onsdag 9 februari 2011

Hoppas på bättre såjord i år.

Idag kom den första laddningen med frön på posten men det var mest tvååringar och perenner. Inget att stoppa i byttorna än. Däremot så hittade jag de tomater jag vill ha i år bland mina gamla fröer, så de har jag sått. Kronärtskockor sådde jag för ett par veckor sedan och de växer på fint. Jag ställde dem under tillskottsbelysning nu ikväll.
Till min skuggiga hörna

I år tänker jag helt nobba två av de stora matvaruhuskedjornas såjordar. Jag har använt dem två år i rad och usch vad de har varit dåliga. Först trodde jag att det var dålig jord bara i den påsen jag råkade köpa, för nästan ingenting grodde, och det som grodde växte inte. Nästa vända trodde jag att det var för kallt hemma hos mig, för mörkt, för dragit, för... Men efter att ha läst Allt om Trädgårds jordtest i nya numret (3/11) så inser jag att det verkligen är enorm skillnad även på såjordar och att det inte är mitt fel att det gått så dåligt med sådden de senaste åren. Frön är ju inte direkt billiga heller, åtminstone inte när man drar upp det mesta själv och också är intresserad av lite ovanliga sorter. Jag blir nästan lite arg när jag tänker på hur många kronor jag lagt ut helt i onödan på frön som aldrig blivit något bara för att jorden varit värdelös.

Så ett tips till alla som sår själva; läs jordtestet i Allt om Trädgård, se det som en tankeställare, och nobba sen de jordar som Du inte är nöjd med!

Uppdatering 2011 02 10
Jag kan lika gärna göra en lista på bra och hemmatestade såjordar. Vill ni bidra med egna erfarenheter så lämna en kommentar till det här inlägget eller skicka ett mejl till mig.
Namnet på jorden och om ni vill gärna en kommentar om vad ni sått.

Bra såjordar:
- Emmaljunga såjord
Tips från Marie till Stockholmare: Dessa två firmor i södra och östra delen av Stockholm skall enligt Emmaljunga jord sälja deras jord. Stuvsta Trädgård i Huddinge, tel. 08-7110313. Trädgårdstjänst i Tyresö kan även var ett alternativ. Tel. 08-7120791.

-Weibulls såjord

-Hasselfors S-jord. (Blåvita påsen med älgen på.)

Jag hittade ett - som jag tycker - intressant inlägg hos Åke Truedsson som handlar just om problemen med både jordar och näringsämnen. Inlägget finner ni här. (Funkar inte länken så stäng fönstret och försök igen.)

20 kommentarer:

 1. Måste införskaffa senaste numret. Gissa om jag är avis över dina härliga skisser här nedanför. Man får verkligen en bild över hur det ser ut o kommer att se ut. Önskar så att jag hade lite av denna talang o kunde skissa upp vår tomt.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Ska läsa! I bland har jag blandat själv, har gett bra resultat, men de färdiga känns som lotteri.
  Jo här är ljust nu, men vi ska visst få en ny period med kyla även här nere, så vi får se hur länge barmarken varar.
  kram Sophia

  SvaraRadera
 3. Ja, jord är ett sorgligt kapitel! I fjol provade jag Substrals jord, och den tyckte jag var trevlig att jobba med (den hade inte så mycket stora "torvtussar" och pinnar som andra jordar). Men, om den var bättre näringsmässigt vet jag inte.
  En sak som jag reagerar emot är, att man får kalla vad som helst för kogödsel, även om 90 procent är torv. "Kogödselberikad torv" borde vara det rätta namnet. Vilken annan produkt får du göra motsvarande med?

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 4. Ruben:
  Kogödselträsket skulle kunna vara en till sak att ta upp till skärskådande i någon tidning.
  Och tänk om någon orkade göra en riktig djupdykning i de olika pås-jordarna, så att det blev lättare att förstå vad man ska leta efter i en bra jord. Trial-n-error kan vara lite tidskrävande och sorgesamt ibland.

  Dubbelörn:
  Va, är inte du prenumerant? :-)

  /iet

  SvaraRadera
 5. Läste också artikeln och fick mig en tankeställare, verkligen! Skulle det kunna vara förklaringen till att det inte funkar så bra med mina frösådder?? En viktig anledning är det nog. Dyrköpt erfarenhet som sagt. FY! Att ELDRADO skulle vara bra hade jag nog aldrig trott. Fördomar? Weibulls fanns ju inte med i testen, men det är vad jag har köpt. Har du nå´n erfarenhet av det märket? Kram från Eva Linnea

  SvaraRadera
 6. Samma här! Satsar numera BARA på bra jord. Följer Åke Truedssons rekommendation, Emmaljunga såjord och även deras plantjord.
  Ha det gott,
  Charlotta

  SvaraRadera
 7. Eva Linnea:
  Jag har ingen helt ny weibulls-såjord erfarenhet, så jag vågar inte uttala mig, men jag var nöjd med den förr i tiden iallafall.

  Min absoluta hat-jord är en som det står "I (hjärta) eco" på. Akta dig för den.

  /iet

  SvaraRadera
 8. Ja jag läste också såjords testet i AoT och blev mörkrädd.
  Akta er för Icas så jord och I love eco jorden inget gror. T.o.m växtvilliga och trogna krukväxter dör i "I love eco" jorden.
  Den jord som jag inbillade mig skulle vara ekologisk och bra Tji fick jag.
  Men som sagt var köper man Emmaljungas jord i Stockholms området?

  Skulle vilja ha ett liknande test av vanliga jordar också och sådana som skall vara bra för krukor och balkonglådor.

  Vad härligt med alla fröpåsar du har fått hem:) Jag har bara satt penséer än så länge.
  Något som jag inte odlat förrut. Blev lite besviken bara när jag läst att plantorna endast blir köldtåliga vid odling i kallväxthus.

  Vad har du för tillskotts belysning till dina sådder?
  Jag har hitintills bara odlad med *söderfönster* som belysning vilket kan vissa år resultera i väldigt rangliga och svaga plantor.

  Ha det gott:)

  SvaraRadera
 9. Jag blev förvånad över att Weibulls inte var med, trodde det var ett stort varumärke. Den använder jag alltid så jag har inget att jämföra med. Ska faktiskt se om jag kan hitta Emmaljungas och experimentera lite själv.
  Ha det bra.

  SvaraRadera
 10. Ja, man har ju lärt sig med åren att jorden är A 0ch O men att det är sån skillnad på såjorden oxå. Säger som nån annan här .... kanske därför jag har så svårt att lyckas med mina sådder :)
  Tjingeling

  SvaraRadera
 11. Visst var det ett bra reportage. Där fick man lite att funder över.
  Vilken skillnad det kan vara.
  Emmaljungas jord är också toppen bra.
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 12. Vad arg man blir!!! Har inte fått tidningen ännu.. men ska lusläsa hela testet. Har inte börjat med några sådder ännu, men snart så, och det går åt ganska mycket såjord.... Har ändå inte haft så stora problem med såjorden. Tror jag brukar ha köpt Weibulls de senaste åren. Det skulle verkligen vara intressant med ett test av övrig jord också, och kogödsel. Förra året gjordes väl ett test av vanlig plantjord... vet inte av vem, men då fick väl Plantagens plantjord bäst i test.

  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 13. Jag köper från en lokal plantmarknad som blandar själva, och gudars vilken fin jord man får! De blandar gödslad planteringsjord också, och de chiliplantorna jag drev upp förra året blev fantastiska...och inte kostar jorden särskilt mycket heller i jämförelse.
  Usch för dålig plantjord!

  SvaraRadera
 14. Hej
  Dessa två firmor i södra och östra delen av Stockholm skall enligt Emmaljunga jord sälja deras jord.Då ligger nog Stuvsta Trädgård i Huddinge bäst till. Tel. 08-7110313. Trädgårdstjänst i Tyresö kan även var ett alternativ. Tel. 08-7120791.
  Kramar Marie:)

  Vilket snöfall och vilken blåst vi har råkat ut för. Kan inte låta bli att tycka att det är så vackert med denna fluffiga snö och solen som lyser upp...
  Skit bara att man knappt kan ta sig någonstans.

  SvaraRadera
 15. Marie:
  Oh vad bra! Tack!
  Vi satt fast helt och hållet idag. Kom inte ens till affären.

  Nu har jag lysrörsarmatur bara. Det gäller bara att ställa plantorna väldigt nära rören, annars ränner de iväg även under den.
  Min mamma lyckades bra med småplantor under vanliga glödlampor, jag vet inte riktigt vad hennes trick var. :-)

  Christina:
  Mina absolut bästa sådder kom också från en plantskolas hemblandade. Tyvärr slog de igen. Men oj vad bra jord de hade. Även krukjorden de sålde var toppen.
  Jag har sått chili nu. Tror att jag blev inspirerad av dig. Vanlig jalapeno bara. :-)

  /iet

  SvaraRadera
 16. Ja, men vad kul ändå att Eldorado fick bra i testet. Här har man gått och hukat och skämts över att sin billiga såjord. Sen ser man vilken galet stor skillnad det är mellan jordarna:)
  /U

  SvaraRadera
 17. Så bra att du tar upp detta! Vi är nog många som anat ugglor i mossen under senare år. Kanske ett gemensamt upprop i t.ex. AoT från alla oss trädgårdsbloggare skulle kunna ge branschen en tankeställare?
  Truedssons artikel som du länkar till är verkligen bra.
  Kan tillägga att fosfor finns i urin och benmjöl och kalium finns i vedaska och kaffesump. Kanske en utväg skulle vara att vi lär oss att blanda till egen jord?
  Ha det gott!/Laila

  SvaraRadera
 18. Hasselfors S-jord är den klart bästa såjorden tycker jag. Och så är den blandad med perlit vilket gör den riktigt lucker och fin. Tyvärr säljs den bara på 50-l säck vilket kan vara lite mycket, men ofta gör man av med mer än man tror. Alltså, den blå/vita säcken med älgen på rekommenderar jag :-D

  SvaraRadera
 19. Laila:
  Så sant det du säger; att blanda egen vore sanneligen ett alternativ. Jag ska försöka lära mig. (Det borde finnas endagars kurser i jordblandning.)

  Fia:
  Precis så, den där 50 liters säcken brukar ta slut snabbare än vad man tror. Stort tack för tipset. Jag har använt S-jorden själv och tyckte att den var jättebra, men den är hopplöst svår att få tag i. Här där jag bor.

  /iet

  SvaraRadera
 20. Tack för tipset. I år kanske det går lite bättre med frösådderna. har hört mycket positivt om Hasselfors först efter att jag satsade lite mer förra våren med sådder.
  Ha det gott!
  / Pella

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...