torsdag 30 juni 2011

Röd kalksten

Det här är inte hemma hos mig, utan hos min svägerska. De hade precis avslutat uppfräschningen av sitt lilla kryddkvarter när vi var och hälsade på i början av veckan.

Det brukar sägas att man ska använda traktens egna material när man jobbar med en naturnära tomt. Det här är precis på kanten av Kinnekulle, Västergötland, och i trädgården är det flera projekt på gång som utnyttjar traktens kalksten. Här i form av rött grus vilket omgärdar kryddlådorna.

Man ser verkligen hur fint gruset smälter in i omgivningen. Trots att det är en så formell anläggning ser det ut som om kryddgården alltid har legat på plats just där.

I bilden nedan ser man också hur välgörande rödbladiga träd kan vara som fond ibland. Trädets mörka silhuett gör så att häcken av vinbärsbuskar tecknar ut, och får även gräsmattan att öka i lyster. Och se hur fint den blåvioletta stäppsalvian fångar upp trädets röda dunkel. Det är stäppsalvian som håller kvar intresset och hindrar blicken från att vandra iväg till de omgivande åkrarna.
Från kryddgården hade man utsikt över 41 vindkraftverk (sade man mig), men i bilden nedan är det Husaby kyrka som skymtar på andra sidan åkern.


4 kommentarer:

 1. Håller med dig, det ser verkligen fint ut med den röda kalkstenen. Och de röda kanterna och odlingslådorna passar verkligen bra ihop med kalkstenen. Du tog väl med dig några nävar hem?

  Ha det gott!
  /Ruben

  SvaraRadera
 2. Otroligt vackert!! Stum av beundran... Himmel, jag önskar så jag skulle komma till detta läge i livet. Arrangemang som är genomtänkt... :(

  SvaraRadera
 3. Ruben:
  Nej, så dum jag var. En näve eller två hade jag ju kunnat be att få. Så fint det hade kunnat bli som täckning i en kruka.

  Dubbelörn:
  Ibland tror jag att man bara inte har formulerat det man gjort. Säkert har du också haft en tanke när du planerat dina planteringar, det är bara att du inte ser det än. Eller kanske saknas någon liten detalj för att tanken/idén ska bli tydliggjord?

  /IET

  SvaraRadera
 4. Så vackert med det röda gruset och den röda färgen på lådorna och hus...
  Ha det bra :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...