onsdag 6 februari 2013

På gång i min trädgård (höst2010 - höst2013)

 Skissen nedan visar hur det såg ut hos oss i höstas, 2012.

Sommaren 2012 hann jag nästan inte med någonting alls utomhus, så det mesta av det som hänt i trädgården sedan sist jag gjorde ett inlägg likt det här (4 februari 2011) gjorde jag - eller vi - sommaren 2011. Vad har då tillkommit/ändrats på två somrar?


a. Ett nytt träd, silverbladigt med svart stam. Luftig krona.
b. Rödbladig fläder, 'Black Lace'. Luftig i växtsättet den också, blir inte särskilt hög.
c. Utökat en rabatt bredvid en stor brudspirea som stod här när vi flyttade in. Lungört och stor Rosenflockel.
d. Vit/grön kornell.
e. Utökat gräsrabatten med tre kvadratmeter, både på längden och bredden. Flyttat om ganska mycket i den. Delat vissa växter, flyttat andra till nya ställen.
f. Här ska de tre vinbärsbuskarnas ersättas av en häck vad det lider, men det blir visst aldrig gjort. Marktäckning framför häcken är iallafall påbörjad med ett par meter jättedaggkåpa. Två plantor libbsticka är också planterade här.
g. Grönsakslandet som låg i en flera meter lång sträng förut har nu istället blivit tre upphöjda odlingsbäddar. Två uppstammade krusbär i den något större "lådan" högerst. Under krusbären jordgubbar.
h. Hallonplantorna borttagna. Eller åtminstone kapade.  Små bär som inte smakade gott, trista plantor, det ska bli nya hallon på annat ställe så småningom.
i. En död jättestor forsythia grävdes upp och en helt nedfrusen paradisbuske sågades av vid marken. (Paradisbusken har brutit igen.) En helt ny (eller två egentligen) upphöjda bäddar har snickrats. Mellan dem en trappa (tomtens lägsta punkt vid j). I den största odlingsbädden har en pärlrönn planterats som ersättning för forsythian (som fyllde en funktion som insynsskydd) och en apotekarros har ersatt en rosenspirea.. I bäddarna blandade perenner, bla nävor.
j. Ett dike grävdes för att plantera en kort bokhäck (tanken var insynsskydd mot grannen), men lerjorden visade sig vara för kompakt. Vatten som samlas i diket rinner inte bort. Diket är alltså inte planterat med något än så länge.
k. Skärmar har satts upp mellan vedboden och de upphöjda bäddarna. Humle och klematis har planterats vid skärmarna. Grillhörna och skuggig sittplats mitt på dagen.
l. Det tillfälliga kryddlandet har utökats ganska rejält och många fler växter har planterats här (alldeles för tätt) i väntan på sina riktiga platser. En drivbänk har snickrats.
m. En buddleja på prov i grusgången.
n. En gul/grön kornell med nävor vid sidan.
o. Den lilla gräsrabatten har utökats mot sandlådan som hyser matkryddorna. Gräsen delats. Flera nya växter planterats.
p. En schersmin (tror vi - självsådd hittad i grusgången).
q. Pion.
r. Hela långa torra, tulpanrabatten efter husets kortsida har fått kantnepeta som sommarsällskap.
s. Grusgången har breddats med 50-60 cm, lutningen har på den har ändrats och nytt grus har lagts på.

Och för den som vill jämföra med hösten 2010 så såg det då ut så här:


Har jag några planer för i år? Absolut, massor. Men inomhusrenoveringen har prioritet även i år, så jag har bara satt upp fyra "måsten":

1. Gräva klart det som ska bli kryddlandet.
2. Plantera en tre meter lång bokhäck som ska bli fondvägg.
3. Ersätta den stora (största jag sett någon gång) ölandstoken med en till rönn.
4. Plantera klart en bit jord jag grävde upp i höstas. En vingad benved ska få sin plats här (om den överlevt vintern, jordslagen i grönsakslandet).


Inlägget från 2011 kan du läsa här.

5 kommentarer:

 1. Skal si du har mange fine planer. Ser at du skal bruke bokhekk. Samme som bøk mon tro? Jeg vurderer agnbøk som jeg skriver om i dagens blogginnlegg. Har du kunnskap om agnbøk contra bøk hekk?

  SvaraRadera
 2. Låter fint, vem behöver ölandstok när det finns rönnar och benvedar?
  Det där med att skriva listor på vad man har handlat är livsfarligt, listor på sådant man har hunnit med är bra, jag har en förmåga tt bara se det jag INTE har gjort!

  SvaraRadera
 3. Det har ju hänt en hel del i er trädgård! Fin dokumentation med dina teckningar över trädgården. Förändringarna i trädgården tar nog aldrig slut och tur är väl det. Hela tiden utvecklas trädgården och vi med den.
  /EvaLinnea

  SvaraRadera
 4. Önskar att jag kunde åstadkomma sådana fina trädgårdsskisser!
  Planernna låter realistiska och jag änskar er lycka till med den fortsatta renoveringen!
  Kram

  SvaraRadera
 5. Det blir så fint! Har ju sett en del av förändringarna.

  Önskar jag kunde visualisera vår trädgård, inte den jag har idag, men den jag skulle vilja ha... :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...