lördag 19 november 2011

Små glädjeämnen

Jag kan bli så otroligt glad över småsaker ibland. Som när jag upptäcker att den gulbladiga smällspirean har kvar sina blad även fast allt annat i trädgården fällt sina. Vilken färgklick den plötsligt blir - lika vacker nu som på våren när den bryter i en explosion av lime.

Jag har nästan ingenting som ger vintervärde i trädgården ännu, så allting som ger glädje fortfarande nu i november är små korn av guld.

För att få vinterstruktur i trädgården planterade jag buxbom för tre somrar sedan. Den har äntligen satt fart att växa i år, men inte vågar jag tro att den ska klara sig undan svampangreppen som härjar all annan buxbom. Så i somras skaffade jag några plantor gamander som jag ska testa som kantväxt istället. Den har inte vuxit med ett blad sedan planteringen. Och än så länge förstår jag inte alls varför den ofta beskrivs som alternativ där det är för kallt för att odla buxbom. Mina plantor står redan lika kala och spretiga som det mesta annat. Men den kanske sätter fart nästa år. Eller året efter det... Jag får väl vänta och se.
Jag tycker det är svårt att hitta låga, mörkbladiga, kantväxter som håller formen vintertid här i zon 3(4). Nepeta fungerar ju alltid, men den är i uttrycket ganska långt ifrån en välklippt buxbomshäck. I en stor trädgård blir det förstås genast många fler valmöjligheter, men när man måste tänka smått blir det något av en utmaning.

Fjärilsbusken är en till växt som normalt inte alls funkar här. Men när plantor plötsligt dök upp i varenda plantskola i trakten så tyckte maken att vi skulle prova. Skyddat läge, väldränerad jord och vintertäckning ska den ha för att överleva vintern.
Vi har planterat den i den gamla grusgången. Det är grusblandad jord ner till ett djup av 50-60 cm. Den står bredvid en uteplats som silar bort de värsta vindarna från både norr och öst. Och vintertäckningen löste vi så här:

En inhägnad av hönsnät, fylld med löst packade löv, runt busken. Tipset fick jag i en gammal engelsk trädgårdsbok. Jag har ingen som helst aning om ifall det kommer att fungera, men det får jag veta i vår. Åtminstone kan chansen finnas att skotten på de nedre delarna av stammarna får sitta kvar.

6 kommentarer:

 1. Vilka vackra trädgårdsbilder i ditt förra inlägg! Ja, november kan vekrligen vara vacker på sitt speciella sätt!

  Så trist med busken du beskriver här! Men du verkar ändå inte givit upp hoppet...!:)

  Vilket sätt att isolera en buske! Tacksam för tipset!
  Ha en fin söndag!
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Jag håller också ögonen öppna efter en ersättare till kantbuxbom på liten yta. Jag har ratat allt hittills och börjar hoppas på att en ny resistent klon ska dyka upp i handeln....snabbt!!
  Kram

  SvaraRadera
 3. Kikar in för att önska en god jul.

  SvaraRadera
 4. Tack för det här året! Jag vill nu önskar dig ETT RIKTIGT GOTT NYTT ÅR 2012! Kram fr C

  SvaraRadera
 5. Önskar dig ett riktigt GOTT NYTT ÅR! Kram Monica

  SvaraRadera
 6. Man får ta vara på de små glädjeämnena när odlingssäsongen är slut. Ser fram emot dina odlingserfarenheter av gamander. Har också buxbom och känner av svampskräcken, jag med.
  Gott nytt år!
  Ester

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...