måndag 29 mars 2010

Black Barlow och hennes avfälling

Jag hittade de här snapshotsen från i juni förra året i min dagboks-mapp. Det är aklejan Black Barlow som växer i mitt kryddland sedan många år.Hon har varit vacker där. Omkring henne har det vuxit gulbladig oregano, hybrid-oregano och jättedaggkåpa. De senaste åren (sedan sorken tog över) har hon mest haft vitplister vid sina fötter (vilket man kan ana på bilden ovan).

Nåväl... förra sommaren hittade jag några självsådda plantor som jag inte sett förut. Två, tre stycken var det om jag minns rätt. De växte alla vid den svarta damens närhet, och jag antar att det är hon som gett upphov till dem.
Jag blev väldigt, väldigt förtjust i den här klematis-blommande varianten.


Större än Barlow, inte alls fylld som Barlow, och en ljusare och mer klarblå färg än Black Barlow.
Men precis som Barlow helt utan sporrar.


Jag satte förstås några snören kring de här stjälkarna så att jag skulle minnas var (bland alla aklejor) den fanns efter att den blommat över. Men när jag skulle gräva upp och flytta den från allt plister- och nässelelände så var snörena borta. Säkert fåglar som tyckt att de varit roliga att sitta och pilla med. Men vilken tur att jag hittade bilderna. Nu kommer jag att komma ihåg att inte rensa bort alla aklejor som sitter "fel". De här vill jag absolut ha kvar.

10 kommentarer:

 1. Hej du, vilken fin avkomma det blev av Nora, blev dom andra plantorna likadanna. Jag har krafsat bort snön i en hörna av rabatten så att en får se lite snödroppar i allafall. Kram Katarina.

  SvaraRadera
 2. Meh, aaa!!! Klematisblommade aklejor, finns det ens, jag blir galet avis:) Har du frö? Inte för att jag vet hur man lyckas med akleja men om inte annat kan du skicka allt bortrens till Sävedalen;) I mean it!
  /U

  SvaraRadera
 3. Hönemor:
  Jag tror det var minst två plantor, i samma färg dessutom.
  Vilken tur du har som kan få fram snödroppar redan. Jag har snö i vår norr trädgård fortfarande. Och i den nya trädgården har jag inga snödroppar. (Men ska försöka ändra på det.)

  Utblickaren:
  Det finns frö att köpa till klematisblommande akleja... Rosa och vita har jag sett. Men jag kommer inte ihåg vilket företag det var. Men visst ska jag försöka ta frö åt dig! Fast jag vet ju inte vad du kan få, om det blir några fler av samma menar jag.
  (Bara nu inte sorken tagit de här under vintern... *gulp*)
  Kul att du gillar den! :-)

  /IET

  SvaraRadera
 4. Jag har också haft såna klematisblommande aklejor både i mörkt lila och i rosa. Jag tyckte så mycket om dom, men tyvärr är de borta nu. De växte och fröade av sig i 3 år här.
  Ha en härlig påsk
  Carina

  SvaraRadera
 5. Klematisblommande aklejor?! Här får man lära sej! Hade ingen aning om att det fanns såna! Så vacker den är och den mörka akleja också! Vilka skönheter! Något jag tacksamt lägger på minnet nu!

  Lisa

  SvaraRadera
 6. Trädgårdsdrömmar:
  Undrar om de brukar vara kortlivade? Jag blir inte riktigt klok på aklejor generellt. Vissa står kvar på samma ställe i tiotals år, andra försvinner ganska snart. Hmm...
  Önskar även Dig en riktigt, riktigt härlig påskhelg!

  Lisas:
  Jodå... Antar att man skulle kunna börja samla även på aklejor. Om man ville. :-)

  /IET

  SvaraRadera
 7. Är väldigt svag för aklejor i allmänhet. Dina klematisblommande var ju hur härliga som helst!

  Rebecca

  SvaraRadera
 8. Älskar aklejor! Aquilegia...

  SvaraRadera
 9. Håller med, aklejor har något visst. Och verkar ha fångat människor långt bak i tid. En riktig trivselväxt.
  /IET

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...