tisdag 9 april 2013

Sy smock

Jag sydde nya kuddfodral till soffan för ett par veckor sedan. Det grön- och blåblommiga bak till vänster är sytt av en långklänning från 50-talet. Det småmönstrade kuddfodralet med olika djur på naturfärgad botten till höger är sytt av en skjorta från 80-talet. Kudden i svart och vitt längst fram är ett schablonerat provtryck när jag höll på att arbeta fram mönster för en utställning med textiltryck i början/mitten av nittiotalet.


Den vita smockmönstret gjorde jag i höstas när jag provade mig fram till vilka proportioner som funkade bäst i mönstret. Provbiten hade precis lagom storlek för ett 50x50 cm kuddfodral, så det passade ju bra nu när jag letade tyger att sy kuddfodral av.


Jag har gjort ett nytt inspirationsark för er som är nyfikna på att prova på smock men inte vet hur man gör. Man kan göra på olika sätt, det här är bara en variant, men jag tror att det här sättet är ganska bra när man vill lära känna tekniken. Det tar lite tid i anspråk, så ett tips är att inte börja med ett för stort projekt utan starta i liten skala - som till exempel ett litet kuddfodral.

Bilden nedan går att klicka upp. Kopiera den till hårddisken för att ev printa ut. Storleken är då A4 i 72 dpi.


Experimentera gärna med olika färger på sömmarna och på det brodergarn ni använder när ni drar ihop vecken mot varandra. Så här blir det med svart tyg och vitt brodergarn:


3 kommentarer:

  1. Hej har missat din blogg men hittade hit nu, jäklar så fina kuddar. :) Kram.

    SvaraRadera
  2. Jag gillar verkligen dina inspirationsark!
    Vaxade papper kan du köpa på Idémakeriets webbshop om ditt lager tar slut!
    Kram, Växthusmadam

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...