onsdag 18 juni 2014

Bladlusår

Jag har aldrig sett så mycket bladlöss i hela mitt liv som i år. Till och med växter som normalt brukar vara problemfria är nedlusade. Och plantor som riddarsporre och stormhatt, de har så mycket löss att de slutat växa för länge sedan. De få rosor jag har kommer inte blomma i år, alla knoppar är förkrympta.


Spruta vatten med högt tryck funkar inte, vi pratar ju inte om bara någon enskild växt som är drabbad. Och såpa med T-röd… Jo, det är ju en gammal välprovad medicin, men ju mer jag börjat intressera mig för djurlivet i trädgården (ner till minsta insekt) desto svårare har jag för att använda något som tar kål även på nyttodjuren.

Plommonträden i tomtgränsen har sett lite molokna ut har jag noterat, men det var först när jag drog ner några kvistor i ansiktshöjd som jag såg vad problemet var; löss. Mer löss. Ännu mer löss. Hundratusentals säkert.


Jag hade en vattenkanna stående under ett av träden och den var så klibbig när jag lyfte upp den att den fastnade i handen. Inte kul faktiskt. Rätt äckligt till och med.

Nå, det finns ju ljuspunkter i eländet ändå. Trädgårdens good guys har kalas. Och för en gångs skull behöver man inte leta särskilt länge för att hitta dem - det är bara att gå till närmasta lusangripen planta och kika ner så hittar man någon larv med munnen full. Det här (nedan) är larven av en blomfluga.


Titta nu noga hur den ser ut, för den här ska ni under inga omständigheter klämma ihjäl. Det här är en liten hjälte. Ca 10-11 mm lång. Smal i ena änden och bred i den andra. (Uppförstorad nedan.)


En annan liten krigare hittar jag på ungefär vart femte blad av schersminen just nu. Taggarna utåt och full fart framåt - en nyckelpigelarv. Nyckelpigelarverna är rätt roliga att studera. De kan stundtals vara rätt livliga. Och ibland ser det ut som om de får attacker av hicka. Har ingen aning om vad det beror på.


När ni ser en sån här ska ni alltså inte klämma ihjäl den heller. Den strider på vår sida.

Och stöter ni på en sån här (nedan) på ett blad eller i en blomma så är det inte en konstig gallutväxt som man kan tro om man bara tittar hastigt och inte har glasögon på sig. Det här är nyckelpigans puppa.  Den låter vi självklart vara kvar den också alltså.


Och när det gäller nyckelpigor så kan de ju se lite olika ut. Det gäller också deras puppor. På min schersminbuske har jag tre sorters helt olikfärgade nyckelpigepuppor. Den ovan, en sort som man närmast kan beskriva som svart och beige, och en tredje som är mer svart-brun-röd. Alla ser vid närmare betraktande ut som något ur en sciencefiction-film.

Något slags jubileum har Leva Grönt idag såg jag just. Inlägg 300. Ett trefaldigt leve är det väl värt; Hurra Hurra Hurra!

11 kommentarer:

 1. Härlig rolig skriven blogg :-)

  SvaraRadera
 2. Först... Grattis till ditt jubileum!!!
  Sedan... Tack för ett värdefullt inlägg. Ggggrrr på alla dessa löss, men så bra att få veta hur våra goda medhjälpare kan se ut! Toppen!
  Hoppas dina krigare gör en del av jobbet så att läget ljusnar.
  Allt gott!
  /Katarina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ser bra ut idag tycker jag! De flesta lössen verkar ha gett sig av (för trots att jag haft ovanligt många nyckelpigelarver så tror jag knappast de kunnat sätta i sig alla lössen. ;-) )
   Men vissa plantor ser rätt bedrövliga ut kan jag berätta, fy!
   /IET

   Radera
 3. Bra att veta att man vattnat för lite på körsbergsträdet,och att man kan ta bort bladen.😊

  SvaraRadera
 4. Right now it seems like Drupal is the best blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

  카지노사이트
  야동
  휴게텔
  횟수 무제한 출장
  안마

  SvaraRadera
 5. I blog often and I seriously appreciate your information. Your article has really peaked my interest. I will bookmark your blog and keep checking for new information about once per week. Feel free to visit my website; 바카라사이트

  SvaraRadera
 6. Just desire to say your article is as astonishing. The clarity on your submit is just great and that i can assume you are an expert in this subject. 토토

  SvaraRadera
 7. As I website possessor I believe the content material here is rattling great , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck. 바카라사이트

  SvaraRadera
 8. Great piece of work, I am so glad that I came across your work here, needed it for real. Please come up with the good work.

  LINK: 스포츠토토

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...