fredag 30 juli 2010

Uppåttjack, felköp och tillfälligheter

Dagens humörhöjare; tårta med hallon och röda vinbär.


Förra årets felköp; Echinacea 'Sundown'. Jag har inte mycket färg i min trädgård. Och jag har väldigt få saker som blommar hög/sensommar. Så i augusti förra året inhandlades denna solhatt för att ändra på det. Och visst, jag tycker fortfarande att den är både söt och vacker, och det är en intressant färg på blommorna, men den passar inte in någonstans, hos mig.


Ett Tillfällighetsland - det har vi väl alla? Det där stället där man sätter ner sånt som man inte vet var man ska göra av. Impulsköpen, plantorna som blev över, saker man delat. Så här ser det ut vid stugan:

Egentligen ska det bara växa gräs och bambu i den här lilla rundeln, men det fanns ju lite bar jord över eftersom gräsen var små ännu, och nu växer här allt möjligt. Inte särskilt diskreta stockrosor tillexempel. Och ett par självuppdragna nävor (vars frö jag knyckte hemma hos Allt om Trädgårds förra chefredaktör Bettan Andersson), höstanemon, fel-solhatten, primula och gräset 'Karl Foerster' som jag köpte som liten, liten planta i en privatträdgård förra sommaren (vuxit rätt bra på ett år - tycker ni inte?). En doftschersmin och sommarrudbeckior som nog inte hinner gå i blom. Pärlhavre växer här också, och på försommaren blommade violkungsljus och i våras flocktulpaner. Allt i en rundel som mäter 120 cm tvärs över.
Måste förstora nu. Jag behöver plats för mer tillfälligheter.

Ser ni bambun nere i vänstra hörnet? Den står tredje sommaren nu och är märkt Bergbambu 'Jumbo', 2-3 m. Den är fortfarande 50-60 cm hög precis som när jag köpte den. Är det någon mer än jag som tror att plantan är felmärkt? Den får nya grenar, växer på bredden alltså, men inte ett dugg på höjden.

9 kommentarer:

 1. Älskar bilden på dig.
  Jo den är ju fin men som du säger kanske svår att passa in. Sniglarna mina tycker lika mycket om rubeckior som jag gillar tårta.
  Så sugen jag blev..
  Ha en skön helg
  Annika

  SvaraRadera
 2. Natti!
  Mja...Rudbeckian var kanske lite malplacé...Däremot gillade jag stockrosorna.
  Ha det gott!
  (Gott, gottigott med tårtan dessutom...)
  hälsn
  annA

  SvaraRadera
 3. Tårtan ser frestande god ut..
  Visst blir det konstigt i bland och det är svårt att veta var man ska placera vissa växter.
  Bambun kanske är felmärkt, men jag har två bambu plantor som ska vara samma sort som din, de har växt LÅNGSAMT, nu efter 5 år börjar de ta fart, efter trägen vattning.
  ha en skön helg!

  SvaraRadera
 4. Vilken go tårta du gjort! Det blir ju extra vackert att kombinera röda vinbär och hallon.
  Ibland upplever jag hela trädgården som ett enda tillfällighetsland och jag gräver upp och flyttar om. Sen kan något som placerats tillfälligt någonstans bara smälta in. Undra vad som har hänt då?
  /U

  SvaraRadera
 5. Sophia:
  Det var roligt att höra om din bambu. Iofs så gör det inte så mycket om det skulle vara en lågvuxen en, men det skulle vara bra att veta om det innan den etablerat sig, eftersom de är så infernaliskt (omöjliga) att flytta.
  Det som gör att jag undrar är att jag har två till av samma (?) sort, och de beter sig mer som jag är van att bergbambun Jumbon brukar bete sig. De är fortfarande låga, men de skjuter enstaka längre spjut, man ser att de FÖRSÖKER att bli höga.
  De klarade förresten vintern väldigt dåligt, fick i princip starta om nerifrån. Medan denna låga, bulliga var hur fin som helst när snötäcket försvann. Mycket märkligt.
  Hur klarade dina vintern??

  /IET

  SvaraRadera
 6. Utblickaren:
  Då har farbror trädgårdsguden haft förbarmande med oss och vattnat våra sinnen så att vi ser skönheten som den är och inte hakar upp oss på detaljer. Eller nåt sånt. ;-)

  /IET

  SvaraRadera
 7. Har också ett hörn av trädgården som jag kallar Undantaget. Rabatten har en tendens att svälla, precis som hos dig. Man är väl för kräsen...
  Bra att veta att bergbambu jumbo kan bete sig lite hur som helst. Hade tänkt satsa på ett rejält stånd men om det blir lite mjäkigt måste jag tänka om. Var köpte du din planta?

  SvaraRadera
 8. Vad härliga sorter du har i den *planerings rabatt*. Ja rudbeckian är fin men jag kan förstå att hon inte är så lätt placerad så sätt henne i en stor kruka så kan du bära runt henne där hon för tillfället gör sig bäst.
  Åh tårta och inte vilken tårta som helst utan en som ser jätte god ut, MUMS.
  Mhm bambun ser mer ut som en dvärgbambu.
  Stockrosorna du har går inte av för hackor stiliga och rejäla och dom syns. Det gillar jag.
  Kramar:O)

  SvaraRadera
 9. Laila:
  Hornbach. Kan nog vara en idé att kolla namnlapparna två gånger.

  Marie:
  Äh, hon sitter redan fast förankrad i Tillfälligheten, och där får hon sitta tillsvidare. (Däremot bär jag omkring på min lilla valnöt i kruka. Tala om svårigheter att välja plats för den på den här lilla tomten.) (Men jag lutar åt avskiljare mot öde brandtomten.)

  Stockrosorna får nio av tio möjliga poäng på wow!faktorskalan. De är enorma, och jag börjar känna mig som en riktig romantiker. ;-)

  /IET

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...