fredag 28 september 2012

Östlig stäppsalvia

Salvia deserta, mycket lik Salvia nemorosa (stäppsalvia). Sådd från frö från Konnässörsklubben, Göteborgs Botaniska Trädgård. Plantorna är gigantiska. Visst visste jag att de skulle bli större än vanlig stäppsalvia, men inte stannade de på 70 cm som katalogen sa, flera är över metern höga. Jättefina. (Men så gillar jag stäppsalvia också, en favorit ända sedan jag började odla själv.)


Jag har alltid haft stäppsalvia tillsammans med kryddväxterna för att jag tycker att den passar så bra i mitt kryddland. Och nu när jag bygger upp en helt ny örtagård från början så tänkte jag att det kunde vara roligt att prova med en stäppsalvia jag inte haft tidigare. Men kanske måste jag tänka om - jag tror inte den här kommer att få plats i mitt bara 35 kvadrat stora kryddland.

Kanske får plantorna sitta kvar här nere i gula hösthörnan där jag planterade dem förra hösten eftersom jag inte hade plats någon annanstans.  Blått och gult ihop är verkligen en av de värsta färgkombinationer jag vet, men allt som behövs är ett stråk av orange för att det ska kännas bra.


Och det orange (eller orangebruna)... Ser ni det i bilden ovan? En lodrät stam lite till höger om bildens mitt, bakom salvian? Det är stammen till den gulbarkiga näverhäggen. Näverhäggen är för övrigt som vackrast just nu (eller är det vid lövsprickningen den är vackrast?). Bladen faller tyvärr tidigt, men just nu är de klargula, självlysande nästan när solen skiner genom dem. (Jo, jag ska försöka fånga det på bild, jag lovar.)

Mer blått och gult i min gulaste hörna; gullris och "husets aster". Jag var i färd med att utplåna gullriset helt från vår tomt - det fanns hur mycket som helst - men nu när det inte finns så mycket kvar, och allt gult är samlat på ett och samma ställe så vet jag inte längre... Det är något sympatiskt med överflödet också, den höstliga gulchocken.


En helt annan sak jag funderat på ikväll är vilken konstnär jag vore om man kunde jämföra trädgårdsmakeriet med bildkonsten. Hur ser min "palett" ut? Hur "målar" jag min trädgård? Vilka bilder försöker jag skapa? Jag kom fram till att jag är Gustav Klimt.
Har ni någonsin funderat över var någonstans i konsthistorien ni själva hör hemma?

5 kommentarer:

 1. Spännande att fundera över bildskapande i trädgården. Kan bli en inspirationstanke vid trädgårdsbyggandet för oss. Tack för det!

  SvaraRadera
 2. Jag har samlat alla mina gula växter/blommor i en "gul hörna" i trädgården. Gul Ölandstok (häck) angav tonen och platsen när jag nyss köpt huset, men den häcken ska bli kort-kort nu och kompletteras med forsythia. Forsythia på våren och Ölandstok på hösten. Det kanske inte blir så tokigt?
  Vem jag skulle vara i konstvärlden har jag ingen aning om, men det skulle vara spännande att veta.
  En härlig hösthelg önskar Eva Linnea

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter som att det kommer att bli jättefint. :-)
   /i.

   Radera
 3. Vilken fin salvia! Den ska jag absolut lägga på minnet!

  Ha en finfin söndagskväll,
  Rebecca

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...