söndag 3 februari 2013

Omplantering av krukväxter

Dagarna är bara marginellt längre nu än när det var som mörkast, men nu skiner åtminstone solen ibland. Och visst har ni också hört hur fåglarna har börjat kvittra i snåren? Och sett hur katterna börjat söka sig till fönstren istället för att ligga i dvala på varmvattenberedaren hela dagarna? Omplanteringsdags alltså. 


Fram med rena krukor i olika storlekar, krukskärvor till bottenhålen, och tre påsar jord. Två med vanlig blomjord och en så/kaktusjord med lecakulor. Normalt brukar jag hålla på i flera omgångar för att få allt omplanterat, men idag fanns allt jag behövde på plats och allt utom tre kaktusar är nu omplanterat. Hälften kunde jag plantera om i samma krukstorlek plantorna hade haft innan. En fjärdedel (mestadels pelargoner) fick mindre krukor, och en fjärdedel - bland annat ampelliljan nedan - fick större krukor.

Nästan lite skämmigt att låta en stackars växt ha det på det här viset. Men samtidigt kan man ju inte bli annat än imponerad över hur rötterna har tagit för sig.


Satt en liten stund i växthuset på eftermiddagen. Solen hade legat på så det var fem grader varmt. Det översta jordlagret hade tinat upp så jag passade på att blanda ner lite av vinterns lagrade bokashi i några stora krukor. Jord, bokashi/jord, jord. Finfin blandning som förhoppningsvis ska ge tidig sallatsskörd så småningom i år också. Bra dag.

2 kommentarer:

 1. Vilken söt liten hjälpreda du har i jordhögen!

  Ha en finfin vecka,
  Rebecca

  SvaraRadera
  Svar
  1. Söt - ja! Hjälpreda - nej - snarare stjälpreda. ;-)
   /iet

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...