fredag 5 april 2013

Stencils

Schabloner, som vi säger på svenska, kan man använda till mycket. Kanske är de det vanligaste sättet att dekorera väggar med när man vill ha enkla (ofta geometriska) mönster i allmogestil. Men man kan använda schabloner till att föra över mönster på tyg också. Jag har gjort mönster på både dukar och draperier med schablonmålning. Visst tar det tid, men det är ett billigare och mindre materialkrävande alternativ till screentryck. 


Ikväll fick jag tid att testa en idé som legat och pyrt i bakhuvudet en tid när jag sytt smock; att förstärka det tredimensionella i tyget med färg. Jag gjorde några provlappar med schablonerade mönster anpassade i rätt storlek. Det blev både precis som jag tänkt mig OCH inte alls som jag tänkt mig. Jag har fått tio nya ideér som jag måste prova en annan gång.

Någon kanske undrar varför jag alls sitter och syr smock? Det började enkelt med att jag blev så less på alla fula örngott i affärerna när jag skulle köpa nytt. Mina fina ärvda örngott med handvirkade - eller knypplade - spetsar, och stråveck i intrikata lager, har börjat ta slut. Och då tänker jag - mitt i livet som jag är - att varför ska jag nöja mig med fula saker när jag vet vad jag tycker om och trivs med? Och en av de saker som jag tycker om att ha omkring mig är saker som är gjorda med eftertanke. Slow art. (Slow living. Slow gardening.) Jag gillar att min huvudkudde har tusentals handsydda stygn, och att jag kan minnas sinnestillståendet jag var i när jag sydde dem.
(Men det vore ju ingen utmaning om jag inte samtidigt som jag sydde mig nya örngott satte mig att testa lite nya ideér också. Man vill ju liksom komma framåt, även i sin mest eftertänksamma slow-stil... )


Men, för att återgå till där jag började, så har jag ett tips till alla som misslyckats med schabloner tidigare. Strunta i det fullkomligt urusla rådet som brukar stå i hobbytidningar och böcker att klippa/skära ut schablonerna i plast. Det enda som kommer hända när man använder plast är att det blir gegga av allting. Färgen kommer ofrånkomligen att krypa under plasten och ge suddiga konturer på tyget. Gör schablonerna i papper istället. Använd en tunn kartong, ungefär 0,6 - 1,0 mm tjock. Använder man för blöt pensel kommer kartongen att böja sig av fukten, men då väntar man tills den torkat upp och försöker igen - med torrare pensel nästa gång.

3 kommentarer:

 1. Snygg "smocka"!!
  En skön helg önskar EvaLinnea

  SvaraRadera
 2. Mycket stylish och superkreativt med grafiskt tryck och smock. Och tack för bra tips på hur man gör schabloner. Färg som kryper under maskeringstejp och schablonmallar är så himla skönt att slippa.
  /U

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det gäller att komma på det rätta sättet att arbeta om det ska bli något bevänt med schablonering. Det tar längre tid att skära ut i kartong, men oj så mycket bättre resultatet blir.
   /iet

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...