onsdag 29 januari 2014

Geranium på taket

Geranium Robertianum får man nog räkna som ett ogräs. Vet man inte hur den ser ut men jag säger att dess svenska namn är stinknäva, då vet alla som har den i sin trädgård genast vilken näva det är, eller hur? Har man mycket av den och för krig, då brukar doften av den genast väcka obehag, eller åtminstone olust. 

I Julita i Sörmland finns denna stuga med hela taket täckt med nästan bara stinknäva. Ett och annat (annat) ogräs finns också, men nävan har verkligen brett ut sig rejält.



Vore det inte för att stinknävan fröade av sig så enormt så är den väldigt söt egentligen. Bladen är finflikade och ljusgröna, blomman ljusrosa med mörkare ådring, den står frisk och fin hela sommaren. För mig fungerar det här huset som en fin inspiration för hur även ogräs kan finna sin plats om man tillåter. Det man ska tänka på är väl egentligen bara att inte välja fleråriga ogräs.

3 kommentarer:

  1. Visst är den söt och särskilt fin på ett tak.
    Den har inte hittat hem till mig ännu.
    Allt gott i snöyran
    Annika
    Ses vi nästa vecka?

    SvaraRadera
  2. Kjempefin på taket da!! Og der har den jo ikke mulighet til å spre seg, hvis ikke frøene faller til jorden da. Men fin er den :) Mette

    SvaraRadera
  3. Superfint med stinknäva på taket och så värst mycket stinker den ändå inte. Visst en något säregen doft när man rensar och bryter den. Men jag låter den snärja in sig där det passar, varje ogräs har sin plats. /U

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...