stryker i frölistan med fast sinne. Ganska fast iallafall. ...typ... *suck*
  (Men sommarblommor blir det! :-))
  /IET

  SvaraRadera
 4. Jag brukar också så alldeles för mycket. Hundratals lejongap satt jag med förra våren och fick inte plats för alla. Och tobaksplantor. Holy Smoke.

  Jaja. Det får bli tagetesbollar i år. Vi har ingen bra trädgårdsjord så alla mina bolmster hamnar i krukor...

  SvaraRadera
 5. Mira:
  Tagetes är fint och lättskött. Och så luktar den så gott också. (Jo, jag tycker det!) Jag ska så den vita, höga i år, 'Vanilla'.
  Du, vi får byta plantor med varandra om vi får överskott i år!
  /IET

  SvaraRadera
 6. Härligt med trädgårdsplaner & drömmar, må de gå i uppfyllelse! :o)
  Ha en fin helg,
  lydia

  SvaraRadera
 7. Oj, du har då verkligen koll på ALLT verkar det som! Jisses du, och valnötslund? Kan man ha det på våra breddgrader? Så spännande det låter! Härlig bild på det hela att sätta upp! Ja, visst är det härligt att trädgårdsdrömma såhär års.
  Lycka till
  LIsa

  SvaraRadera
 8. Hej igen!
  Du behöver inte vara orolig för att den tar över. Eva R har en del som spridit sig men jag hade en som kom av sig själv.
  Möjligt här nere i Skåne om det är en gynnsamm vinter.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 9. Vilken underbar planering för det nya odlingsåret. Skulle också vilja ha en rabatt för snitt blommor men på balkongen nja det blir nog inget av med det.
  Nej det är nog inte riktigt realistiskt att tro att man ska förså måttligt, men man kanske kan minska på det lite iaf.
  Blue Hubbard som är både så god och fin att odla det kommer att bli kanon ditt grönsaksland.
  Så fint med någon form av portal med humle oh vad härligt.
  Ha det gott Marie:)

  SvaraRadera
 10. Här är det också Det goda Föresatsernas år som startat *gapskratt*. Planerna är många o här fick jag ännu mer inspiration ;).

  Får väl ta en fika med dig o få lite mer inputs :).

  Kram

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...